annonse

Et slag for basistrening

IMPONERTE
IMPONERTE: I forkant av VM lot kickbokserne Madelen Søfteland (t.v.) og Linn Kristine Haugen seg teste gjennom 20 ulike øvelser i regi av vår livsstilblogger Hans Olav Uldal. Den tidligere sjukjemperen, nå profesjonell trener, lot seg imponere av damenes evne til å lære seg nye øvelser raskt. (Foto: PRIVAT)

BLOGG: «It’s not how hard you can hit – it’s about how hard you can get hit and keep moving forward.»

Disse kjente ordene til skuespiller Sylvester Stallone (i rollen som Rocky) er ikke bare en vekker for hans egen sønn i filmen, men kan like gjerne være en unngåelig sannhet for nåtidens beste idrettsutøvere.

Toppnivået i flere idretter krever at det balanseres på en knivsegg for hva som er fysiologisk håndterbart for kroppen av belastning, spesielt fra den spesifikke treningen.

Ulike remedier, som blant annet vektvester, strikk og trinser, utnyttes til det fulle for å høyne intensitet og optimalisere bevegelsesbaner.

Avansert måleutstyr frigjør mer data for best mulig kalkyle over hva som kan være overkommelig, men uansett er «spillereglene» krystallklare på dette nivået av trening:

Avkastning og risiko går hånd i hånd. De «tilpasningsdyktige» overlever og kjemper seg videre til enda en treningsøkt – i ren darwinistisk ånd.

Testet utenfor egen gren

For noen uker tilbake hadde jeg gleden av å følge de meget meritterte kickbokserne Madelen Søfteland og Linn Kristine Haugen gjennom et bredt testbatteri bestående av 20 ulike øvelser innenfor styrke, koordinasjon og mobilitet.

For en trener som stort sett har basert sitt testfgrunnlag på idrettsutøvere fra forutsigbare idrettsgrener, var det svært spennende å se disse to idrettsutøverne i aksjon utenfor deres respektive gren.

Baktanken med testen var blant annet å plukke ut øvelser som utøverne kunne spe på med som «basistrening» i den daglige treninga.

Ifølge Olympiatoppen har «basistrening» til hensikt «å skape optimale forutsetninger for utvikling av spesifikke kvaliteter i den enkelte idrett» (fra Olympiatoppens nettside).

Med tanke på en intens oppkjøring mot VM i Irland (som når dette trykkes akkurat er avsluttet), fokuserte vi på å plukke ut øvelser som ikke påfører større belastninger på allerede hardt utsatte toppidrettskropper.

Som trener tenker jeg at «optimale forutsetninger» noen ganger kan være trening i større kontrast til hva den spesifikke treningen angår.

Altså et planlagt avbrekk fra pågående «stress» (les; belastning) på de mest utsatte ledd og muskelgrupper samt energisystemer. En slags minipause fra toppidrettsutøvernes «ni-til-fire-jobb», om du vil.

I gjennomgang av testen var det spesielt imponerende å se tillæringsevnen til Madelen og Linn i nye øvelser.

Slik lærer vi

Tillæring av ny bevegelse skjer, ifølge eksperter på dette gjennom to stadier:

1) Ideen om bevegelsen. Med det menes at vi oppdager og oppfatter hvordan bevegelsen må organiseres for å nå et spesifikt mål.

2) Fikseringsstadiet: Det vil si at utøveren skal bli så presis som mulig i forhold til omgivelsene han/hun møter.

Jeg kan med sikkerhet si at jeg svært sjelden har sett så god tillæringsevne som det duoen fra Grimstad Kickboxingklubb viste gjennom det nevnte øvelsesbatteriet.

Utradisjonelt funker

At kampsporttrening i seg selv kan være et positivt verktøy for utøvere med faste «forutsigbare arbeidsforhold» til å bli mer tilpasningsdyktige, er intet nytt.

Allerede i oppbyggingsperioden før OL-gullet i Aten i 2004 fokuserte Carolina Kluft på brytetrening som et nytt supplement i treningen.

Da svensk media skrev om dette, ble svenske bryteklubber nedringt av ivrige håpefulle utøvere som vil følge i samme fotspor. Ha en god og aktiv uke!

Hans Olav Uldal

Styrketrener og tidligere OL-deltaker i mangekamp

annonse

annonse