– Jeg elsker vinterens kontraster!

Bli med på en flytur over Vinter-Arendal! I videoen i denne saken tar vi deg med til noen av de flotteste stedene Arendal har å by på, i vinterdrakt.

– Det er noe magisk med å høre bekker klukke under isen og stedvis bryte gjennom, eller å føle seg sugd ned i dypet når du stirrer ned i en råk i Nidelva, der isen ligger lagvis nedover og i hvert fall visuelt, gir inntrykk av å være skikkelig tykk.

DRAS MOT DYPET: Denne råka i Nidelva ved Vrengen har is i flere lag. Foto: Frank Johannessen

Denne saken handler om å vise deg et lite knippe av de flotte stedene vi i Arendal har. Men ikke nødvendigvis i et perspektiv du er vant med.

Vi starter i Lillelv på Asdal, der det for ikke lenge siden ble bygd dammer for at ørreten lettere skal få komme opp å gyte.

FOTOGRAFEN: Selvportrett fra vinterens vakreste oppdrag. Her på Øyna er jeg godt kledd for oppdraget, med ull under, votter og en god lue. Foto: Frank Johannessen

Vi fortsetter til nydelige Vrengen, som vi har sett på TV i Mesternes Mester, med Tangen Hovedgård dekket i snø. Akkurat i innløpet, koser ender og svaner seg i en liten råk som holder stand mot vinterens ispress.

ISFRITT: Ved innløpet til Vrengen går strømmen sterk nok til å holde det isfritt litt lenger. Foto: Frank Johannessen

På Skarestrand på Tromøy finnes trolig det nærmeste vi i Arendal kommer et nordnorsk fiskevær, og med Tromlingene liggende rett på utsiden, er jeg like fortapt hver gang jeg besøker stedet.

Mens jeg var ute for å finne bilder og videoen du ser her, kom jeg over et av disse øyeblikkene som får deg til å stoppe opp.

I RÅKA: En fiskebåt brøyter seg vei gjennom isen på vei for å levere fangsten. Foto: Frank Johannessen

Målet mitt var Øyna, lengst øst på Tromøy. Men utenfor Omdalsøyra så jeg en fiskebåt på vei til å brøyte seg gjennom isen i Tromøysund, sikkert for å levere fangsten i Barbu. Det ble en bråstopp og kjøring tilbake for å få noen fine bilder av båten og isen. Herlige kontraster og god stemning.

Eydehavn og Arendal havn er også besøkt, før endelig, et par glimt fra Tromøys litt skjulte svabergsperle.

LØRDAGSHOLLA: Bukta med det originale navnet, sees til høyre i bildet. Foto: Frank Johannessen

En kikk på kartet mens jeg gikk utover, bekreftet og avkreftet samtidig gamle fordommer: Som tidligere drosjesjåfør, har jeg spøkt med at Tromøyfolk hadde gitt hver eneste lille stein på øya si et navn, men glemt å fortelle det til kartverket. Men når til og med Google har fått med seg Lørdagsholla, Spruta og Skorsteinsbukta, tror jeg de kanskje endelig har snakket med de som lager kart.

Men å oppleve det i virkeligheten, er mye bedre enn å se det på et kart.