HUNDRE KOM: Arendal historielag tok folk med på historisk vandring – her fortelles historier i Fjellgaten. Foto: Ulrik Sissener Kirkedam

Hundre vandret i barndommens byrike

Da hesteeierne hadde vært på bula og tatt en øl, vanket det småmynt på småguttene.

At interessen var så stor, var svært overraskende og positivt. Nesten 100 mennesker trosset pandemi-spøkelset og møtte opp ved 1880-trappene da Arendal historielag inviterte til byvandring.

Det skriver Ulrik Sissener Kirkedam som har publisert følgende artikkel på sideblikk.agderposten.no:

Mye mimring

Asbjørn Ribe, styremedlem i Arendal historielag hadde invitert Ragnar Wattø som guide.

Selv om hans alder ikke er nådd 70, så hadde han mange opplevelser fra barndommens rike i Vestregate, Nygata, Kleivgata, Fjellgata og Grensen.

Det fine ved slike byvandringer, er at flere av de fremmøtte «hjelper» til med sine opplevelser og historier fra de samme stedene.

Det var flere fra både Vestregate, Kleivgata og Fjellgaten som møtte for å høre hva Ragnar Wattø hadde å fortelle, men også gi sin versjon fra barndommen.

MANGE MINNER: Ragnar Wattø (t.h.) ga mikrofonen til Walter Halvorsen og Ragnar Kirkedam (t.v.) begge født i 1940 hadde sin barndom i Fjellgaten. Det ble fortalt mange hyggelige historier fra «Gada». Foto: Ulrik Sissener Kirkedam

Passet hestene

Hestegården, televerkets bygg ligger der i dag, var et yndet sted for oss barn. Her drev hovslager Ruud med egen smie og skodde hester. Det kunne ofte være 10 og 15 hester som skulle både stelles, hvile og ha nye sko.

Hestegården var innegjerdet med ganske høye tregjerder slik at ingen uvedkommende skulle komme inn.

Veien var ikke lang til Olsens «bule», skjenkestedet Central hotell hvor alle kunne få seg et glass øl.

Vi guttunger så en mulighet til å tjene noen slanter både ved å passe hestene, leie de opp til stallen, gi de høy og vann.

Ragnar Wattø fortalte at da de lett berusede kom fra bula over til hestegården, vippet de av hatten til hesteeieren.

Han måtte bøye seg for å hente den opp og ofte hendte det da at det falt noen småpenger ut av lommene. Det var vår daglønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hopprenn og titten på hjørne

I Kleivgata på 1950-tallet var det over 25 barn. Alle vi lekte og arrangerte både hopprenn, skøyteløp og ikke minst i de mørke høstmånedene lekte vi titteren på hjørnet.

Her var Alex Tandbergs frisørsalong, Floddas mekaniske verksted, Halvorsens bakeri og Helgenens motorsykkelverksted. Vi barn fikk stort sett gå fritt omkring og Kleivgata var lekeplassen for oss. Den gang var gata fri for biler. Under vandringen på onsdag var Kleivgata full av parkerte biler på begge siden.

VELKOMMEN: Asbjørn Ribe i Arendal historielag ønsket velkommen. Foto: Ulrik Sissener Kirkedam

Kristelig løype

Det dukket en hyggelig politibetjent opp og avbrøt den historiske vandringen på en vennlig måte og ba alle om å holde avstand- en nyttig påminnelse som vi alle tok på alvor, selv om de aller fleste nok var vaksinert både en og to ganger.

Vandringen endte etter drøye to timer i Grensen. Her kom også flere hyggelig opplevelser fram.

Blå Kors, speiderbevegelsen, Frelsesarmeen, batistene og metodistene.

Gjennom hele denne løypa var det mange kristelige foreninger som holdt til, bare noen få er nevnt her.

Tusen takk til Arendal historielag for en flott tur. Den åpnet øyene for mange at dette strøket har en rik historie.

START: Vandringen startet i Torvgata vis-à-vis 1880-trappene. Foto: Ulrik Sissener Kirkedam