GIR SEG IKKE: Lars Helge Birkeland gjør et forsøk på å nå verdenstoppen igjen. Foto: Geir Olsen

Brutal nedtur: Står tomhendt igjen ribbet for støtte og lønn

Skiskytter Lars Helge Birkeland er vraket fra landslaget og sitter tomhendt igjen uten stipender, lønn og støtte. Likevel gir ikke 32-åringen opp.

– Det er brutalt, men sånn er hverdagen for de fleste skiskytterne. Man er privilegert når man er på landslaget, sier Birkeland i et intervju med VG.

Sørlendingen har vært en av Norges beste skiskytter i en årrekke, men har aldri slått ut i full blomst individuelt. Han kan imidlertid vise til OL-sølv og VM-gull fra henholdsvis 2018 og 2019 på stafett.

Mister 200.000 – og premiepenger

Etter å ha startet forrige sesong med to lange sykdomsavbrekk, kom han aldri opp på det nivået han måtte for å henge med. Først ble han vrakt fra verdenscupen, så fra VM-troppen og nå fra hele landslaget.

Dermed går han glipp av stipendordningene til skiskytterforbundet og Olympiatoppen på til sammen 200.000 kroner. I tillegg kommer bortfallet av premiepenger.

Nå har han imidlertid fått med seg en skikkelig mestertrener på laget. Tidligere landslagssjef Roger Grubben er mannen som skal forsøke å løfte Birkeland tilbake i verdenscup-sirkuset.

Olsbu Røiselands trener

Han er for øvrig VM-dronning Marte Olsbu Røiselands personlige trener, og holder til i Sirdal hvor han underviser i «skiskytterfaget» ved bygdas videregående skole.

TRENER: Lars Helge Birkeland på trening i fjor. Foto: Berit Roald

– Det var han som tok kontakt og sa vi kunne få til et bra opplegg i Sirdal hvis jeg var interessert. Når jeg først bestemte meg for å fortsette så var det et enkelt valg, sier Lars Helge Birkeland til VG.

Birkeland tror han skal klare å satse på skiskyting til tross for at han har mistet alt av stipender. Med på laget har han fått noen personlige sponsorer.

– Ellers så er det en ganske billig livsstil. Kona er i jobb, så det skal gå bra, sier 32-åringen til avisen.

Ambisjoner om OL

Han er gift med den tidligere skiskytteren Fanny Horn Birkeland, som er ansatt ved toppidrettsgymnaset på Lillehammer. Nå har utøveren satt seg noen delmål på veien mot toppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SKAL BIDRA: Roger Grubben skal løfte Birkeland tilbake i verdenstoppen. Foto: Thomas Winje Øijord

– Jeg har ambisjoner om først å kvalifisere meg til verdenscupen, være en del av VM-laget, og så er det OL om to år som er det store målet – hvis det går brukbart den kommende sesongen.

Roger Grubben har naturlig nok troen på at den kommende eleven kan nå verdenstoppen igjen.

– Jeg tror ikke det er sånn at du går ut på dato selv om du har en dårlig sesong. Lars Helge hadde mye på gang og mange snakket om det store gjennombruddet, men så snudde det. Jeg vet ikke om han kan ta det siste steget og bli en «palløper», men han har vært så nær at det er verdt å gi dette en sjanse. Nå kan han gi det et forsøk i stedet for å sitte i gyngestolen om noen tiår og lure på om han ga seg litt for tidlig. Nå kan han gå «all inn» noen år til, sier Grubben til VG.

– Lars Helge har spisskompetanse i verdensklasse på standplass, så får vi bruke en del tid på kapasiteten, legger han til.