NRK viste pressekonferansen som du kan se her på Agderposten fra 09.30.

– Skiskyting vil alltid være i mitt hjerte. Derfor blir det ekstra spesielt og med mye følelser å stå her i dag og si at Holmenkollen blir mine siste verdenscup-renn, innledet 32 år gamle Olsbu Røiseland på en pressekonferanse med et nydelig bakteppe fra Oslos tak.

– Det føles rart og er veldig trist, men føles også veldig rett. Jeg gleder meg skikkelig til hva livet har å by på, fortsatte hun.

Hun fortsatte med å gå gjennom karrieren, fra starten i Froland IL, via videregående skole i Sirdal til toppidretten starta for alvor.

– Jeg er utrolig stolt over det jeg har fått til. Jeg har fått til mer enn jeg kunne drømme om. Spesielt ut ifra forutsetningene som var skikkelig dårlig, smilte hun.

– Jeg har oppnådd mye mer enn det jeg kunne drømme om. Det har tatt sykt lang tid, og jeg har jobba hardt over veldig mange år. Men fy flate det har vært verdt det. Jeg har kost meg så på veien.

Marte Olsbu Røiseland holdt pressekonferanse fra Holmenkollen tirsdag morgen. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Tre høydepunkter

Den profilerte og meritterte skiskytteren fra Froland er den mestvinnende norske kvinnelige skiskytteren gjennom tidende, og i VM Anterselva i 2020 ble hun historisk.

Frolendingen tok medaljer i samtlige øvelser, sju i tallet: fem gull og to bronse. Det hadde ingen gjort før henne.

I seansen fra Holmenkollen pekte hun på VM-gullet fra Holmenkollen i 2016, VM-suksessen med sju medaljer i Anderselva i 2020 og fjorårssesongen med sine første OL-gull og sammenlagt verdenscupseier som de tre store høydepunktene.

Tårevått om ektemannen

Hun takket støttespillere, Norges Skiskytterforbund, trener Roger Grubben og mange flere, men da hun skulle nevne ektemannen Sverre Røiseland, kom tårene.

– Nå kommer det verste. Sverre, hva skulle jeg gjort uten Sverre, sa hun før hun tørket en tåre.

Tårene kom da Olsbu Røiseland snakket om ektemannen Sverre. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

– Han har vært min største støttespiller. Det har vært et prosjekt med oss to opp gjennom. Og jeg er så glad i det livet vi har hatt. Men jeg gleder meg veldig til å leve et normalt liv. Som mann og kone. Det har vi aldri testa på den måten før, men jeg tror det blir vel så bra som det livet vi har nå, sa hun.

Motivasjon

Hun fortalte også om bakgrunnen for avgjørelsen om at hun nå gir seg med idrett på toppnivå.

– Dette har krevdt utrolig mye, ikke bare av meg, men også de som står rundt meg. Noe av konsekvensene med å sette seg høye mål er knallhard jobbing og tøffe prioriteringer. Nå kjenner jeg at jeg ikke har den motivasjonen som skal til for å gjøre den jobben som kreves, motivasjonen for å jobbe for å bli best mulig hver dag, sa hun - og fortsatte:

– Når jeg ikke har den motivasjonen lengre, så føler jeg det er best å gi seg mens leken er god. Det tror jeg også kroppen kommer til å sette pris på.

LEGGER OPP: Skiskytter Marte Olsbu Røiseland fra Froland gir seg etter årets sesongavslutning. Foto: Anders Wiklund / AP

Til tross for en svært amputert oppladning til årets sesong – der Olsbu Røiseland ble satt ut av spill av både korona og helvetesild – kapret frolendingen to gull i stafett og en individuell bronse under VM i Oberhof i februar.

Både NRK, VG og TV 2 erfarte tirsdag morgen at frolandsjenta gir seg etter sesongen.

– Hvis det stemmer at hun skal legge opp, så synes jeg det er utrolig trist. Det er jo da en fantastisk god skiskytter som da har tenkt å avslutte karrieren dersom dette stemmer, sier NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

– For meg er Marte Olsbu Røiseland den største kvinnelige skiskytteren igjennom alle tider.

Hun vant verdenscupen sammenlagt i 2021/22-sesongen og har totalt gått seirende ut av 17 verdenscuprenn. De to siste seirene kom i Nove Mesto første helgen i mars.

– Det er fire giganter på kvinnesiden. Det er Liv Grete Skjelbreid, Tora Berger, Tiril Kampenhaug Eckhoff – og Marte Olsbu Røiseland er den største for meg. Og det er på grunn av to store mesterskap. VM i Anterselva i 2020 hvor hun vinner fem gull og tar to tredjeplasser. VM-dronning, medaljer på samtlige øvelser og den første som gjør det. Det er jo en enorm prestasjon, sier Ola Lunde til NRK.

Usikker i fjor

Etter hennes eventyrlige sesong i fjor, der hun vant verdenscupen sammenlagt og tok tre gull og to bronsemedaljer i OL i Beijing i februar i fjor – gikk hun lange runder med seg selv om hvorvidt hun skulle fortsette karrieren.

Men så, i april – en måned etter jubeldagen i Holmenkollen der Marte løftet trofeet for verdenscuptriumfen sammenlagt – ble ektemann Sverre ansatt som trener for det tyske landslaget. Da var Marte fortsatt et stykke unna en avgjørelse om fremtiden sin.

– Jeg var veldig usikker. Men jeg sa at hans avgjørelse skulle bli tatt uavhengig av min. Jeg hadde aldri vært der jeg er i dag uten Sverre. Han har tilrettelagt livet etter meg. Nå skulle han ta sitt valg uavhengig av meg, når han nå fikk denne sjansen, sa Marte Olsbu Røiseland til Agderposten i høst.

Sverres trenerjobb hos rivalene i Tyskland, kombinert med en folkefest av et verdensmesterskap i Oberhof – bidro til nok motivasjon til at hun valgte å fortsette karrieren. I første omgang én sesong til, uttalte hun i september.

LEGGER OPP: Skiskytter Marte Olsbu Røiseland fra Froland gir seg etter årets sesongavslutning. Foto: Anders Wiklund/TT
LEGGER OPP: Skiskytter Marte Olsbu Røiseland fra Froland gir seg etter årets sesongavslutning. Foto: Petr David Josek / AP