POPULÆR OG DYKTIG: Jan-Egil Gundersen, formann i Tvedestrand mannskor i 50 år, har fått mannskorets hederstegn i gull. Foto: Innsendt

Han fikk mannskorets hederstegn i gull

Jan Egil Gundersen har fått mannskorets hederstegn i gull, en fin gullmedalje med det norske flagg og en diplom.

Dette fikk han for 50 års sammenhengende formann i koret og utdelingen skjedde på Tvedestrand mannskors årsmøte på hotellet 16. september.

Han kom tidlig med i mannskoret, kanskje skyldes at hans far Sverre og to onkler Rolf og Knut hadde vært aktiv i mange år. Han begynte som 16-åring i 1960. Allerede den gang gikk han inn som en habil 2. bass, noe han har vært siden.

Startet som 16-åring

I Tvedestrandsposten 15. februar 2003 står det følgende:

Torsdagene er «hellige» for 2. bassen Jan Egil.

Så kan man undres på om valget var betegnende for fritidstilbudet i Tvedestrand når mannskoret var førstevalget for en 16-åring. Nei, det var nok av aktiviteter å velge i, og jeg hadde masse å stelle med. Men sangen har alltid betydd mye for meg. Ellers var det mange i familien som var med i mannskoret, og siden har han holdt torsdagskveldene som «hellige». Ja, nå får de meg ikke til å gjøre noe annet enn å gå på sangøvelsene.

Da han ble valgt til formann første gang, oktober 1971, var det mange som var eldre enn Jan Egil, og som kanskje hadde vært et naturlig valg. Men kormedlemmene ville det annerledes. Ja, de begrunna det med at det var behov for en ny kost. Om det var sant vet jeg ikke, for siden har den tonen forstumma helt, sier Jan Egil, som spesielt vektlegger det sosiale samværet i Tvedestrand mannskor.

Avslutningsvis står det følgende i intervjuet: Jeg blir med så lenge jeg greier å hulke med i koret. Jeg slutter i hvert fall ikke frivillig. Da må de i så fall sparke meg ut.

Seilerhytta

Ellers var det Seilerhytta som sto Jan Egil nærmest (utenom selve sangen).

I over 25 år sto han som ansvarlig for dansearrangementene, der han og hans kone Inger Lise også sto for restaurantdelen i noen år før arrangementene ble avsluttet.

Jan Egil er selvfølgelig også æresmedlem i koret. Den utmerkelsen fikk han i november 1996.

Han satt også i mange år i styret i det nå nedlagte Sørlandets sangerforbund, siden Norsk korforbund, og der fikk han korforbundets hederstegn i 2006.

Ja-menneske

Ellers er Jan Egil Mr. Tvedestrand mannskor. Han er et ja-menneske, alltid blid og har alltid en god historie på lager.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

1986: Bilde av Tvedestrand mannskors 50-års jubileum i 1986 da koret hadde fått nye uniformer. Gundersen bak til høyre. Dirigenten, Arvid Vaksdal sitter foran. Bak står: 1. rekke f. v: Arne Aas, Karl Gundersen, Jens Bjørn Hansen, Per Roald Salvesen, Håkon Jessen, Terje Andersen, Svend Erik Svendsen. 2. og 3. rekke: Ove Olsen, Olav Hovland, Henning Vaksdal, Arne Martin Stiansen, Tom Grantham, Sverre Gundersen, Gunnar Kåre Salvesen, Erik Mathisen, Elith Halberg, Stanley Ordal, Kjell Lund, Rolf Gundersen, Jon Rosland, Kjell Andersen, Alf Tjøgersen, Jan Egil Gundersen, Bjørn Røysland, Trygve Nilsen og Gerald Stebekk.

Som sekretær i koret har jeg «ført pennen» i over 20 år. På styremøter har det ikke alltid vært like lett, for Jan Egil har lett for «og slå over» på noe annet, men hans historier slår alltid godt an, så vi har det alltid hyggelig på våre møter.

Vi har også søkt om å få tildelt deg Kongens fortjenstmedalje, der nådde du dessverre ikke opp. Hva skal da til?

I sin takketale etter utdelingen av hederstegnet sa han følgende:

«Det har vært en takknemlig jobb»!

Nå har du vært den store leder av mannskoret i 50 år, vi ser fram til deg som leder i mange, mange år framover. Vi gleder oss!

Gratulerer med hederstegnet, Jan Egil.

Det skriver Frode Salvesen, sekretær