SNUR: Ingen skal løpe rundt i gjennomsiktige shorts, understreker Lillesand IL. Det blir dermed mørke shorts heretter. Foto: Heidi Løland-Andersen

Full retrett: – Ingen skal løpe rundt i gjennomsiktig shorts

– Det må være hevet over enhver tvil at det blir mørke shorts i Lillesand IL heretter, skriver Tor Berthelsen, leder i Lillesand IL, på Facebook mandag morgen.

Det har stormet i Medie-Norge etter at det sist uke ble klart at årsmøtet i Lillesand IL stemte ned forslaget om å bytte bort de hvite, gjennomsiktige shortsene.

Les også
Jentene ba om å få slippe gjennomsiktig shorts. Det ble nedstemt

Over 50 personer hadde tatt turen til LILs årsmøte i Holta onsdag sist uke, og de fleste var der for å stemme over klubbens farger.

Styrene i fotball- og håndballgruppa hadde fremmet et ønske om å skifte til blå drakt med svarte striper, sort shorts og blå strømper.

– Det er en del jenter som ikke er så fornøyde med den. Den blir fort gjennomsiktig, når den er bløt. Det er på grunn av innspill fra jentene at vi foreslår å endre shortsfarge, sa fotballgruppas leder Roy Tømte.

Likevel stemte flertallet forslaget ned. Dette har vært det heteste temaet i pressen den siste uken, både lokalt og nasjonalt. Flere profilerte fotball- og idrettspersonligheter har tatt til orde mot vedtaket. Elitespiller Sara Rønningen startet en innsamling som har passert 48.000 kroner.

Les også
Nettet koker: Slik reagerer idrettsprofilene på shorts-debatten

Lener seg på avisens tester

Og mandag morgen kom beskjeden fra idrettslaget. Det blir full retrett (les hele Facebook-innlegget nederst i saken).

– Jeg kan si det samme som jeg sa etter møtet onsdag. Vi må gå gjennom disse hvite shortsene. Det er mulig de ikke er gjennomsiktige. Er de det, må vi finne en annen løsning, forklarer Tor Berthelsen, leder i Lillesand IL, til Agderposten mandag.

– Har dere selv testet shortsene, eller basert dere på testene Lillesands-Posten utførte?

– Lillesands-Posten testet dem klart. Vi har ikke gjort egne tester, svarer Berthelsen.

Les også
Fotballjentene ble nektet å bytte shorts: Slik blir den når det regner

Han forteller videre at det blir et møte i hovedstyret i idrettslaget torsdag etter vinterferien. Da vil styret vedta at man går bort fra de hvite shortsene. Hvorvidt det blir blå, mørkeblå eller sorte shortser, kunne ikke lederen svare på mandag.

– Det ble, som jeg skrev i går, en for dårlig behandling av saken både i forkant og under møtet. Det alle mener, er at alle skal føle seg komfortable når de løper rundt på banen. Det kommer vi alle til å ta hensyn til, sier Berthelsen.

– Det betyr at hvite shorts er ute. Det er idrettslaget samlet om, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sorte shorts = nytt årsmøte

– Overprøver dere årsmøtet?

– Nei, det gjør vi ikke.

– Så motstanderne av bytte shorts er med på dette?

– Som jeg sa, de stemte for alternativet med blå og hvite drakter mente overhodet ikke at jentene skal løpe rundt og være ukomfortable. Alle er innforstått med at vi må høre på jentene, det er det ikke tvil om, svarer Berthelsen.

– Så de som ønsket å beholde de hvite shortsene har endret mening?

– Nei, det vil jeg ikke si. Det kan jeg ikke svare på, da må du nesten spørre hver enkelt av dem. Det var et stort flertall på årsmøtet for blå drakter med hvite detaljer. Om det da blir hvite shorts eller blå shorts eller mørkeblå shorts ligger opp til hovedstyret å bestemme. Om vi ønsker sorte shorts, må det nok et ekstraordinært årsmøte til, svarer lederen.

– Men det blir ikke hvite shorts?

– Nei, det vil jeg anse som korrekt, avslutter Berthelsen.

Leder Tor Berthelsen i LIL.

– Veldig bra

Fotballgruppas leder Roy Tømte forteller til Agderposten at han søndag kveld fikk oversendt utkastet til Facebook-innlegget som mandag morgen ble publisert.

– Jeg synes det er veldig bra at de lytter til jentene, er hans første reaksjon.

– Det var på sin plass, sier fotballederen om sin egen reaksjon da han fikk utkastet til gjennomlesing.

Tømte var selv på jobbreise i vinterferien, og forteller at det ikke vil være noe møte mellom ham og jentene i idrettslaget før uka etter ferien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han har nesten ikke ord som beskriver medieomtalen over hele landet siden onsdag.

– Det er helt overveldende. Jeg har aldri vært borti lignende, sier han.

– Skjønner du at så mange engasjerer seg?

– Ja, det gjør jeg. Men saken er litt feil fremstilt. Her må styret ta ansvar, som du også ser av det siste innlegget. Det er gjort et for dårlig forarbeid, svarer Tømte.

– Men da tar man kanskje lærdom til neste gang?

– Det kan jeg love deg at vi gjør, svarer fotballgruppens leder.

GLAD: Roy Tømte er fornøyd med at klubben lytter til jentene. Foto: Carl Christian Engstad

Vil ikke kommentere

Hugo Nilsen, trener for LILs damelag, var blant dem som stemte for å beholde de hvite shortsene. Agderposten tok kontakt mandag ettermiddag for å få en kommentar til vedtaket hovedstyret nå vil fatte.

Han ønsket ikke å uttale seg i saken, og viste til styret for kommentar.

– Et feil bilde

Håvard Omdal, tidligere trener for et av de aldersbestemte lagene i LIL mener at saken og debatten er tatt ut av proporsjoner.

– Det var fargevalg og kvaliteten på shortsene vi diskuterte på møtet. Jeg synes avisene har et feil bilde av hva hele møtet dreide seg om, sier Omdal.

En dårlig modell

Han forstår at klubben måtte snu i saken etter mediekjøret.

– Jeg skjønner at de måtte snu i vedtaket. Jeg opplever at shortsene ikke har vært et problem tidligere, men nå som det kommer mange meninger, har det blitt et problem, forteller Omdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Må føle seg trygge

– Vi har hatt en shorts-modell som har vært skikkelig dårlig. Og det er det viktige i denne saken. Vi ønsket jo å beholde de tradisjonelle fargene, men da må alle jentene føle seg trygge på at shortsene holder mål, legger han til.

– Det er veldig trist at flere av de engasjerte i klubben blir fremstilt som griser. Ingen skal jo spille i gjennomsiktige shorts, men de kan jo være hvite om kvaliteten holder mål, mener Omdal.

Nå håper Omdal at klubben følger opp vedtaket om å ha mørke shorts.

Hele Facebook-innlegget

Tor Berthelsen, leder i Lillesand IL, la ut følgende på Facebook mandag:

«Ingen skal løpe rundt i gjennomsiktige shorts

Shorts-saken traff en nerve i idretts-Norge. Når det gjelder fargevalget til all verdens idrettsklubber, er det nok sånn at fargevalget er historisk betinget og tatt i en tid hvor jentene ikke ble tatt med hverken på råd eller hadde medbestemmelsesrett. Medieoppmerksomheten Lillesand IL har fått i denne saken viser at tidene har endret seg. Langt flere kvinner/jenter deltar i idretten i dag, og da må vi ta andre hensyn.

Men, aldri så galt at det ikke er godt for noe: det viser den mediedekningen som saken har fått, og ikke minst det flotte engasjementet vi har sett fra fjern og nær. Vi må trekke frem Sara Rønningen, håndballspiller i Oppsal, som sa hva hun mente og gjorde noe med det! Hun startet en innsamlingsaksjon «Spleis for nye shortser til utøverne i Lillesand Idrettslag», som til slutt endte opp med 48.300 kroner innsamlet. I tillegg har Kiwi har annonsert at de spytter inn 35.000 kroner. I tillegg kommer hundrevis av andre som har kommet med gode og konstruktive innspill. Det må være hevet over enhver tvil at denne saken kommer til å skape presedens i mange klubber, kanskje også hos NFF eller andre særforbund som sender sine respektive landslag ut i hvite shorts.

Til slutt vil jeg, på vegne av alle i Lillesand IL, si til dere jenter som ikke gir opp:

Tusen takk!

Vi er veldig stolte av dere. Det må da være hevet over enhver tvil at det blir mørke shorts i Lillesand IL heretter.

Tor Berthelsen, Leder Lillesand IL»

LIL: N/A Foto: Carl Christian Engstad/Lillesands-Posten
TEST: Slik så det ut da Lillesand-Posten-journalistene Sindre Haugen Mehl og Carl Christian Engstad testet hvordan det er å ha på seg våte, hvite shortser. Shortsen til venstre er en splitter ny fra Macron, LILs nye leverandør. Den til høyre er en gammel, brukt Adidas-shorts, med innerfor. Foto: Heidi Løland-Andersen