Kan bli Årets ildsjel: Han brenner for jentefotball, og gir kona æren

Trygve Helge Nielsen gir kona æren for at han har kunnet engasjere seg så mye i IL Express som han har gjort siden slutten av 70-tallet. Og Nielsen selv har mye av æren for jentefotballen.

Han er ikke innfødt Fevik-mann, får vi vite.

– Egentlig er jeg "siddis", men vi flyttet til Fevik da jeg var fem-seks år. Da snakket jeg kav Stavanger-dialekt, men fikk beskjed av en båtbygger om at det ikke gikk an å prate sånn på Fevik, så jeg måtte lære meg Fevik-dialekten, humrer Trygve Helge Nielsen.

Selv 15 måneder i marinen i Stavanger lokket ikke frem siddisen i ham igjen.

Les også
Du avgjør: Hvem blir Årets ildsjel i Aust-Agder?
Trygve Helge Nielsen: N/A Foto: Linda Askeland

Eks-siddisen kom til en sted der han måtte til nabobygda for å spille fotball i starten. Express hadde ikke fotball på den tiden, men da Nielsen kom tilbake til Fevik i 1976, ble han en del av a-laget på IL Express, selv om han egentlig jobbet i Oslo. I 1978 begynte han å trene et småguttelag.

survey service

Ville ha jentefotball

Etter hvert hadde han trent "alle andres unger", unntatt sine egne.

– Da ville jeg trene min egen datter, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det skulle bli starten for mangt et godt talent blant jentene, ikke minst for Monica Knudsen, som senere vant OL-gull. Veien til å få aksept for at jentene også kunne spille fotball, var imidlertid litt kronglete. Mange mente at fotball var for gutter. Jenter skulle drive med typiske jenteidretter.

– Det var ikke bare internt i fotballgruppa vi møtte motbør, men også i ledelsen og i de andre gruppene i Express, forteller Nielsen.

På midten av 80-tallet begynte fire jenter å trene og spille hos miniguttene. Suksessen til jentene på guttelaget førte til at flere jenter møtte opp på treningene. Interessen var så stor at det ble behov for å starte eget jentelag i klubben. I 1986 stilte Idrettslaget Express med klubbens første småjente- og lillejentelag. Trygve Helge ble trener for lillejentene, og han fikk med seg andre til å trene småjentene. Senere ble det arrangert fotballskole for jenter med 90 deltakere fra I.L. Express.

Suksess-år med herrefotball

1980-årene var en gedigen opptur for Express-fotballen. Express rykket opp fra 6. divisjon til 3. divisjon. Klubben hadde mange dyktige og engasjerte trenere og oppmenn l i denne perioden. Trygve Helge Nielsen var leder for fotballgruppa årene 1982–1984 da laget rykket opp fra 6. til 5. divisjon og videre til 4. divisjon. Slutten av 1980-årene bød imidlertid på en nedtur for herrefotballen i Express. Trygve Helge ble igjen valgt inn som leder av fotballgruppa i 1991 og 1992 for å heve nivået til trenere og oppmenn.

De årene han ikke var leder av fotballgruppa var han en pådriver for aktiviteten i innen jentefotballen i idrettslaget.

– Det er moro med jentefotballen, det er et av høydepunktene av det jeg har gjort, sier Nielsen, og legger til at han hadde gode støttespillere i Gunnar Sætra og Roald Eriksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I en lengre periode kjørte han med Agderposten om natta, stelte gressmatta om dagen og drev med alarmsalg på kveldstid. Selv for en så aktiv mann som Trygve Helge ble det litt vel hektisk. I en annen periode jobbet han på Evje og kjørte tur retur for å trene Express på kveldene.

Trygve Helge Nielsen: N/A Foto: Linda Askeland

– Det gikk jo ut over de hjemme, da. Kona har tatt en god støyt, særlig siden vi har ei datter med en hjerneskade som dermed krever litt ekstra. Hadde det ikke vært for kona så kunne jeg ikke ha gjort alt det jeg har gjort, innrømmer den aktive 71-åringen.

Trygve Helge Nielsen har også mye av æren for det som har skjedd innenfor anlegg hos I.L Express. Planleggingen av gressmatta på Moy startet med en byggekomité med Trygve Helge som naturlig medlem. I 1996 ble gressmatta på Moy offisielt åpnet. I 2009 ble ny kunstgressbane laget på rekordtid, med Nielsen i byggekomiteen og som snorklipper.

– Trygve Helge er en aktiv person som er medlem av seniorgruppa med 50 andre for å skape et sosialt miljø i klubben og for å ta vare på historien. Nesten hver dag er han å se på Fevik Stadion utføre vedlikeholdsarbeid. Han har opplæring og er ekspert på drift og vedlikehold av kunstgress og gressbaner. Han er lederen for innkalling til dugnader til klubbhus og rundt stadion og påser at det blir utført. Han ble tildelt Klubbens hederstegn så tidlig som i 1992 og i 1998 ble han utnevnt til æresmedlem i I.L. Express, opplyser IL Express.

Medforfatter i jubileumsbok

I høst gir idrettslaget ut en bok som beskriver klubbens aktiviteter gjennom 100 år i anledning klubbens jubileum i 2019. Trygve Helge er en sentral bidragsyter til kapittelet om fotballen.

– Det var moro! Jeg fikk høre mye jeg ikke viste før, og vi hadde nok fotballstoff til en egen bok, sier medforfatteren og ler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trygve Helge er en aktiv person som er medlem av seniorgruppa med 50 andre for å skape et sosialt miljø i klubben og for å ta vare på historien. Nesten hver dag er han å se på Fevik Stadion utføre vedlikeholdsarbeid. Han har opplæring og er ekspert på drift og vedlikehold av kunstgress og gressbaner.

Når Agderposten er innom klubbhuset på Fevik stadion, er seniorgruppas trimøkt akkurat over. Da er det tid for kaffe med gutta. Damene har sin egen trim. De andre seniortrimmerne er ikke i tvil om at Trygve Helge gjør en unik innsats for idrettslaget. Snart skal Trygve Helge ut i regnet og plukket søppel og ordne med banen før sesongens siste kamp.

Teller ikke timer

– Hva driver deg til å holde på med dette?

– Jeg tror det er miljøet. Denne trimmen med påfølgende kaffe er helse. Dessuten så trives jeg med å stelle banen, og selv om jeg ikke kjenner alle barna lenger, så hilser de på meg på gata – de kjenner meg igjen fra banen.

Trygve Helge Nielsen: N/A Foto: Linda Askeland

Hvor mange timer han legger ned i dugnad for klubben, vet han ikke. Det mener trimkameratene hans at han skal være glad for ikke å vite.

– Spør kona, humrer han.

Trygve Helge Nielsen: N/A Foto: Linda Askeland
Slik stemmer du frem din ildsjel-favoritt

Inne på artikkelen hvor kandidatene er presentert, kan du avgi din stemme. Artikkelen har følgende nettadresse: http://www.agderposten.no/sport/na-kan-du-stemme-pa-din-ildsjel-favoritt-fem-fantastiske-kandidater-1.2508185. Du må klikke på den kandidaten du ønsker å stemme på, og deretter klikke på «Stem» nederst i avstemningsboksen. Når du har stemt får du opp følgende tekst «Takk for at du stemte på årets ildsjel.» Det er mulig å stemme både fra datamaskin, nettbrett og mobiltelefon. Men det er kun mulig å stemme én gang pr. døgn pr. enhet.

Du vil etter hvert finne avstemningen flere steder på Agderposten.no. Den innledende avstemningen vil pågå frem til 26. oktober. De to med flest stemmer går videre til finalen, som avgjøres ved en ny avstemning fram til idrettsgallaen lørdag 2. november.

Trygve Helge Nielsen, I.L Express

71 år

Medlem av Idrettslaget Express siden 1963.

Drev i starten med både fotball, håndball, friidrett og var en dyktig terrengløper.

Var leder for fotballgruppa på 80-tallet, da Express rykket opp fra sjette til tredje divisjon.

Nielsen var sentral for at jentefotballen fikk sin plass i Express, en satsing Monica Knudsen er et produkt av.

Vært trener, banemester, med i hovedstyret, medansvarlig for Skagerak-cupen, leder for bane-og huskomiteen.

survey service