HAR IMPONERT: Aron Åkre Rysstad endte på femteplass på den klassiske sprinten fredag. Han har vist seg frem fra en bra side i sesongåpningen. Foto: Terje Pedersen

Aron øyner et lite VM-håp

Aron Åkre Rysstad (21) gikk til finale og la flere landslagsløpere bak seg i norgescupsprinten på Lygna. Valle-løperen nekter å slippe håpet om en VM-plass.

21-åringen ble nummer fem i fredagens renn i et uhyre sterkt selskap. Hele landslagseliten var på plass i håp om å legge inn en god søknad foran uttaket til Oberstdorf-VM. Uttaket er fortsatt noen uker unna, men mulighetene til å vise seg fram er få.

Offensive Rysstad vil ikke avskrive seg selv helt i diskusjonen etter den sterke femteplassen på Lygna. Også i VM er sprinten i klassisk stil.

– Nå skal jeg kanskje ikke si for høyt at jeg har senior-VM i tankene. Det var det som var drømmemålet i år, og nå er jeg nærme. Jeg snuser på det, sier 21-åringen til Agderposten.

– Du har ikke gitt opp å komme til VM?

– Jeg har jo ikke det. Nå har jeg en sjetteplass (Beitostølen) og en femteplass, og jeg har vist at jeg kommer til to finaler på rad. Jeg vet det skal veldig mye til, men det er ingen vits i å legge det helt fra seg, smiler Valle-løperen.

U23-VM er "trøstemål"

Han vet naturligvis godt at det kommer en ny klassisk sprint under NM i Granåsen neste helg. Utfallet der kommer trolig til å veie enda tyngre i kampen om VM-billettene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På spørsmål om hvor høyt han må plassere seg i Trondheim for å holde liv i håpet om VM-billett, svarer Rysstad:

– Da må jeg sikkert vinne. Jeg må sikkert det. Det er uansett kult å tenke at du har sjansen. Det er ekstra motiverende.

UHELL: I finalen byttet Åkre Rysstad spor og skar over skiene til Sivert Wiig. Det kan ha hindret en pallplass for skiløperen fra Valle. Foto: Terje Pedersen

– Jeg har jo uansett U23-VM. Jeg kan ikke kalle det et trøstemål. Det var det som var hovedmålet før sesongen. Jeg føler jeg ligger godt at til det. Når jeg først har sjansen og er nærme senior-VM, må jeg samtidig prøve, legger han til.

U23-VM er planlagt gjennomført i finske Vuokatti fra 10. til 13. februar. Der møter ikke Rysstad noen Johannes Høsflot Klæbo eller Erik Valnes, som tok de to øverste plassene på pallen på Lygna fredag.

Koblet av med snøscooter

Sivert Wiig tok tredjeplassen, mens landslagsløper Pål Golberg knep fjerdeplassen foran Rysstad. Bak seg på lista hadde Valle-løperen samtidig andre landslagsprofiler som Sindre Bjørnestad Skar, Håvard Solås Taugbøl og Finn Hågen Krogh.

I finalen ble det tøff kamp om posisjonene. Rysstad måtte tåle et gult kort for en manøver som ble vurdert som over grensa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg skar inn litt tidlig, over skiene til Sivert Wiig. Jeg var oppe på skiene hans, så det var min feil. Etterpå ble jeg litt satt ut, sier Rysstad.

– Litt kjedelig, men jeg gjorde en bra innsats i finalen. Nå har jeg to av to finaler i klassisk sprint. Det er bra, tilføyer han.

Bak fredagens sterke plassering ligger en solid treningsinnsats i jula. To daglige økter, om enn ikke av de lengste, har det blitt. Snøscooter-kjøring har vært brukt som avkobling hjemme i Valle.

– Jeg har gjort en solid jobb i jula. Det har vært litt kjedelig, men det er det som må til, smiler langrennsprofilen.