Helgenfest i barnehagen

St. Franciskus barnehage ønsker å markere høytidsdagen allehelgensdag på en lærerik, gøyal og kreativ måte.

De senere årene har det vært mye fokus på å markere Halloween også i Norge. St. Franciskus barnehage ønsket derimot å dreie fokuset mer mot helgener som forbilder for oss mennesker, personer som har gjort mye godt for både Gud og ikke minst medmennesker.

HELGENER: Både St.Olav, St. Nikolas, St. Patric, Frans av Assisi, Moder Teresa, pave Johannes Paul II, St. Georg, St. Lucia, og St. Maria var med på festen.

Barna har fått lov til å bli kjent med en rekke forskjellige helgener, både norske og utenlandske. Deretter har de selv vært med på å bestemme hvilken helgen de skulle kle seg ut som på den store allehelgensfesten som foregikk i barnehagen fredagen før Allehelgensdag.

Miljø og gjenbruk

Å skaffe kostymer til alle barna var en ganske stor jobb i seg selv. Her skulle man ikke bestille ferdige kostymer fra internett eller kjøpe klær fra leketøysbutikker.

Derfor ble det til at barnehagens ansatte brukte kreativitet, lette i barnehagens skuffer og skap på jakt etter ting man kunne bruke på nytt og redesigne.

Noen få tekstiler var de også heldige å finne i en bruktbutikk. Det ble mange flotte kostymer til mange ulike helgener. Her var St. Olav, St. Nikolas, St. Patric, Frans av Assisi, Moder Teresa, pave Johannes Paul II, St. Georg, St. Lucia, og St. Maria.

Barna (helgenene) presenterte seg selv på festen med litt hjelp av de voksne. Fokuset var på det gode de hadde gjort, hvor de kom fra og når de levde. Noen helgener var faktisk litt krigerske som St. Olav og St. Georg, mens andre var mer barmhjertige, slike som St. Nikolas, Frans av Assisi og St. Lucia.

GAVE: Her får St. Georg en liten gave fra St. Nikolas.

Helgene kommer også fra mange ulike tidsperioder, fra Jesu tid til Johannes Paul II som levde fram til 2005. Et verdenskart ble brukt for å vise barna hvor på jorda helgenene kom fra.

Barna som var kledd ut som St. Nikolas delte ut små pakker med rosiner til de andre.

Fest – musikk og dans

Det var selvsagt god mat på festen, fin musikk og dans. Barna hørte på «Solsangen» som er laget av Frans av Assisi og sang «Laudato-si sangen».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Helgener er ikke så veldig kjente i Norge, og dette kan være et lite bidrag til å fremme bevisstheten om at den katolske kirke har mange helgener og at disse kan være våre gode rollemodeller og at vi kan be dem om å gå i forbønn for oss.

ALLE MED: De voksne kledde seg også ut, Marianne Michalsen som St. Lucia, Roxana Smetan Løken som Moder Teresa og Jens Aldo Nilsen som pave Johannes Paul II

Artikkelen er innsendt via sideblikk.agderposten.no:

Tekst: Jan-Erik Løken

Foto: Marianne Michaelsen og Claudia Arredondo Johansen