Kitron i Arendal vinner stadig flere og større kontrakter på leveranser til jagerflyprogrammet F-35.
Kitron i Arendal vinner stadig flere og større kontrakter på leveranser til jagerflyprogrammet F-35. Foto: NTB Scanpix

Kitron med ny kampfly-kontrakt

Onsdag morgen ble det klart at Kitron, med avdeling i Arendal, får en nøkkelkontrakt i forbindelse med norges fremtidige kampfly, F-35.

Forsvarsdepartementet melder at norske elektronikkprodusenten er tildelt kontrakt fra Harris Corporation. De skal produsere en kompleks og svært avansert komponent av flyet kalt Integrated Backplane Assembly (IBA), som igjen er en del av kampflyet F-35.

– Dette demonstrerer at norsk industri er konkurransedyktig når det gjelder å bli tildelt kontrakter til produksjon av og vedlikehold av F-35. Regjeringen legger stor vekt på opprettholdelsen og videreutviklingen av samarbeidet mellom norsk og amerikansk industri i tilknytning til kampflyanskaffelsen, sier statssekretær Tone Skogen i Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Verdi på 160 millioner

Kontrakten har en verdi av omlag 160 millioner kroner. Leveransen starter i år og avsluttes i 2021.

Utover produksjon skal Kitron bistå med testing, vedlikehold og reparasjon av IBA i F-35.

Store bestillinger

Norge deltar som partner i utvikling og videreutvikling av selve flyet, noe som har gitt norsk industri anledning til å konkurrere om tjenester samt deleproduksjon til fly og motor. Så langt i produksjonsfasen har dette gitt kontrakter til en verdi av i overkant av 4,5 mrd. kroner, og det planlegges med leveranser frem til 2034, skriver forsvarsdepartementet.

Norge har avtalt kjøp av 40 kampfly av typen F-35, som skal fungere som en erstatning for jagerflyet F-16.