Filip og Jakob Ingebrigtsen etter semifinalen på 1500 meter i friidretts-VM fredag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Jakob Ingebrigtsen til 1500-meterfinale, Filip utslått på tid

Jakob Ingebrigtsen ble nummer tre i sitt semifinaleheat på 1500 meter i friidretts-VM og er klar for søndagens finale. Filip ble utslått på tid.

Filip ble nummer sju i det første semifinaleheatet med tiden 3.37,00 og måtte håpe at den var god nok til å gå videre på tid. Slik ble det ikke. Tiden var 15/100 sekund for svak til å gjøre lillebror selskap i søndagens finale.

Jakob la seg bakerst i feltet fra start. Han avanserte på utsiden av feltet og måtte løpe noen svinger ute i banene, men havnet inne ved listen den siste runden. Han var i fare for å bli innestengt, men holdt seg tilsynelatende problemfritt godt inne blant de fem som gikk direkte videre.

Han tok 3.-plassen med 3.56,58 i et heat vunnet av polske Marcin Lewandowski på 3.36,50.

– Jeg kjenner at jeg har brukt beina, men på den andre side føler jeg at jeg har mye mer å gi. Jeg gleder meg til finalen, sa Jakob til norske journalister i Doha.

– Ved at jeg havnet inne ved lista tvang jeg meg selv til ikke å bruke så mye krefter, og det er ekstremt bra med tanke på finalen. Man har begrenset med muligheter når man ligger der inne, og i finalen har jeg ikke noe der inne å gjøre, men i dag var det fint at det ble slik.

Stivnet

Filip så lenge ut til å skulle ta seg komfortabelt til finale som en av de fem beste i heatet, men fikk problemer på oppløpet og ble passert av den ene etter den andre konkurrenten.

Timothy Cheruiyot fra Kenya vant det første heatet etter å ha løpt i front det meste av veien. Tiden ble 3.36,53. Ingebrigtsen fikk 3.37,00.

Gjert Ingenbrigtsen i prat med media etter semifinalen på 1500 meter i Doha-VM. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Også Filip la seg nesten bakerst i feltet fra start, men tok seg greit opp i tetsjiktet og lå på 2.-plass en runde før mål. Ut på oppløpet så han ut til å ha full kontroll, men så stivnet han fullstendig, og han greide ikke å stå imot da seks mann tok seg i mål foran ham.

En skuffet Filip Ingebrigtsen på vei bort fra Khalifa stadion etter missen i VM-finalen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Beina svarte ikke så bra som jeg trodde de skulle gjøre siste 200 meter. Det er ekstremt skuffende. Det krampet seg til og ble stivt. Jeg burde ha vært sprekere i dag, sa han til de norske journalistene.

Panikk

– Det ble litt panikk de siste 50 meterne, da jeg skjønte hvilken vei det bar. Jeg forsto at finaleplassen kunne ryke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er litt overrasket over det som skjedde på slutten, men det var kanskje der 5000-meteren slo inn. Det ble kanskje for tøft program for ham, sa far Gjert til NRK.

Senere utdypet han mer overfor resten av det norske pressekorpset.

– Filip er litt uheldig med at han fikk den jævla magekrampen eller stinget på 5000-meteren. Når du må bryte den, og fra i går til dag er det et eller annet med muskulaturen som vi ikke helt skjønner. I går kjente han seg som en million uten begrensinger, og i dag så kjente han det motsatte. Jeg har ikke vært med på at ting har endret seg så radikalt fra den ene dagen til den andre, sa trenerpappaen.

Filip ville likevel ikke si at han angret på at han deltok på 5000 meter.

Det andre heatet holdt omtrent samme fart som det første, men briten Jake Wightman knep den siste finaleplassen på tid med 3.36,85.

(©NTB)

Jakob Ingebrigtsen ble nummer tre i sitt semifinaleheat på 1500 meter og er i motsetning til storebror Filip klar for søndagens VM-finale. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Filip Ingebrigtsen ble bare nummer sju i sitt semifinaleheat på 1500 meter fredag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix