Siri Tangstad (4) måtte vente en halvtime i kø for å få seg ridetur. Men det var absolutt verdt det, hun fikk den største hesten og misunnelsen var tydelig idet hun red forbi den lange køen.
Siri Tangstad (4) måtte vente en halvtime i kø for å få seg ridetur. Men det var absolutt verdt det, hun fikk den største hesten og misunnelsen var tydelig idet hun red forbi den lange køen. Foto: Matias Smørvik

Hest og gris trakk tusener til Hove

Ingenting trakk mer folk denne helgen enn da 4H mønstret alt av krefter for å fylle Hove med gårdsaktiviteter og barnelek.

Akkurat hvor mange billetter som ble solgt i løpet av søndagens familiefest var fremdeles usikkert i går kveld, men ifølge arrangøren hadde mellom 3.500 og 4.000 mennesker tatt turen til det som ble et folksomt Hove i Arendal. 

På det store plenområdet løper barna fritt mellom en titalls poster.

Noen står fremoverbøyd over gjerdet mens de strekker ut hånden så langt det lar seg gjøre i håp om å få klappe en av grisene på snuten. Snur vi oss 180 grader ser vi barn grave seg ned i høy.

Gustav Hagerup er bare ett år gammel, men allerede rukket å bli svært glad i griser. Mamma Monica gir han svevende hjelp så han skal få klappe på grisen.

Den dunkende lyden av noen som slår en spiker ned i en planke høres høy og tydelig. Spesielt når det er 30 spikere som skal slås ned på en gang. 

Siri Tangstad (4) var for konsentrert om å holde hesten på rett kurs til å smile til fotografen.
Siri Tangstad (4) var for konsentrert om å holde hesten på rett kurs til å smile til fotografen. Foto: Foto: Matias Smørvik
Loke Flaten Slotta (6) viser frem sin fuglekasse.
Loke Flaten Slotta (6) viser frem sin fuglekasse. Foto: Foto: Matias Smørvik
Spikrene slås ned i heftig tempo for Isabell (7) og Liam (5), begge med Slaaen Terjesen til etternavn. Bonuspappa Tomas passer på.
Spikrene slås ned i heftig tempo for Isabell (7) og Liam (5), begge med Slaaen Terjesen til etternavn. Bonuspappa Tomas passer på. Foto: Foto: Matias Smørvik

Sett dyr

En av dem som hamrer for harde livet er søskenparet Isabell (7) og Liam (5), begge med Slaaen Terjesen til etternavn. Bonuspappa Tomas Aanonsen (34) hadde tabbet seg litt ut på konstruksjonen av den første fuglekassen, som gjorde at de nå må snekre sammen ytterligere en kasse. 

Men det tar barna med stor ro. Byggeleder Tomas slår spikeren ned de første centimeterne, før de yngste tar over. Noen minutter med banking og fuglekassa er innflyttingsklar. Den skal henge på et tre ute i hagen har Liam bestemt.  

– Dette syns jeg var gøy for både voksne og barn. Et virkelig bra opplegg. Du ser at barna koser seg, i tillegg til at det er mye kjentfolk i område. Været er ikke så verst det heller, smiler Tomas Aanonsen

Liam begynner å ramse opp alle dyrene de har sett i løpet av dagen. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kyr, geit, hest og gris. 

Etter litt hjelp fra Tomas blir også gjess nevnt. 

Skar lam med sag

Mannen som har stått i spissen for det årlige opplegget Gøy på landet betegner dagen som en suksess og retter en stor takk til værgudene. At temperaturen ligger tett opp mot 20 grader med stekende sol, er ingen selfølge midt i september. 

– Litt flaks må man jo ha, ler Jonas Berlin, organisasjonsrådgiver i 4H Aust-Agder.

– Vi gjør dette for å vise oss frem som en aktuell og aktiv organisasjon, påpeker han. 

På spørsmål om hva han ville trekke frem, virket matkurset som en selvfølgelighet. Der samarbeidet barn og voksne om å eksempelvis å lage smør, bake deig, tilberede lam og skjære grønnsaker. 

– Jeg synes det er flott å vise barna at maten vi spiser ikke vokser på butikkhyllene. De fleste har til vane å få ting innpakket i plast, sier sjef for kurset, Solveig Røysland.

Hun forteller at kursdeltakerne fikk øyne store som tinntallerkener da de tok frem saga for å skjære i lammekjøttet. Ingen ville tro at kjøttet ble skåret slik.