Roy Ludvigsen trener Express i 3. divisjon.

Avlyser årets sesong for breddefotballen: - En forferdelig dag

Etter en rekke utsettelser er det endelig avklart. Årets breddefotballsesong for seniorer blir kansellert. Express-trener Roy Ludvigsen erkjenner at han er langt nede.

Beslutningen ble tatt av forbundsstyret fredag formiddag.

– Dette er en trist dag for forbundsstyret, 18 fotballkretser og ikke minst alle klubber og spillere som er berørt og har hatt et håp om seriespill i 2020. Norsk fotball har tatt smittevern på alvor fra dag en og utviklet gode smittevernprotokoller for alle nivåer i norsk fotball. Vi har lyktes med mye og fått åpnet opp for seriekamper i både toppfotballen og barne- og ungdomsfotballen. Gjennom dette har klubbene fått god erfaring med smittevern, og det er få eller ingen smittetilfeller som kan spores tilbake til fotballaktivitet. For de gjenværende seriene i senior breddefotball satt vi opp avdelinger med få lag og korte reiseavstander. Når regjeringen til tross for dette likevel ikke har åpnet opp for normal kontakttrening igjen nå, så har vi ikke noe annet valg enn å avlyse sesongen. Det er rett og slett ikke lenger praktisk mulig å gjennomføre sesongen over hele landet, sier fotballpresident Terje Svendsen.

Express, Trauma og Hisøy med flere

Express, Trauma og Hisøy er noen av klubbene i distriktet som rammes av kanselleringen.

– Etter hvert som tiden gikk så ble dette et forventet utfall, men for meg personlig er det like skuffende uansett. Jeg har hatt et lite håp, så dette er en forferdelig dag for breddefotballen, sier Express-trener Ludvigsen til Agderposten.

Klubblederne har flere ganger uttrykt seg om at koronarestriksjonene de er pålagt er fullstendig bak mål.

– Rent konkret betyr det at forbundsstyret kansellerer sesongen for 2. divisjon kvinner (tredje nivå) Norsk Tipping-ligaen (fjerde nivå). Det er Fotballforbundets 18 kretser som organiserer øvrig breddefotball for voksne, og med forbundsstyrets beslutning er det en naturlig konsekvens at også kretsene kansellerer sine kretsvise serier for voksne, sier han.

Ludvigsen synes det er greit å endelig få en avgjørelse i det som har vært en lang periode med mye usikkerhet.

– Greit å slippe å lure på hva som skjer. Nå må vi samle alle løse tråder og finne ut hva vi skal gjøre videre, sier han.

– Er det enkelt å motivere seg til en ny sesong som kanskje ikke starter før om et halvt år?

– Det er selvfølgelig utfordrende, men vi mennesker er heldigvis medlemmer av korttidsminneforeningen. Nå må vi smøre maskineriet, få på ny olje og drivstoff og restarte maskinen, sier nordlendingen, som erkjenner at han er dypt skuffet over NFF.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Forbundet, direktoratet og regjeringen har ikke skjønt konsekvensene av dette. NFF har solgt toppfotballen på bekostning av breddefotballen. Vi kunne like gjerne spilt fotball som dem, sier han.

Les også
Slik skal fotballsesongen i 3. divisjon reddes: - Seks cupfinaler der alt kan skje

Selv om det ikke blir seriekamper i senior breddefotball, så er det ifølge kretsleder i NFF Hordaland Tore- Christian Gjelsvik desto viktigere å komme i gang med vanlig kontakttrening så raskt som mulig for å dempe frafallet.

– Det er ikke lenger økonomi, men frafall i senior breddefotball som volder klubbene mest bekymring. Det viser klubbundersøkelsen som NFF nylig gjennomførte. Det meldes om langt færre folk på trening, og vi vet at a-lagene er lokomotivet for frivillighet og entusiasme i mange klubber. Sliter a-lagene, så sliter hele klubben. Det kan på sikt få konsekvenser også for tilbudet til barn og unge, sier Gjelsvik.

Kontrakttrening?

Godt smittevern er og forblir viktig for hele norsk fotball og noe klubbene etter hvert har fått svært god erfaring med gjennom dette året.

Les også
Klubbene kan tape millioner: – Vi er livredde for å miste barna

Nå ønsker fotballpresident Terje Svendsen en tett dialog mellom helsemyndighetene og norsk idrett om hvordan vi både kan ivareta behovet for normal kontakttrening og godt smittevern også for den gjenværende gruppen i senior breddefotball.

– Helsemyndighetene har selv fastslått at vanlig kontakttrening i fotball utgjør lite smittefare, noe som også underbygges av forskning og undersøkelser både nasjonalt og internasjonalt. Smittevern er viktig, men det er også viktig med god fysisk aktivitet. Inaktivitet og frafall er en stor helseutfordring. La oss sammen finne gode løsninger for kontakttrening for alle nå, slik at vi får levedyktige klubber til beste for norsk fotball og lokalsamfunn over hele Norge, oppfordrer Svendsen.

Les også
Forbilledlig, Express!

NFF vil nå sammen med fotballkretsene sette seg ned for å se på en lokal turneringsstruktur gjennom vinteren for å skape motivasjon og fotballglede for senior breddefotball. En eventuell gjennomføring betinger at myndighetene gir klarsignal for kontakttrening og kamper.