KAFFEKOS: En bukett med ildsjeler og besøkende. Sittende foran f.v. Kari Lillian Hansen, Aud Ingunn Dale, Inger Marie Høy, Turid Knudsen, Ingebjørg Jacobsen, Randi Waage og Lilleba Knudsen. Bak f.v. Else Bakke, Kari Nilsen, Bjørg Hellehaven og Liv Knutsen. Foto: Irene Hegge Guttormsen

Ildsjeler avsluttet bruktbutikk med rekordsalg

På de fire siste åpningsdagene fikk ildsjelene inn nok til å drifte helsesenter de støtter i Gambia i en måned. Men nå er det slutt for damene på Kvastad grendehus.

– Vi har nok penger til å drifte helsesenteret noen måneder til, etter det må vi finne andre løsninger. Ildsjelene her har gjort en enorm innsats.

Tok med seg resten

Grendemarked: Her pakker ildsjelene ned noe av det siste de solgte - et pent servise. Foto: Irene Hegge Guttormsen

Det sier Anbjørg Juliussen som i 2002 startet opp organisasjonen som i dag heter Butterfly friends.

Hun bor på Vikersund der organisasjonen har en bruktbutikk der all inntekt går til Gambia. Bruktbutikken i Tvedestrand har også vært en stor inntektskilde i flere år.

Det siste året har ildsjelene der sendt 25.500 kroner hver måned til Gambia.

Nå fikk de inn 27.500 på fire intense dager.

– Det er mye når du tenker på at mye av det vi har her koster ti og tjue kroner, stråler Else Bakke som var rimelig rørt da det gikk mot slutten søndag.

Søndag ettermiddag kom Juliussen med en stor gjeng og flere biler for å ta med seg rester fra Tvedestrand hjem.

Fire millioner

På Kvastad som ligger midt mellom Arendal og Tvedestrand har Anne Marie Guttormsen, Else Bakke og en rekke andre damer drevet bruktbutikk i fem år.

Før den tid hadde de mange år med ulike tiltak for å skaffe penger. På 11 år har de fått inn fire millioner kroner.

Mange å takke

– Jeg vil sende en stor takk til alle de frivillige som har stilt opp og hjulpet på de store markedene gjennom alle disse årene – og ellers når vi har hatt åpent. Ingen kan drive dette alene. Et godt team er hemmeligheten, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De har fått massevis av ting og klær fra privatpersoner og bedrifter. Det har vært mye bæring og tunge løft, mye baking av søsterkaker, kransekaker, vaffelsteking og organisering.

– Vi blir jo ikke yngre, så nå var det nok. men Butterfly friends trenger mer penger og vi vil nok ha lotterier og andre ting fremover for å støtte arbeidet.

Grendemarked: En sommerfuglvenn finner seg kaffe og kake, mens en liten støttespiller kikker på smykkene. Foto: Irene Hegge Guttormsen
HJERTELIG MØTE: Anbjørg Juliussen (t.h.) startet organisasjonen i 2002. Her med Else Bakke. Foto: Irene Hegge Guttormsen

Sydde i ei brakke

Det hele startet etter at Else hadde vært en tur i Gambia. Hun kom full av iver etter å bidra til helsesenteret som ble bygget der. Svigerinne Anne Marie Guttormsen, Ingebjørg Jacobsen, Ove Johansen og Bjørn Jacobsen ble fort med.

Først fikk de masse gaver fra en grossist, fylte Nedeneshallen og hadde stort marked og auksjon. Så begynte en gjeng å sy bruksting og pynteting i ei brakke i Barbu en gang i uka. De produserte mye i stort tempo og holdt i mange år to markeder årlig på Myra grendehus. De hadde også et lokale i Kolbjørnsvik med systue og utsalg.

For fem år siden flyttet de altså til grendehuset.

– Vi har hatt faste markeder vår, høst og jul og da har vi fått inn borti 40.000 kroner på noen timer.

Nå er det altså slutt på denne driften, men ildsjelen vil holde sammen – og satser på nye sprell.

Driften av helsesenteret i Gambia koster 30.000 kroner i måneden – pengene går til lønn til 34 ansatte, medisiner og elektrisitet.

Senteret behandler rundt 56.000 pasienter og har borti 400 fødsler i året. Butterfly friends har i tillegg bygget en rekke skoler i Gambia.

VENTET: Mange hunder ventet i åpne bagasjerom utenfor Kvastad grendehus. Foto: Irene Hegge Guttormsen
SAMARBEID: Her er gjengen fra Kvastad og en gjeng fra Vikersund samlet på trappa før vikersundgjengen tar med seg massevis av ting hjem til en brutkbutikk de driver. Foto: Irene Hegge Guttormsen