Her er kandidatene til Årets ildsjel

Fra Otra IL i nord til Imås i sør: Her kunne du stemme på din favoritt til Ildsjelprisen 2019.

Her er kandidatene:

Trygve Helge Nielsen, IL Express

Dagfinn Birkenes, Birkenes IL

Hege Berntsen, Froland IL

Geir Daasvatn, Otra IL

Alf Morten Kaupang, Imås IL

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avstemningen er nå avsluttet. Disse to ble stemt frem til superfinalen.

DE NOMINERTE: Fra øverst mot venstre Trygve Helge Nielsen, Hege Berntsen og Dagfinn Birkenes. Nederst Geir Daasvatn og Alf Morten Kaupang. Foto: Diverse

Juryen fikk inn 16 nominasjoner, men litt for få kvinner, synes Svein Lien i Agder Idrettskrets.

– Vi er litt skuffet over antall kvinner, så vi ønsker flere av dem, sier han.

– Mange gode kandidater

Han påpeker at alle nominerte er skikkelig gode kandidater, og at de aller fleste fortjener en slik pris som Årets ildsjel er.

– Å velge ut fem, var vanskelig, for alle ser ut til å fortjene dette. Det helt sikkert mange som ikke meldes inn også. Vi har mange aktuelle kandidater i fylket vårt, så jeg tror aldri vi går tomme, sier Lien.

Idrettsgallaen arrangeres for femte året på rad. I år det i Aquarama i Kristiansand 2. november.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er tradisjonelle, og kjører samme ramme som før. Folk er fornøyde, vi er fornøyde, så vi ser ingen grunn til å endre på opplegget. Det er passe høytidelig og passe løssluppent – en fest der vi har funnet formen, sier Lien.

Fest for alle

Han poengterer at festen er åpen for alle – man trenger ikke å være medlem i noe idrettslag. Arrangementet har plass til 600 personer, og billetter bestilles på idrettsgallasor.no.

– Mange idrettslag kjøper billetter til hele styret sitt, som en honnør eller premie for alt de gjør gjennom hele året. Det er en veldig hyggelig gest å se, legger Lien til.

Fikk jentefotballen på banen

1980-årene var en gedigen opptur for Express-fotballen, hvor A-laget rykket opp fra 6. divisjon til 3. divisjon. I denne perioden var Trygve Helge Nielsen leder for fotballgruppa. I slutten av 1980-årene ble det en nedtur for herrefotballen. Trygve Helge ble igjen valgt inn som leder av fotballgruppa i 1991 og 1992. Den største utfordringen denne gang var at interessen for jentefotballen eksploderte.

– Trygve Helge Nielsen begynte tidlig å kjempe for å få til en egen jenteavdeling i fotballgruppa. Mange mente at fotball var for gutter. Jenter skulle drive med typiske jenteidretter. Interessen blant jentene ble imidlertid så stor at det ble behov for å starte eget jentelag i klubben. 1986 stilte Idrettslaget med klubbens første småjente- og lillejentelag, skriver Express i sin nominasjon.

Trygve Helge ble trener for lillejentene, og han fikk med seg andre til å trene småjentene. Monica Knudsen er et produkt av denne satsingen. Planleggingen av gressmatta på Moy startet med en byggekomité med Trygve Helge som naturlig medlem. I 1996 ble gressmatta på Moy offisielt åpnet. I 2009 ble ny kunstgressbane laget på rekordtid, med Nielsen i byggekomiteen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Trygve Helge er en aktiv person som er medlem av seniorgruppa med 50 andre for å skape et sosialt miljø i klubben og for å ta vare på historien. Nesten hver dag er han å se på Fevik Stadion utføre vedlikeholdsarbeid. Han har opplæring og er ekspert på drift og vedlikehold av kunstgress og gressbaner. Hen er lederen for innkalling til dugnader til klubbhus og rundt stadion og påser at det blir utført. Han ble tildelt Klubbens hederstegn så tidlig som i 1992 og i 1998 ble han utnevnt til æresmedlem i I.L. Express, opplyser IL Express.

Trygve Helge Nielsen, Express

71 år

Medlem av Idrettslaget Express siden 1963.

Drev i starten med både fotball, håndball, friidrett og var en dyktig terrengløper.

Var leder for fotballgruppa på 80-tallet, da Express rykket opp fra sjette til tredje divisjon.

Nielsen var sentral for at jentefotballen fikk sin plass i Express, en satsing Monica Knudsen er et produkt av.

Trygve Helge Nielsen: Trygve Helge Nielsen Foto: privat

– Uslitelig støttespiller

Dagfinn Birkenes i Birkenes IL har vært nominert tidligere og kommet til finalen. Her er begrunnelsen for nominasjonen:

– Dagfinn har hele 54 år bak seg med frivillig innsats i idrettslaget. Det har vært tillitsverv og arbeidsoppgaver i det store anlegget vi eier og drifter. For dette har han fått alle de priser idrettslaget deler ut, samt utropt som æresmedlem, skriver Birkenes IL i sin nominasjon.

I disse 54 år har han hatt verv som leder i juniorfotballen, oppmann for seniorlaget og treneransvar for ulike aldersgrupper (fotball).

– Han har vært med på ALLE utbygginger i anlegget vårt og medlem av utallige byggekomiteer. Da vi hadde den store utbyggingen i 1989, kan informerte kilder fortelle at han jobbet 8–900 timer for idrettslaget det året! Vi planlegger nå en ny fotballhall, og Dagfinn er med i arbeidskomiteen, heter det i nominasjonen.

Dagfinn er et begrep i idrettslaget. Han har en egen evne til å få tingene gjort.

– Som eier og driftsansvarlig av alle våre anlegg, krever det stor innsats og en sunn økonomi i klubben. Her er Dagfinn Birkenes en solid og nesten uslitelig støttespiller. Denne begrunnelsen er nesten den samme som i 2018. Det som er tilfelle er at Dagfinn fortsetter med samme pågangsmot som tidligere, men ett år eldre, skriver idrettslaget.

Dagfinn Birkenes, Birkenes IL

79 år

54 år bak seg som frivillig i idrettslaget.

Vært med på alle utbygginger i Birkenesparken og medlem av utallige byggekomiteer.

Fikk i 2016 Birkenes kommunes kulturpris for sitt arbeid for idretten, barn og unge.

Dagfinn har 51 år bak seg med frivillig innsats i Birkenes idrettslag, med tillitsverv, som trener og med arbeidsoppgaver i det store anlegget laget eier og drifter. Under lagets den store utbyggingen i 1989, kan informerte kilder fortelle at han jobbet 8–900 timer for idrettslaget det året. Dagfinn ser viktigheten av at barn og unge får sunne aktiviteter og vil at forholdene skal legges godt til rette for dette.

– Urokkelig kjærlighet for klubb og kommune

– Geir har en spennende karriere bak seg som gir ham kompetanse og formidlingsevne ovenfor de unge medlemmene i klubben. Han har vært aktiv spiller siden 70-tallet fram til sykdommen satte ham ut på slutten av 2000-tallet, kun avbrutt av noen sesonger han spilte for andre klubber på et høyere nivå. Han er den eneste fra Otra, og den første nordmannen som fikk prøvespille for selveste Manchester United. Potensialet til Geir var helt unikt. Han fikk tre kamper for juniorlandslaget på slutten av 70-tallet. Som aktiv spilte han for Otra, Vigør, Hægebostad og Kvinesdal. Alle steder han har spilt, har han satt spor. Men det har alltid vært hjembygda som har betydd mest for Geir og det gjorde også til at Geir aldri kom helt i Norgestoppen. Han var rett og slett for glad i Evje og Hornnes, er blant det Otra IL skriver i sin nominasjon.

Geir er oppmann, trener, banemester og leder i fotballgruppa, samt leder i sportslig utvalg. Han har med noen avbrekk vært trener i fotballgruppa i Otra IL fra 1977–1983 og 1988-til dags dato, leder i gruppa og styremedlem i hovedstyret i Otra IL i 1991–1995 og igjen fra 2008 fram til i dag. Han var med og utarbeidet lovverket til Otra IL, med fokus på å gi en best mulig arena for bevegelse og begeistring for alle uavhengig av forutsetninger. Han var leder av plankomiteen som la fram planen om bygging av kunstgressbane ved Evje stadion. Fra 2015 leder han plangruppa for nytt klubbhus ved Evje stadion som snart er under bygging.

– Geir er en av de mest reflekterte og positive mennesker vi vet om. Selv i perioder med alvorlig sykdom har han alltid hatt en spesiell evne til å oppmuntre andre, finne lyspunkter og fortsette sin positive innstilling til idretten og livet! avslutter Otra IL sitt nominasjonsskriv.

Geir Daasvatn, Otra IL

58 år

Fra Evje og Hornnes

Eneste fra Otra, og første nordmann som fikk prøvespille for Manchester United.

Aktiv i fotballen siden 70-tallet.

Med noen avbrekk vært trener i fotballgruppa i Otra IL fra 1977–1983 og 1988-til dags dato.

Leder i gruppa og styremedlem i hovedstyret i Otra IL i 1991–1995 og igjen fra 2008 fram til i dag.

Enormt hjerte og stor handlekraft

– Vi mener at Hege Berntsen i Froland idrettslag fortjener å bli årets ildsjel, fordi hun har utallige dugnadstimer for Froland idrettslag, skriver idrettslaget blant annet i sin nominasjon.

Allerede i 2002 startet hun som oppmann i håndballen. Dette vervet hadde hun fram til 2010 og startet opp igjen i 2017. Hun var også leder for fotballgruppa i 2010–2012. Deretter gikk hun inn som styremedlem i Froland IL sitt hovedstyre.

– Nestleder i Froland IL er en jobb Hege tar på alvor og hun legger ned mye arbeid og utallige av hennes fritidstimer brukes til Froland IL. Noen av hennes daglige oppgaver for idrettslaget består i å administrere medlemslister, inn- og utmeldinger av medlemmer, Facebook-side, utarbeide hjemmesiden, oversikt over innbetaling av kontingenter og purringer av disse, møtevirksomhet og mye mer. Sammen med leder har Hege tett kontakt med Froland kommune for å få en så smidig drift av idrettslaget som mulig, skriver idrettslaget.

I 2016 feiret Froland IL sitt 100-årsjubileum med storslått feiring der Hege sto i bresjen for det meste av organiseringen.

– Hun er handlekraftig og kommer ofte med konstruktive tilbakemeldinger. Vi mener Hege skal vinne årets ildsjel 2019 fordi: Det er liten tvil om at en stor del av Hege sitt hjerte er i Froland IL. Hun har flere arbeidstimer for Froland IL enn noen andre vi kjenner og jobben gjøres fullt og helt på dugnad. Hege brenner for Froland IL, klubben i våre, men mest av alt, hennes hjerte, avslutter Froland IL sitt nominasjonsskriv.

Hege Berntsen: Hege Berntsen Froland IL Foto: Agderposten mener
Hege Berntsen, Froland IL

46 år

Oppmann i håndballen 2002-2010, og fra 2017 til i dag.

Leder av fotballgruppa 2010–2012.

Styremedlem siden 2012, nestleder i Froland IL i 2014, hvor hun i 2017 også tok jobben som kasserer.

– Umåtelig store og frivillige innsats

– For sin umåtelig store og frivillige innsats for Imås idrettslag ønsker Imås IL å nominere Alf Morten Kaupang til årets ildsjelpris, skriver leder i Imås IL, Ingrid Aamodt.

Alf Morten Kaupang vokste opp på Roresanden i Grimstad med Imås og fotballbanen som nærmeste nabo. Han har spilt fotball for Imås i gradene fra lilleputt til senior, han var med på A-laget på 80-tallet og har fått registrert 279 seniorkamper. I tillegg til fotball spilte han også bordtennis for Imås IL.

De siste ti årene har Alf Morten vært pådriver for og involvert i all utvikling av infrastruktur i Imås IL, både som leder av fotballgruppa, leder i bane – og anleggskomiteen og i bane- og hall komiteen. Han har en umåtelig stor arbeidskapasitet og gjennomføringsevne.

PS Anlegg Arena, kunstgressbanen på Landvik, var Alf Mortens første prosjekt for Imås IL. Med sin gode evne til å sette sammen team med god og riktig kompetanse, kunne Imås IL åpne sin kunstgressbane med undervarme i november 2012.

Allerede før kunstgressbanen var helt ferdig la Alf Morten fram ideer og planer om ny hall på Landvik. Dette var et enda større prosjekt enn fotballbanene, men ustoppelige Alf Morten ga seg ikke, og i «rekordfart» var Naturmurhallen på plass, i desember 2016.

NOMINERT: Imås IL er blant klubbene som har investert i nye anlegg de siste årene. Fotball-leder Alf Morten Kaupang er fornøyd med både idrettshallen og kunstgressbanen klubben har fått.
Alf Morten Kaupang, Imås IL

52 år

Aktivt styremedlem de ti siste årene

Har æren for at Imås IFO (idrettsfritidsordning) så dagens lys.

279 seniorkamper for A-laget.

Pådriver for all utvikling av infrastruktur i Imås IL.

Årets ildsjeljury: Juryen som har plukket ut de fem finalistene har bestått av organisasjonssjef i Agder idrettskrets Svein Lien (f.v.), partneransvarlig i Los Kirsten Martinsen, markedssjef i Los Tone Tversland Skogdalen og redaktør Oddvar Paulsen i Agderposten. Foto: Oddvar Paulsen
Slik stemmer du frem din ildsjel-favoritt

Inne på artikkelen hvor kandidatene er presentert, kan du avgi din stemme. Artikkelen har følgende nettadresse: http://www.agderposten.no/sport/na-kan-du-stemme-pa-din-ildsjel-favoritt-fem-fantastiske-kandidater-1.2508185. Du må klikke på den kandidaten du ønsker å stemme på, og deretter klikke på «Stem» nederst i avstemningsboksen. Når du har stemt får du opp følgende tekst «Takk for at du stemte på årets ildsjel.» Det er mulig å stemme både fra datamaskin, nettbrett og mobiltelefon. Men det er kun mulig å stemme én gang pr. døgn pr. enhet.

Du vil etter hvert finne avstemningen flere steder på Agderposten.no. Den innledende avstemningen vil pågå fram til 26. oktober. De to med flest stemmer går videre til finalen, som avgjøres ved en ny avstemning fram til idrettsgallaen lørdag 2. november.

survey service