SAMMEN: Her er alle Jerv- og Sandnes Ulf-spillerne i T-skjortene. De hvite T-skjortene bærer teksten #SammenForBredden. Foto: Jan Skaregrøm

Det koker i breddefotballen: Toppklubbene protesterte med T-skjorter

Mens folk fester og soler seg tett i tett, er det fortsatt kontaktforbud i breddefotballen. Mandag protesterte samtlige spillere i 1. divisjon mot restriksjonene med egne T-skjorter.

Gjennom de glovarme juni-ukene var det hundrevis av folk på Sørenga i Oslo. Tett i tett.

I byer over hele landet fester folk som normalt. Tett i tett.

Samtidig får ikke fotballspillere i 3. divisjon og ned lov til å trene med duellspill. Det ville gitt kroppskontakt mellom spillerne.

For 3. divisjonslaget Express har en terminliste blitt presentert fra Norges Fotballforbund. Seriestart skulle være 8. august. Men, det er et problem – først 10. august, altså to dager etter den angivelige serieåpningen i 3. divisjon, er det planlagt møte mellom fotballforbundet, Norges idrettsforbund og ledelsen i Helse- og omsorgsdepartementet.

Møtets agenda? Når breddefotballen kan starte opp igjen.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er blant dem som står opp for breddefotballen, og har på ny uttalt seg om saken:

– Nordmenn er svært lovlydige. Men når det nærmest er fritt fram på utesteder i Oslo med ingen avstand mellom folk og null mulighet for smittesporing, mens unger i kommuner med ingen smitte ikke får lov til å spille fotball, da er jeg redd tilliten myndighetene har bygget opp i befolkningen, kan rakne, sier partilederen til Aftenposten denne uka.

TETT I TETT: Mens folk soler og fester tett i tett, er det fortsatt ikke lov å spille fotballkamper for 3. divisjon og ned. 3. divisjon og barne- og ungdomsfotballen får ikke spille kamper før august. Resten lever i uvisshet. Foto: NTB Scanpix/arkiv

Han ber om at barne- og ungdomsidretten må få ha full aktivitet så fort som mulig. Det samme ønsker han for fotball på lavere nivåer for voksne.

Margrethe Handeland, fylkesleder i Agder Sp, stiller seg bak uttalelsene til Slagsvold Vedum.

– Jeg tror det er veldig viktig for idretten at de kan komme i gang igjen med kamper, og håper at en større geografisk tilpasning av tiltak kan gjøre dette mulig i store deler av Norge, sier Handeland til Agderposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

MARKERING: Før 1. divisjonskampen mellom Jerv og Sandnes Ulf mandag ble det holdt en markering for breddefotballen. Alle spillerne bar T-skjorter med teksten #SammenForBredden. Foto: Jan Skaregrøm

Nasjonal markering

Før kampstart i mandagens runde i 1. divisjon markerte alle klubber for breddefotballen.

Jerv og Ranheim var klubbene som tok initiativ til markering. Budskapet var såre enkelt fra toppfotballen:

– Nå tar alle toppfotballklubbene ansvar. Sammen! Nå vil vi at helsemyndigheter og regjeringen tar ansvar og starter opp fotball for alle. Nå har de ventet lenge nok. Det finnes ikke gode unnskyldninger for å holde dem tilbake – la hele bredden få komme i gang. Nå!

Under markeringen entret alle spillerne fra hvert lag banen iført en helhvit T-skjorte med teksten #SammenForBredden. Samtidig, som en del av markeringen, ble fem Express-spillere hentet ut på Levermyrs gressmatte.

Ole Marius Håbestad var en av spillerne som deltok i markeringen.

– Breddefotballen er i mine øyne kjempeviktig for alle barn, unge og voksne. Det er et fristed for mange, og en arena hvor kompiser og venninner møtes for å skape viktige samfunnsverdier. Det er viktig å vise at klubbene står sammen under en slik markering, sier Håbestad til Agderposten.

15 slike T-skjorter har også blitt lagt ut for salg i etterkant av kampen, der alle inntektene går uavkortet til Kreftforeningen.

Tidligere har Agderposten skrevet om at de lokale klubbene har vært fristet til å gi blaffen i avstandsreglene på trening.

Les også
Venter fortsatt på svar: Frustrerte klubber innrømmer å ha vært fristet til å bryte smittevernreglene

Agderposten kjenner til at siden den gang har flere lag/grupper av spillere samlet seg for å trene uten avstandsreglene som sier at spillere skal holde en meter mellom seg, både med og uten laget og klubbens «velsignelse».

– Kan slå uheldig ut

I et brev fra Norges Fotballforbund, signert generalsekretær Pål Bjerketvedt, rettet mot alle klubbene i norsk fotball, manes det til å fortsatt forholde seg til de reglene som er gitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fotballen har hittil gått foran som en ansvarlig bevegelse som tar smittevernet på alvor. Selv om vi ikke lenger forstår logikken i forbudet mot trening/kamp for senior breddelagene, vil det å demonstrere mot klare råd fra helsemyndighetene kunne slå uheldig ut i det lange løp. Smittetallene kan eskalere igjen til høsten/senere, og da vil vi igjen ha god bruk for en sterk posisjon som pålitelig aktør som følger råd og anbefalinger – også dem vi er uenige i.

– Vi kan ikke vente til 10. august og vil understreke overfor myndighetene viktigheten av å få en beslutning før dette. Vi vet at det haster med en løsning. Vi gir oss ikke!

Brevet ble skrevet mandag denne uken. Dagen i forveien ble det publisert et annet brev, fra samtlige 18 kretsleder i fotball-Norge, til regjeringen.

Der ber lederne om at det åpnes for resten av norsk fotball fra 1. august.

– Vi representerer frivilligheten i grasrota i fotballen og vi kan ikke ta sommerferie. Alt henger sammen med alt, topp og bredde, barne- og ungdomsfotballen og de som ikke får spille nå, voksenfotballen. Uten det ene taper det andre. Vi taper fysisk aktivitet, frivillighet, engasjement og folkehelse. Derfor må vi ha med resten av bredden OG DET HASTER. Uten fullkontakttrening fra senest 1. august, kan vi gå glipp av årets fotballsesong. Det høres kanskje ut som krisemaksimering når vi tidlig i juli sier at tiden er i ferd med å renne ut, MEN den er det. Det er krise! skrives det blant annet i det åpne brevet.