STOLT: Etter at overraskelsen om at han er en av de fem kandidatene til Årets ildsjel under Idrettsgalla Sør hadde lagt seg innrømmer Eivind Baas i ydmyk stil at det er stas å bli lagt merke til, for den innsatsen som legges ned. Foto: Thomas Skjeggedal Thorsen

Kan bli Årets ildsjel: Eivind er lederen som setter bygda foran seg selv

Eivind Baas brenner for aktivitet i lokalsamfunnet. Han har aldri tenkt på hvor mange år han har bak seg som leder av idrettslaget – så lenge idrett er gøy blir den engasjerte Dølemo-karen sittende.

Eivind Baas er én av fem kandidater som er nominert til ildsjelprisen under Idrettsgalla Sør lørdag 6. november. Samtidig føyer han seg inn i rekken over ildsjeler som ikke ønsker seg oppmerksomheten.

– Jeg vil bare få ting gjort. Men det er jo veldig hyggelig å bli lagt merke til og satt pris på, sier Baas til Agderposten.

web polls

De andre kandidatene (trykk på navnet for å se egen sak om hver ildsjel-kandidat):

Grete Risbakk Skindlo (IK Grane Håndball/Jenteløftet)

Elisabeth Jacobsen (Arendals Turnforening)

Anna Svenningsen (Hrani Islandshestforening)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jørn Holmestrand (Svermen/ØIF Arendal)

Eivind Baas forteller at han har vært leder av Dølemo IL siden rundt 2001. 51-åringen har med andre ord passert 20 år som leder av idrettslaget.

– Det har blitt mange år, ja. Jeg har egentlig ikke tenkt noe over det. Så lenge idrett er gøy blir jeg sittende, sier Baas med et smil.

Agderposten møter Baas ved Dølehall «i hjertet» av Dølemo – midt mellom huset hans, arbeidsstedet hans på skolen og plassen der skøytebanen ligger vinterstid. Han har dermed kort vei både til jobb og til idrettslagets lokaler og idrettsplassen.

Eivind Baas

Født: 6. mai 1970.

Fra: Dølemo.

Sivil status: Samboer med Elisabeth. To voksne barn – Sindre og Vilde.

Har vært styreleder i Dølemo IL i 20 år.

Jobber som kontaktlærer på Dølemo oppvekstsenter.

– Det går en del tid til idretten her, innrømmer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I begrunnelsen til at Baas endte blant de fem ildsjel-kandidatene skrives det blant annet:

– Pådriver for barneidrett, og trener for egne og andres barn på skøyter. Aktiv på sykkel. Lista er uendelig. Eivind er en ildsjel som setter andre og bygda foran seg selv.

ENGASJERT: Eivind Baas har 20 år bak seg som leder av Dølemo IL. Han innrømmer at det går ganske mye tid til den ulønnede jobben som idrettsleder. Foto: Thomas Skjeggedal Thorsen

Eivind blir stille når han hører begrunnelsen, men det er lett å se at ordene betyr mye for Dølemo-karen.

Brenner for barneaktivitet

Dølemo har et yrende idrettsmiljø – først og fremst på sykkel sommerstid og skøyter og ski på vinteren. Baas forteller at idrettslaget har aktivitet året rundt. Som kontaktlærer ved Dølemo oppvekstsenter ser han også den store betydningen av å ha den lokale skøytebanen tilgjengelig.

– Skøytebanen settes stor pris på. Den er et godt aktivitetstilbud som blir brukt mye, også i skoletiden. Det koster mye tid og krefter å holde banen oppe, men vi gjør det.

Videre i begrunnelsen for Baas' ildsjelskandidatur trekker hans iver etter å gå foran for å faktisk holde banen åpen gjennom vinterhalvåret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han er en pådriver for skøytebanen på Dølemo. Ildsjel for å holde skøytebanen oppe vinterstid, til enhver tid.

BRUKTE ISFLEKK: Under den milde vinteren i februar 2020 var isbanen på Dølemo helt bar. Men plutselig dukket det opp en flekk med is da vann hadde frosset til is. Da tok Eivind Baas (i blå jakke) og Rune Nylund elevene ved Dølemo oppvekstsenter med ut på isen med skøyter på beina. Foto: Irene Hegge Guttormsen

Han smiler av ordene, før han utdyper:

– Hehe, det har vært et samarbeid hele veien for å holde den åpen. Men det har nok blitt mye meg.

Da han ble valgt som ny styreleder i idrettslaget, etter å ha vært nestleder tidligere, uttalte Baas at hans mål som leder var å videreføre stor aktivitet på Dølemo, samtidig som anleggene og byggene ble vedlikeholdt.

– Jeg syns det har gått veldig greit. Ting går litt av seg selv. Med så flinke folk med seg skjer det ting. Vi var kanskje først ut med sykkelritt for eksempel dagen da koronarestriksjonene ble løftet, og nå pusser vi opp lysløypa. Vi prøver å ha aktivitet og arrangementer for å vise oss og for å få folk med.

– Det er viktig å ha et tilbud til barna her også. Det er ikke alltid lett, men folk stiller alltid opp. Vi er et idrettslag for alle og vi inkluderer alle, fastslår Baas.

Dølemos viktigste arrangement er Dølemomarknaden. Den er et samarbeid mellom idrettslaget, grendelaget og skytterlaget. Baas har dermed selv vært involvert i marknaden en lang rekke ganger.

MANGE ÅR: Gjennom sine år som leder av idrettslaget har Eivind Baas (nummer to fra venstre) også bidratt til Dølemomarknaden. Her i 2005 da han var parkeringssjef, sammen med økonomisjef Kai Åge Kristiansen, nestsjef Else Synnøve Kollstad, stands- og PR-sjef Olav Føreland og toppsjef Geir Atle Gauslå. Foto: Nils Mosberg

Idrettsgalla Sør arrangeres i Sør Amfi lørdag 6. november. I 2020 ble Idrettsgallaen lokalt avlyst på grunn av korona. I 2019 var det Otra-ildsjelen Geir Daasvatn som fikk prisen Årets ildsjel.