annonse

Hopplegenden Matti Nykänen er død

DØD
DØD: Hopplegenden Matti Nykänen er død. (Foto: NTB scanpix)

Finlands hopplegende Matti Nykänen er død. Det opplyser slektninger av ham til avisen Seiska. 55-åringen vant en rekke OL- og VM-gull.

  • NTB

Det er slektninger av Nykänen som opplyser om hans bortgang til den finske avisen Seiska.

Nykänen vant fire OL-gull og fem VM-gull, mens han i verdenscupen vant 46 enkeltrenn og tok fire sammenlagtseirer. I sesongene 1982/83 og 1987/88 gikk han også til topps i den tysk-østerrikske hoppuka.

Banebrytende

I 1985 og 1988 ble Nykänen kåret til årets idrettsutøver i Finland. Med sin mange bragder blir han sett på som en av de aller største hopplegendene gjennom tidene.

– Jeg ble sjokkert da jeg hørte det. Det får meg først og fremst til å tenke på alt han har betydd for hoppsporten. På mange måter var han banebrytende i mye av det han gjorde. Han oppnådde alt man kunne oppnå i forholdsvis ung alder, sier den norske hoppsjefen Clas Brede Bråthen til NTB og fortsetter:

– Han hadde en fantastisk evne til å fascinere og imponere en hel hoppverden. Skihoppingen hans var noe man ikke hadde sett makan til tidligere, og han satte en ny standard. Det er veldig tidlig å gå bort i en alder av 55 år. Det var ikke noe jeg hadde ventet. Du blir litt sjokkert og satt ut.

Ikon

Bråthen var selv aktiv hopper da Nykänen fortsatt leverte i bakken.

– Han er en av vår idretts desidert største profiler. Matti på sitt beste var et idol for mange i min aldersgruppe. Han kan beskrives med alle ordene man kan bruke om store forbilder.
Nykänen hadde også et liv preget av skandaler. Han ble flere ganger dømt for mishandling, og i 2004 måtte han i fengsel etter å ha knivstukket en nabo.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse