annonse

Intenst, hardt og gøy

HØSTJAKT
HØSTJAKT: Sykkelkross er en svært publikumsvennlig idrett fordi syklistene kommer forbi seks ganger og må gjennom ulike hindre, som denne bratt jordskrenten, der sykkelen må bæres. NM/NC-løypa på Hove gikk også over tømmerstokker og gjennom en sandgrop. Søndag stilte 111 deltakere til start, blant dem ni damer. Regn og søle hører med. (Foto: )

Sølete, hardt og tøft. Akkurat sånn sykkelcross-folket elsker det. Søndag var det NM-cup på Hove for denne nye idretten. Se stor bildeserie.

Liv Ekeberg

Sykkekross er en relativt ny, men voksende idrett i Norge. Søndag tråkket, løp og løftet 111 syklister seg gjennom den harde og våte løypa på Hove.

Syklistene har bukkehorn, klikkpedaler og tynnere dekk enn mountainbike. De skal ta seg gjennom en løype på ulike underlag.

Hard og variert løype

 

På Hove hadde arrangørklubben Arendal Cykleclub laget en krevende og variert løype:

Et kort stykke asfalt, mye vått gress, mange krappe svinger, opp og ned og opp igjen i sikksakk i en stor, bratt skråning, over hindre som en tømmerstokk, opp en ekstremt bratt jordskrent der sykkelen måtte bæres og gjennom en sandgrop.

Dette var det fjerde av i alt seks ritt i den nasjonale Norgescup i Sykkelkross, og mange av de 111 deltakerne, som hovedsakelig kom fra Øst- og Sørlandet, hadde nok også syklet dagen før i Kristiansand.

– Jeg har syklet siden jeg var 22 år, mye terrengritt, men dette er det morsomste. I sykkelcross er det noe som skjer hele tida, det er veldig intenst. Ikke noe hvile, fullt kjør hele veien, sier Kjetil Westgaard til Agderposten etter målgang.

Han vant sin klasse M50-59 overlegent, og bare drøyt to minutter bak rittets raskeste, Otto Andreas Solberg fra FTT Oslo Sykkelklubb, som vant klassen M30-39. Han gjorde unna de seks harde rundene på 38:37,6.

Voksende idrett

– Sykkelkross er relativt nytt her til lands, men det er en voksende idrett, sier Rune Høydahl, Norges terrengsykkelguru med to OL-deltakelser og sju seire i Birkebeinerrittet.

Han var speaker på arrangementet, men også ivrig og stolt far til en av deltakerne.

Stortalent

Høydahls sønn Jonas (11) har konkurrert på sykkel i flere sesonger allerede, og deltok i barneklassen M11-12 på Hove.

Den vant han overlegent med over seks minutter foran neste mann.

– Løypa var skikkelig hard, men det var gøy, sier Høydahl junior til Agderposten etter premieseremonien.

– Det er viktig å få sagt at Jonas ikke bare sykler. Nå for tiden er det mest håndball det går i, sier pappa Høydahl.

Liten lokal deltakelse

Rittet var åpent for alle. I åpen klasse kunne man stille med mountainbike, men Agderposten registrerte ikke noen med bredere dekk.

Av de 111 startende var bare ni damer. Ann Iren Bjørnarå fra Bærum OCK i K Sen kom seg raskest gjennom de seks rundene og klokket inn på 45:42,6, et drøyt minutt foran Mari Mohr, Stavanger SK, som syklet i klassen K15-16.

Fra arrangørklubben Arendal CC stilte ingen damer, og kun én mann: Pål Bjarne Fosse. Han kjempet godt hele veien og endte på en 36. plass.

Raskest av samtlige menn var Otto Andreas Solberg fra FTT Oslo Sykkelklubb i klassen M30-39. Han gjorde unna de seks harde rundene på 38:37,6.

Kjetil Westgaard i klassen M50-59 var ikke langt bak, og vant sin klasse overlegent på 40:53,5, godt foran Truls Andreas Veslum (Asker CK) som ble bestemann i klassen, under M40-49, på 41:30,7.

Alle resultatene

NM/NC Syklekross 2016 – NC4 Hove CX

annonse

annonse