REAGERER KRAFTIG: Christian F. Hermansen i Hisøy (t.h.), Magne Aslaksen i Express Fotball og Express-spiller Olav Hovstad er skuffet over at de ikke kan trene med nærkontakt. Foto: Jon Andreassen

– Folk kan feste på byen, drikke av hverandres flasker og demonstrere uten at det blir reaksjoner. Da er det helt uforståelig at vi ikke kan trene normalt

Klubblederne Magne Aslaksen og Christian F. Hermansen er oppgitt og frustrerte over manglende informasjon og handling fra regjeringen om når de kan trene med nærkontakt og spille kamper igjen.

På vegne av breddeklubbene Express Fotball og Hisøy ønsker de to fotballherrene å lufte sin frustrasjon overfor Agderposten.

– Når harryhandel i Sverige er viktigere på regjeringens pressekonferanser enn 60.000 breddefotballspillere i Norge, så er det noe som er helt galt. Dette går utover ekstremt mange, og har direkte påvirkning på folkehelsa, sier Magne Aslaksen – daglig leder i Express Fotball.

– Alt annet er åpent

Samtlige klubber i eliteserien, 1. divisjon og 2. divisjon for herrer får nå lov til å spille fotball med nærkontakt. I tillegg har kvinnenes to øverste nivåer fått klarsignal. Også alle fotballspillere under 20 år kan kose seg med normal ballsparking igjen.

– Badeland, treningssentre og fotballskoler er tillatt. Folk kan feste på byen, drikke av hverandres flasker og demonstrere i sentrum uten at det blir reaksjoner. Da er det helt uforståelig at vi ikke kan trene med kontakt på trening, sier Aslaksen tydelig og engasjert.

Rundt 80 prosent av Norges aktive fotballspillere får nå lov til å spille fotball med nærkontakt. Mange av dem som fortsatt ikke får lov har barn på aldersbestemte lag som nå kan bedrive idretten sin på normalt vis.

– Da er det jo vanskelig å forstå at ikke vi skal få lov når folk i samme hus spiller med kontakt, sier Hermansen, sportslig leder i fjerdedivisjonsklubben Hisøy.

Skuffelse på skuffelse

Flere ganger har avgjørelsen om breddefotballen blitt utsatt. Sist fredag hadde fotballederne et stort håp om at de endelig fikk en dato å forholde seg til. I stedet ble det nok en nedtur.

– Når harryhandel i Sverige er viktigere på regjeringens pressekonferanser enn 60.000 breddefotballspillere i Norge, så er det noe som er helt galt.

– Det er nye skuffelser hele tiden. Vi vet ingenting, og vi har problemer med å forklare spillerne hva som skjer. De er frustrerte og det er vanskelig å holde dem motiverte, sier Aslaksen og Hermansen nærmest i kor.

Etter planen skal 3. divisjon starte med enkel serie 8. august, men Aslaksen er langt fra sikker.

– Nei, det er jo klart vi blir usikre når ting bare drøyer og vi ikke får signaler om noe som helst, sier han.

Den mangeårige fotballederen peker på en rekke utfordringer som følge av de mange utsettelsene:

* All logistikk rundt kampene er helt i det blå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* Dårlig treningsoppmøte fordi folk mister motivasjon.

* Utfordringer som vil oppstå i forbindelse med trening og kamper i sommerferien.

* Klubbledere som må i gang med kampadministrering midt i ferien.

I tillegg peker Aslaksen på at store deler av deres avdeling i 3. divisjon består av såkalte andrelag med mange unge spillere.

– De vil få et enormt fortrinn siden de fleste spillerne er under 20 år. De har kanskje trent fotball med nærkontakt i flere måneder når vi får lov å begynne normal aktivitet. Er det greit og like konkurransevilkår?, sier Aslaksen.

– For dårlig jobb

Han mener krets, divisjonsforening og Norges Fotballforbund har gjort altfor lite for seniorklubbene i breddefotballen.

– Hadde de gjort jobben sin, så hadde vi ikke sittet her i dag. Det er altfor få som har talt vår sak, sier Aslaksen.

Han spøker med at det nå kan være aktuelt å ta med Express Fotball på treningsleir til Danmark.

– Der er det lov å spille fotball og man slipper karantene når man kommer tilbake, sier Aslaksen.

– Eventuelt får vi invitere til treningskamper eller turnering og kalle det festival. Da er det vel tillatt, legger han til med et smil.

De to fotballederne mener det dessuten går utover folkehelsa at de holdes på pinebenken.

– Frafallet er stort på b-lagene våre. Voksne mennesker som spiller fotball for gøy er ikke interessert i å komme på trening for å slå pasninger og løpe. De vil spille fotball, sier Aslaksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Spillere slutter

Hermansen i Hisøy opplyser at de allerede har mistet spillere som de ikke vil få tilbake.

– Jeg ser ikke bort fra at vi mister 10–15 prosent av spillerne våre på grunn av dette lange oppholdet. Det er dem som kanskje var i tenkeboksen i utgangspunktet, men som etter tre måneder har funnet ut at Fortnite er gøyere, sier Hisøy-mannen.

Express-spiller Olav Hovstad sier det er en frustrerende tid for spillerne.

– Det er kjedelig. Vi har slitt med treningsoppmøtet og folk prioriterer annerledes. Nå må vi nok i stedet trene hele juli for å være klare til sesongen, sier Hovstad.

Kan trene uten innkast

Han mener det bør være fullt mulig å trene med nærkontakt.

– Vi kan for eksempel trene uten innkast. Og det er ikke mye vi er i kontakt med hver enkelt spiller, I alle fall ikke sammenhengende over tid, sier fotballspilleren.

– Hva kan dere gjøre hvis det ikke skjer noe snart?

– Da tror jeg vi er nødt til å fremprovosere en reaksjon. Vi får gjøre som i Bærum. Hvis mange nok klubber gjør det spiller det ingen rolle. Det vil ikke bli noen reaksjoner hvis nok lag spiller treningskamper samtidig, sier de tre fotballherrene.

Også Vindbjart-trener Steinar Skeie har gått kraftig ut og sagt sin mening om behandlingen breddefotballen har fått: