– NOE ER GALT: Svein Olaf «Sveino» Olsbu scoret to ganger på Vigør-keeper Michael Høiby tidlig på 2000-tallet. Nå har han et svært lite forhold til lokalfotballen.

Kongen av lokalfotballen har mistet interessen: – Noe er riv ruskende galt i mine øyne

Målkongen Svein Olaf Olsbu var ikke til å komme utenom på 2000-tallets breddelag. I dag har han et stusslig forhold til lokalfotballen han hersket over i nærmere 20 år.

Olsbu fikk hele 325 stemmer blant angriperne (25 prosent), og danner dermed spisspar med Karsten Sandåker (152 stemmer) på 2000-tallets breddelag som kåres av Agderpostens lesere denne høsten.

Totalt 5.485 stemmer kom inn i den ene uka det var mulig å stemme. Mathias Leander Christensen kapret keeperplassen, mens angriperen Karsten Sandåker var spiller nummer to som ble avslørt. Deretter kom stopperparet Leif Arild Svendsen og Frode Fugelsnes. Olsbu, som nå er femtemann opp av hatten, fikk desidert flest stemmer av samtlige spillere som var med i kåringen.

Antall stemmer spisser:

Marius Bruun Henriksen: 9% (120)

Tobias Olsvik: 6% (73)

Rune Osuldsen: 7% (90)

Karsten Sandåker: 12% (152)

Svein Olaf Olsbu: 25% (325)

Kevin Svenningsen: 10% (128)

Jostein Fallås: 8% (103)

Bjørn Johnsen: 3% (37)

Dan Jørgensen: 2% (24)

Vidar Hellum: 5% (66)

Vegard Ramse: 5% (62)

Igor Salai: 1% (7)

Steven Cardoso: 3% (34)

Tommy Cardoso: 2% (28)

Tom Erik Hansen: 5% (62)

Hundrevis av scoringer

Han har dunket inn hundrevis av mål på ulike nivåer for klubber som FK Arendal, Arendal Fotball, Grane og Trauma, og er den alle i Arendal-distriktet forbinder med selve symbolet på lokalfotball.

– Jeg er veldig stolt. Håper bare at de som har stemt på meg ikke trodde det var en avstemning om vinteridrett og bare kikket på etternavnet. Jeg må uansett takke mamma for alle stemmene, og at hun ikke stemte på Kevin Svenningsen slik som hun egentlig ønsket, sier Olsbu i sedvanlig stil.

Svein Olaf Olsbu (nummer to fra venstre) rykket opp med Arendal Fotball i 2012.

I mangel på lokalfotball på seniorsiden har Agderposten denne høsten valgt å kåre 2000-tallets breddelag. Det er avisens lesere som har stemt fram de elleve spillerne som nå har fått plass på laget.

Svein Olaf Olsbu

Posisjon: Spiss

Klubb: La opp i 2014

Alder: 40

Tidligere klubber: IK Grane, Øyestad Arendal Fotball, FK Arendal og Trauma.

Yrke: Medielærer på Sam Eyde videregående skole

Olsbu var en del av FK Arendal helt fra da klubben ble stiftet i år 2000. Han ble også med videre til Arendal Fotball.

– Det jeg husker best var kanskje da jeg ble byttet ut i pausen i siste seriekamp i 2014 og bare manglet fire mål på å bikke 50 scoringer den sesongen. Jeg var 100 prosent sikker på at jeg skulle klare å putte fire mål i 2. omgang. Jeg var gretten i dusjen i pausen, og det føyk et par sko i veggen, sier Olsbu før han fortsetter:

– Heldigvis var jeg alene. En egoistisk tanke, men er man spiss så er man spiss. Fra spøk til side, Torstein Oland og Morten Knutsen, jeg husker mest den enorme gleden og adrenalinkicket over å score mål, samt å vinne fotballkamper med laget fra byen min. Jeg visste det betydde ganske mye for mange andre og ikke bare meg selv. Det er umulig å plukke ut et spesielt øyeblikk, for det er så utrolig mange å velge mellom. Det å feire en seier foran Arendal Ultras var alltid like moro. Supportere i verdensklasse som jeg vil være evig takknemlig for, sier angriperen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Svein Olaf Olsbu er en ivrig supporter av skiskytter-kusinen og verdensstjernen Marte Olsbu.

– Veldig trist

Til tross for at han i nærmere to tiår hadde lokalfotballen som det viktigste i livet, er engasjementet helt forsvunnet nå.

– Det er veldig trist, og jeg tror ikke jeg er alene om å føle det slik. Det blir heller ikke pratet om noe sted, verken på jobb eller blant venner. Mulig dette kun gjelder min omgangskrets, men magefølelsen min sier noe annet. Noe er riv ruskende galt i mine øyne, sier Olsbu uten å ville utdype.

Svein Olaf Olsbu gratuleres av Armin Sistek etter en scoring i FK Arendal-trøye.

I dag jobber den tidligere fotballspilleren som medielærer på Sam Eyde videregående skole.

– Ellers er jeg general i Odel Tour i golf, medieansvarlig i Odel Curling, brygger øl hos meg selv på Odel Bryggeri og i tillegg har jeg akkurat startet Odel Gartneri, som forhåpentligvis blir det nye Bama. Selv er jeg mest glad i smågodt og deler derfor villig bort det meste, sier han.

GOD I TRAUMA: Svein Olaf Olsbu bøttet inn på Tromøy også. Foto: Tom Bucher Hansen

Comeback?

Siden han la fotballskoene på hylla i 2014 har det blitt svært lite aktivitet med ball. Nå er han litt lysten på mål igjen.

– Jeg trente for første gang litt i vinter. Vi skulle egentlig starte Trauma 3, men det ble ikke noe på grunn av pandemien. Hell i uhell, for det var deilig med nok et friår. Men jeg kjenner faktisk at lysten til å spille fotball igjen virkelig er til stede. Jeg kunne godt tenke meg å spille 5. eller 6. divisjon i et par år. Selv om jeg har bikket 40 så er jeg fortsatt tung i steget. Det er bare å ta kontakt, sier den tidligere storscoreren.