HEDRET: Trygve Bringsverd fikk et eget hopprenn i egen ære. Han har tilbakelagt seg mer enn 70 år i hoppmiljøet. Foto: Matias Smørvik

En legende trer av

I hoppmiljøet har Trygve Bringsverd har vært selve definisjonen på begrepet ildsjel. Etter mer enn 70 år i og rundt hoppbakken trer legenden av.

Sist lørdag var en epoke slutt for dem som er glad i hopp på Sørlandet. 87 år gamle Trygve Bringsverd gir seg som mentor og trener i Øyestad. Men det er ikke bare å gi seg.

– Nei, det føles ikke så greit. Ikke i det hele tatt, sier en preget Bringsverd.

– Så hvorfor gi seg nå?

– Jeg er mye på overtid. Jeg skulle gjerne holdt på videre, men jeg har holdt ut lenge nå. Nesten for lenge. En fungerer jo ikke slik som man en gang gjorde. Det er dumt, men alt må ta en slutt, sier nestoren.

Ønsker flere ildsjeler

I solsteiken på Brattåsen var det lørdag invitert til hedersrenn for Bringsverd. Her satte alt fra barnehagebarn til pensjonister utfor de tre bakkene på anlegget. De aller fleste hadde med seg en campingstol, eller funnet en fin sitteplass langs det nyklipte gresset. Bringsverd selv, sto oppreist på sine to bein mens han ivrig fulgte hopperne og diskuterte med en av dagens mer kjente gjester, landslagssjef Clas Brede Bråthen. Og skal vi tro hedersmannen, ble det ikke spart på meningene.

– Nei, det har jeg aldri pleid å gjøre. Hvis man skulle gått rundt og vært forsiktig hele tiden, ville man ikke fått gjort stort. Men jeg går alltid på sak, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han skulle ønske det grodde mer bak han i hoppmiljøet på Sørlandet. At samfunnet var i stand til å mønstre flere ildsjeler.

– Fakta er at det kun er Evje som har aktivitet her i Agder, med unntak av dem som er i Brattåsen. Jeg skulle ønske at vi fikk noen flere ildsjeler, som samfunnet ikke har klart å mønstre så mange av som tidligere. Det kommer nok av at samfunnet har blitt full av stress og jag. Også skal barna være med på altfor mye, sier han.

HEDRET: Trygve Bringsverd ble hedret i Brattåsen lørdag og fikk et eget hopprenn i egen ære. På markeringen var også sportsjef på landslaget, Clas Brede Bråthen. Foto: Matias Smørvik

Nært forhold til alle

Ved siden av Bringsverd står landslagssjefen med hendene i kors, og full av respekt. Det var i Agder, nærmere bestemt Vegårshei, han vant NM-gull i normalbakke da han en gang var aktiv hopper. Et hopprenn som Bringsverd var med å arrangere og som ble omtalt av pressen som det beste NM noensinne.

– Du har skapt et miljø rundt deg som en masse hoppere har hatt glede av å ta del av. Et miljø vi begge er så glad i. Man kan vanskelig forvente at et menneske eller noen få mennesker skal klare å fylle skoene dine. Men jeg tror det er mulig at alle kan gjøre litt, slik at arven kan bæres videre. Det tror jeg du er opptatt av også, det er tross alt du som har skapt den arven, sier Bråthen til Bringsverd.

STORT: Knut Aall slo Matti Nykänen og Jens Weissflog i Kollen i 1984. Det var den første store oppturen for Trygve Bringsverd som hopptrener.

ØIF-veteranen har i mange år har vært hoppsportens primus motor på Sørlandet. Siden 1946 har Bringsverd hatt en rekke verv innen klubb og krets, blant annet som kretstrener, klubbleder, og arrangør av sommerhoppfesten Sørrennet. Han er også oppfinneren av Bringsverdbakken, en mobil hoppbakke som har vist seg å være særdeles populær for de minste. I 2009 ble han et kjent ansikt for hele det norske folk da han ble kåret til årets ildsjel på Idrettsgallaen.

At han også har spilt utrolige 317 kamper for fotballaget på Øyestad blir som regel kun nevnt med en bisetning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det finnes ikke en eneste norsk skihopper som har drevet med dette en tid, som ikke har et nært forhold til Brattåsen eller Trygve. Det sier sitt, Per Bergerud, Daniel Tande og Maren Lundby har alle et forhold til han og den jobben han har lagt ned, kommenterer sportssjef Bråthen.

SETTES UTFOR: Det hadde ikke vært noe Brattåsen uten Trygve Bringsverd sier folk i klubben. Da var det kanskje passende at det var i denne bakken han skulle hedres. Foto: Matias Smørvik

Ingen pause å få

Under rennet ble det verken spart på heder, eller historier om ildsjelen som nå takker for seg. Slik som da hoppgruppa ikke hadde fått hoppe særlig mye et år, og de endelig fikk mulighet til å ta bakken i bruk. Tidligere hopptalent, og dagens speaker Jon Terje Hegghaug forteller:

– Han fant ut at vi kunne like gjerne hoppe på natta. Det spilte jo ikke noe rolle, mente han, så fikk vi inn mange hopp og litt mengdetrening. Det siste hoppet ble vel tatt klokken 02 på natta. Da la vi oss i dommertårnet og sovnet etter hvert. Klokken sju på morgenkvisten sto Trygve utenfor på langrennsski i 90-metersbakken. "Come on, gutta. Det er fine forhold, det er kommet sju centimeter med nysnø, vi må bare tråkke litt."

– Det var ikke noe pause å få. Det fantes ikke noe ADHD da han var ung, men jeg kan bekrefte at han må ha hatt det, ler Hegghaug.

MOTTAR HYLLEST: Sportsjef på det norske landslaget, Clas Brede Bråthen, ble tydelig rørt og slet med ordene da han skulle takke Trygve Bringsverd. - Det er ikke mikrofonen det er noe galt med, det er jeg som ikke fungerer, sa han. Foto: Matias Smørvik

En spade for en spade

Leder for hoppgruppa i Øyestad IF, Sven-Erik Hanssen, forteller at Bringsverd vil bli savnet i klubben. Han forventer å se ansiktet hans i både klubbhus og hoppbakke fremover, selv om det er slutt på vervene i klubben.

– Uten Trygve hadde det ikke vært noen bakke eller noen særlig hoppere her. Det er han som har vært ildsjelen gjennom mange år. Han har vært i bakken her døgnet rundt i årevis og vært uunnværlig for både klubben og hoppsporten i distriktet, sier Sven-Erik Hanssen til Agderposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Under seremonien ble det flere ganger påpekt hvilket engasjement Bringsverd går inn i ulike prosjekter med. Det var ikke sjelden at det gikk en kule varmt på møterommet. Hoppveteranen satte høy krav til sine omgivelser og seg selv. Men man var alltid god venn igjen med Trygve når strek var satt.

– Trygve kaller en spade for en spade, og sier ting som de er. Det er klart det kan vekke litt ubehag, men sånn skal det være. Trygve vet hva han vil, og derfor får han til ting også, forteller Hanssen.

MANGE FIKK TAKK: Trygve Bringsverd tok seg tid til å takke klubber, krets, landslag, nøkkelpersoner, familie og jobb da han ble hedret i Brattåsen sist lørdag. Foto: Matias Smørvik
MORO: Leik er viktig, mener Trygve Bringsverd. Han gjorde gjerne Brattåsen til akebakke. Her et bilde tidlig på 90-tallet. FOTO: ROALD ANKERSEN
HEDRET: I 2003 ble Trygve Bringsverd utropt til tidenes ildsjel av kretsleder Eirik Sætra. Tidligere var han priset og æret av Øyestad Idrettsforening, Norges Skiforbund, og Aust-Agder fylkeskommune. Foto: Tom Bucher Hansen