ENGASJERT: Banemester og altmuligmann Geir Daasvatn. Foto: Privat

Kan bli Årets ildsjel: – Drives av at barna trives

Selv gjennom lang sykdomsperiode har han funnet stor glede og motivasjon i å trene barn og unge. På sitt mest aktive hadde Geir Daasvatn over 2.000 dugnadstimer i året for Otra I.L.

Han startet som fotballtrener alt som 16-17-åring, samtidig som han spilte selv. I til sammen 16 har han vært leder for fotballgruppa. Før han ble ufør og hadde full jobb som jurist, hadde han rundt 500 dugnadstimer for klubben. Etter han ble kreftsyk i 2006 og ikke kunne jobbe vanlig lenger, økte han innsatsen for idrettslaget. Som leder av fotballgruppa, i tillegg til å være trener, banemester og litt til, hadde fotballentusiasten over 2.000 timer dugnad i året. Altså mer enn en fulltidsjobb.

Slik stemmer du frem din ildsjel-favoritt

Inne på artikkelen hvor kandidatene er presentert, kan du avgi din stemme. Eventuelt kan du stemme direkte boksen i bunnen av saken.

Du må klikke på den kandidaten du ønsker å stemme på, og deretter klikke på «Stem» nederst i avstemningsboksen. Når du har stemt får du opp følgende tekst «Takk for at du stemte på årets ildsjel.» Det er mulig å stemme både fra datamaskin, nettbrett og mobiltelefon. Men det er kun mulig å stemme én gang pr. døgn pr. enhet.

Du vil etter hvert finne avstemningen flere steder på Agderposten.no. Den innledende avstemningen vil pågå fram til 26. oktober. De to med flest stemmer går videre til finalen, som avgjøres ved en ny avstemning fram til idrettsgallaen lørdag 2. november.

Roet ned – litt

– Da jeg ble ufør kunne jeg bruke mye tid på dugnad. Det var heldagsdrift til sent på kveld, med de begrensningene som ligger i at man er syk. Jeg kan ikke jobbe like raskt som en frisk mann, jeg må ha flere pauser og hvile meg litt. Jeg har alltid vært engasjert i dugnadsarbeid. Man gjør det fordi man har lyst, det er givende for en selv, så da tenker en ikke på hvor mange timer en bruker. Man kjører bare på og gjør det beste man kan, sier Geir.

Les også
Kan bli Årets ildsjel: Han brenner for jentefotball, og gir kona æren

De siste 11 årene har han vært leder av fotballgruppa i Otra, men i vinter kjente han seg syk.

– Jeg slet med å ha nok krefter til å ha like mye sprut i vervet som jeg hadde, så jeg sa fra meg ledervervet, forteller fotballentusiasten.

Nå er det ettervirkningene som spiller inn, og han blir fort sliten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg måtte ha en liten timeout for å samle litt energi igjen, legger han til.

– Det er så givende

Å kalle det timeout er imidlertid å ta i. Han er fortsatt fotballtrener for flere lag, banemester "og litt andre ting".

– Hvordan orker du alt det?

– Jeg får energi av gleden med å se at ungene har det bra – det er det som driver meg – gleden av å gjøre noe for andre, spesielt for barna. Det er så givende å være sammen med ungene, og gøy å bidra til at de trives og har det bra.

Han har ord på seg for å ha en spesiell evne til å oppmuntre andre, finne lyspunkter og fortsette sin positive innstilling til idretten og livet, selv i perioder med alvorlig sykdom. Han beskrives også som "en av de mest reflekterte og positive mennesker vi vet om."

Selv mener han rosen er svært overdrevet, men innrømmer at han er tålmodig og tenksom, som han kaller det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er flink til å motivere meg selv og se lyst på livet, og synes det er gøy å motivere meg selv om jeg går for halv maskin.

Holdt på motivasjonen og gleden

Før var han kanskje den med best fysikk på fotballbanen, nå er han veldig redusert.

– Jeg klarer å finne glede i ting selv om jeg ikke klarer å gjøre det i like høyt tempo. Jeg har all respekt for at andre reagerer på annet vis, men jeg har klart å holde på motivasjonen og gleden av frivillig arbeid. Noen ganger er det blytungt, men samtidig veldig givende.

ÅPNING AV KUNSTGRESSBANEN:. Evjes kunstgressbane ble åpnet i 2011. F.v ordfører Bjørn A. Ropstad, Geir Daasvatn og avdøde banksjef Kjell Omland i Evje og Hornnes Sparebank. Foto: Otra IL fotball

Prøvespilte for Manchester United

Han er den eneste fra Otra, og den første nordmannen som fikk prøvespille for selveste Manchester United.

– Potensialet til Geir var helt unikt. Han fikk tre kamper for juniorlandslaget på slutten av 70-tallet. Som aktiv spilte han for Otra, Vigør, Hægebostad og Kvinesdal. Alle steder han har spilt, har han satt spor. Men det har alltid vært hjembygda som har betydd mest for Geir og det gjorde også til at Geir aldri kom helt i Norgestoppen, beskriver innsender til hans kandidatur.

Geir selv humrer av beskrivelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Der er mange historier om turen min til England. Alle er feil, da, sier han og ler litt.

Han var i Manchester i 14 dager og prøvespilte.

– Det var veldig gøy og spennende. Jeg var bare 16 år, og hadde ikke den selvtilliten og innstillingen som skulle til for å bli toppspiller. Jeg hadde talent, men ikke troen på meg selv. Når man er 16 år er man ikke opptatt av kjærligheten til bygda, så sannheten er at jeg ikke hadde selvtillit nok og riktig innstilling. Man hadde jo ikke noe støtteapparat den gangen, jeg var på egen hånd, sier han.

At han ikke ble proffspiller, er imidlertid ikke noe Geir angrer på. Han er glad han ble hjemme.

– Det stemmer at jeg er veldig glad i hjembygda mi og Otra I.L.

STOR DAG: Geir Daasvatn sammen med Jonas Omland etter fotballkamp i Kristiansand. Begge var på Rikshospitalet og fikk behandling mot kreft i 2013, og her endelig sammen på fotballbanen igjen. (Privat foto)
FØRSTE NORDMANN: Geir Daasvatn var i 1977 første nordmann som prøvespilte for Manchester United. Her sammen med trener Tommy Cavanagh på treningsfeltet til klubben.
Geir Daasvatn, Otra I.L

58 år

Fra Evje og Hornnes.

Første nordmann, og eneste fra Otra som prøvespilte for Manchester United.

Aktiv i fotballen siden 70-tallet.

Med noen avbrekk vært trener i fotballgruppa i Otra IL fra 1977–1983 og 1988-til dags dato.

Leder i gruppa og styremedlem i hovedstyret i Otra IL i 1991–1995 og igjen fra 2008 fram til i vinter.

survey service