PASS: Sjekk om passet ditt er gyldig dersom du planlegger å dra utenlands. Noen trenger det også for å identifisere seg i banken. Foto: POLITIET

Hvorfor ikke bruke utgått pass?

Det er i dag bort imot umulig å få pass de neste 3-4 måneder og det får kreativiteten til å blomstre.

Ole Bjønnum er en av dem som mener han har en løsning:

– Leser om en dame som trenger pass som dokumentasjon til banken sin. Lurer derfor på om ikke de må være godt nok med et 11 - 12 år gammelt pass for å identifisere seg dersom det ellers ser bra ut. Det vil jo bli vinn/vinn for de som skal utenlands og de som skal til banken, skriver Bjønnum på sideblikk.agderposten.no.

Lovkrav

Vi tar spørsmålet videre til politiet, som utsteder pass.

Fagansvarlig for pass i Agder politidistrikt, Svein Arne Marcussen sier bankenes praksis i identifiseringen er en privatrettslig avtale mellom banken og kunden, men:

– I utgangspunktet er et utgått pass ikke gyldig legitimasjon, skriver Macrussen og henviser til hvitvaskingsloven hvor det i veilederen er skrevet om legitimasjonen som kreves.

Der står det ettertrykkelig i del 4.3.1.1 at legitimasjonsdokumentet må være gyldig, altså ikke utgått på dato ved fremleggelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Elektronisk eller «lappen»

Men i den samme loven, står det at elektronisk ID er likestilt med personlig fremmøte.

Har du bank-id. er dermed problemet løst.

– For bankenes del, må vi ha gyldig legitimasjon, som ikke er gått ut på dato. Det kreves av hvitvaskingsloven. Men både bankkort med bilde og førerkort er gyldig legitimasjon. Man trenger ikke pass, sier Eva Kvelland, direktør for marked og kommunikasjon i Sparebanken Sør.

Det hun viser til er felles regler bankene må følge.