Helsedirektør Bjørn Guldvog sier han ikke vet når det igjen blir spilt fotballkamper i Norge. Her på pressetreff om koronatiltak i idretten onsdag.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Helsedirektøren: - Ikke nikk eller ta på ballen

Utendørs idrettsanlegg - som fotballbaner - er nå åpne for trening. Men det skal være maks fem personer sammen til enhver tid.

Anleggene, som fotballbaner, kan brukes så lenge man følger smittevernsreglene:

• Hold minst 2 meter avstand til hverandre

• Maks 5 mennesker sammen til enhver tid

• Husk god håndhygiene

De oppdaterte reglene som kom fra Helsedirektoratet 1. april, er blant annet informert om på Arendal kommunes hjemmeside - og se faktaboks under.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier han kan se for seg «forsiktig grad av sentring» av en fotball, men fraråder sterkt headinger og berøring av ballen med hendene.

Det betyr at det ifølge helsedirektøren er uaktuelt for håndballspillere å kaste ballen til hverandre av hensyn til koronasituasjonen.

Retningslinjene om idrettsaktivitet

Dette er helsemyndighetenes viktigste retningslinjene for å unngå spredning av koronaviruset ved trening og annen aktivitet:

* Helsedirektoratets smittevernråd skal etterfølges.

* Trening skal foregå i mindre grupper med maksimalt fem personer.

* De involverte personene skal holde minst to meters avstand til hverandre.

* Flere personer skal ikke ta på samme ball eller annet utstyr.

* Felles garderober i idrettshaller og ellers skal ikke benyttes. Ingen skal dusje samtidig samme sted.

* Det oppfordres til at det er voksne til stede og påser at smittevernreglene overholdes når barn og ungdom trener.

* Heading eller kasting av ball frarådes sterkt.

* Et felles regelsett skal gjelde for norsk idrett, og det oppfordres til at de enkelte særforbundene lager sine egne «koronavett-regler».

(NTB)

– Ventet i spenning

Generalsekretær Pål Bjerketvedt i Norges Fotballforbund skriver på forbundets hjemmeside at det nå kan tilrettelegges for fellestreninger og aktiviteter på fotballbaner rundt om i landet. Forutsetningen for dette er at dette gjøres på en måte som sikrer at helsedirektoratets anbefalinger om samling av personer og i gruppe overholdes.

- Dette er en avgjørelse vi har ventet i spenning på. For mange barn og ungdom er fotballbanen er viktig friområde i hverdagen. Banene er også arbeidsplassen til flere hundre profesjonelle spillere i våre øverste ligaer. Vi skal gjøre vårt beste for at de over 37. 000 som spiller fotball i Norge nå kan drive med aktivitet innenfor regelverket på egen fotballbane, sier Bjerketvedt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men det er altså ikke lov å berøre ballen.

– Smitterisikoen øker vesentlig ved heading og berøring av ballen. Jeg er gammel håndballspiller, og det er slik at om man tar i en håndball og kaster den videre, er det en risiko for at man overfører smitte. Så i håndball er dette uaktuelt, sier helsedirektør Guldvog til NTB.

Han sier at det også er uaktuelt at flere fotballspillere tar på samme ball.

– Alle idretter hvor man har med utstyr å gjøre, må man organisere det slik at folk ikke tar på det samme utstyret, sier han.

Uvisst tidsperspektiv

– Går det an å se for seg når man kan starte opp igjen med for eksempel fotballkamper?

– Det er nok når smitten enten er så lav at vi har så å si full kontroll på den, eller at vi har hatt en stor smitteutbredelse i befolkningen og har fått en form for immunitet. Det siste er usikkert om vi når, og jeg kan ikke gi noe eksakt svar på når vi kan se på fotball på vanlig måte, sier Guldvog.

Enn så lenge er retningslinjene for dem som skal drive idrett, like innendørs og utendørs.

– De er i prinsippet like, men det vil være enkelte områder innendørs hvor det vil være vanskelig å praktisere tometersregelen på samme måte. Men i haller og slikt, gjelder det samme ute og inne.

Åpner i Kristiansand

Helsedirektørens innstilling gjør at stengningen av baner nå opphører.

– Vi åpner i Kristiansand kommune, sier idrettssjef Terje Abrahamsen til Fædrelandsvennen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nærmere bestemt fjernes forbudsskilter, og mål låses opp på kommunens anlegg.

– Nå får vi håpe at folk tar dette på alvor. Her er det slik at noen få kan ødelegge for de mange, ved ikke å følge de reglene som er. Vi får håpe det ikke blir mange som misbruker tilliten, sier Abrahamsen til avisen.

(©NTB)

I en tidligere versjon av denne artikkelen hadde vi brukt et bilde fra Skydebanen i Arenal. Den eies ikke av Arendal kommune. Skydebanen blir ikke åpnet på dette tidspunkt, opplyser Peder Syrdalen, styreleder i Granehallen AS.