Deltakere og dommere i Gåsåsen. Bildet er trolig fra landsskirennet i Arendal i februar 1897. Vinneren ble Ragnvald Blakstad som er iført startnummer 7. Foto: Løvfold

Da Ragnvald Blakstad vant kongepokal i Gåsåsen

AVTRYKK I februar 1897 ble det arrangert landsskirenn i Arendal. En fremtidig kraftinvestor fra Arendals Skiklub stakk av med kongepokalen foran nesa på skuffa kristiansandere.

Vinteren 1897 bød på snø og kulde og alt lå til rette for skifest i Arendal. Lørdag 6. februar skulle det arrangeres 15 km med «længdeløp» (langrenn), mens den påfølgende søndagen skulle avholdes hopprenn i skiklubbens nye hoppbakke i Gåsåsen.

INNSENDT ARTIKKEL

INNSENDT: Denne artikkelen er ikke skrevet av en journalist i Agderposten, og er derfor ikke fri og uavhengig journalistikk. Artikkelen er i sin helhet laget av en ekstern bidragsyter.

Vi har funnet innholdet interessant for våre lesere, og publiserer det derfor redigert og tilrettelagt av redaksjonen. Det betales ikke honorar for slike artikler.

Deltakerne over 20 år kunne delta i både hopp og langrenn (kombinert), mens de mellom 16 og 20 år kun fikk delta i hopprennet. Arrangørklubben Arendals Skiklub kunne lokke deltakerne med flere fine premier.

I alt var det 37 påmeldte deltakere. Mange kom fra arrangørklubben, men også deltakere fra kristiansandsklubben Oddersjaa, Tvedestrand Skiløberforening og Næs Verk hadde funnet veien til landsskirennet i Arendal. Det var 18 påmeldte i kombinert. Lørdagens 15 km langrenn startet ved Skytterhuset ved Langsæ og vinneren ble Thorvald Sørensen fra Oddersjaa. Han gikk i mål etter 1 time, 12. minutter og 15 sekunder. I premie fikk han Damenes premie. Et etui med kakekniv og gaffel.

Arendals Skiklubb ble stiftet i 1881 og var distriktets ledende skiklubb. Den første helgen i februar 1897 inviterte de til Landsskirenn i Arendal. Foto: Annonse i Agderposten

I følge Agderposten var det også uten sammenligning det «præktigste» skirenn som hadde blitt avholdt i Arendal. «Arrangementet fortræffeligt. Føret var det bedste». Søndagens hopprenn i Gåsåsen ble også en stor suksess. I følge Agderposten ville 7. februar 1897 bli en «Mærkedag i Skiklubens historie». Mange tilskuere hadde møtt frem for å se hopperne i aksjon. I følge avisa var hopperne «gjennemgaaende usedvanlig dyktige», selv om flere falt under nedslaget i den bratte bakken. Det var kun Oddersjaas Robert Sørensen som klarte å holde seg på beina i alle hoppene. Publikumsyndlingen fikk også premie for lengste stående hopp.

I Gåsåsbakken var det også rom for humoristiske innslag der deltakerne hoppet iført kostyme. Nummer to fra venstre er Ragnvald Blakstad. Nummer fem fra venstre er Arendal Skiklubs Knud Bruun Braavig. Han vant kongepokal i kombinert i 1901. Foto: Løvfold

Den gjeveste prisen gikk imidlertid til Ragnvald Blakstad (1866-1929) fra Arendals Skiklub. Han vant kongepokalen i kombinert. På annen plass kom Thorvald Sørensen fra Oddersjaa og på tredjeplass kom Johs. Hansen fra Næs Værk. I følge avisa Christianssands Tidende ble Sørensen så skuffet over ikke å vinne kongepokalen at han leverte premien, Centralforeningens seks teskjeer i etui, tilbake til arrangøren. Blakstad vant også Arendals Skiklubs vandrepokal for klubbens beste hopper. Hans lengste hopp var på 17,5 meter.

Ragnvald Blakstad var ikke bare god med ski på beina. I årene etter skitriumfen etablerte han seg som industrimann og kraftutbygger. Blakstad som opprinnelig kom fra Asker hadde flyttet til Arendal i 1888. Her etablerte han seg som forretningsmann bl.a. gjennom trelasthandel og oppkjøp av eiendom. I 1896 var han en av grunnleggerne av Arendals Fossekompani. To år senere var han med på å stifte kraftselskapet A/S Barbu, som etablerte Arendals første kraftverk i 1900.

Ragnvald Blakstad var på begynnelsen av 1900-tallet en av Norges fremste forretningsmenn. Han etablerte bl.a. Arendals første kraftverk og Risør Træmassefabrikk. Foto: Arkivfoto

Blakstad ble på begynnelsen av 1900-tallet en av Norges fremste «fossespekulanter» med eierrettigheter i fossefall i Arendalsvassdraget, Telemark og Vestlandet. Han flyttet fra Arendal til Kristiania i 1905. Blakstads blomstrende forretningseventyr skulle vare frem til rundt 1920. Da ble han rammet av krigsdepresjonen som fulgte i kjølvannet av 1. verdenskrig. Verdensmarkedene sviktet og Blakstad måtte selge mye av sine eiendommer og virksomheter. Blakstad døde i 1929 under en forretningsreise til London.

Selv om Blakstad er mest kjent som forretningsmann, har han satt sine avtrykk i idrettshistorien. Før han flyttet til Arendal var han i 1885 med på å stifte Idrætsforeningen Odd i Skien. Han var foreningens første formann og historien vil ha det til at det var Blakstad som kom med forslaget om at foreningen skulle hete Odd. Inspirasjonen til navnet kom fra sagnskikkelsen Orvar Odd.

På KUBEN oppbevares to fotografier fra skirenn i Gåsåsen i Arendal. De inngår i en fotosamling kalt Samling av gruppebilder. På KUBEN oppbevares også et arkiv etter Ragnvald Blakstad. Materialet omfatter i hovedsak korrespondanse fra perioden 1910-1920-årene. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kilder:

Arkiv PA-2436 Samling av gruppebilder

Norman, Victor og Aanby, Anne Tone: “Ragnvald Blakstad – markedspioner i norsk krafthistorie”, i K. Folkman: A/S Arendals Fossekompani. Kraft og børs 1896–1996. Arendal 1996

Sandberg, Alf M.: Lokalidrett i 100 år. Bind 1: 1896-1946. Tvedestrand Boktrykkeri 1997

Agderposten 08.02.1897

Avtrykk fra Aust-Agder

KUBEN oppbevarer millioner av dokumenter. Menneskelige avtrykk i form av tekst, tegning, kart og foto.

Hvert avtrykk har en opprinnelse, hvert avtrykk inngår i en større sammenheng og hvert avtrykk har en historie å fortelle.

I samarbeid med KUBEN deler vi her noen av dem.

Se flere avtrykk på www.avtrykk.no

Innsendt av:

Yngve Schulstad Kristensen arkivar, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN