For like under 20 kroner kan Kiwi-kunder kjøpe julebrus allerede i september.
For like under 20 kroner kan Kiwi-kunder kjøpe julebrus allerede i september. Foto: Tore Ellingsen

Her er julebrusen allerede i salg

På Kiwi ved Myrene kan du nå, tidlig i september, kjøpe julebrus. - Jeg mener det må være opp til kunden å bestemme, sier butikken om det supertidlige salget.

Faktisk har julebrusen vært i butikkhyllene på Myrene siden begynnelsen av juli.

Dagligvarebutikken er ganske alene i bransjen om å tilby juleprodukter så tidlig. Stuntet var nøye planlagt allerede da de bestilte inn varene foran forrige julesesong, røper assisterende butikksjef når Agderposten tar kontakt. I desember overbestilte de, for å ha flasker som de kunne selge på sommerstid. 

Fikk ikke Arendals

–  Folk ble veldig positivt overrasket over å finne julebrus i butikken midt på sommeren. Mange hadde savnet julebrusen, sier assisterende butikksjef Joakim Lia Ellefsen.

Han estimerer at de vil selge 400-500 flasker av typen Sørlands Julebrus, før det ordinære julebrussalget starter.

Kiwi-butikken på Myrene får kritikk av Framtiden i Våre Hender for å selge julebrus i september.
Kiwi-butikken på Myrene får kritikk av Framtiden i Våre Hender for å selge julebrus i september. Foto: Foto: Tore Ellingsen

– Det er en veldig god brus, selv om Arendal sin er den beste. Men der fikk vi ikke like mange flasker som vi ønsket oss, sier Lia Ellefsen.

Jul som lokkemiddel

I mange år har dagligvarebutikkene blitt kritisert for å selge juleprodukter utenfor sesong. Særlig Framtiden i Våre Hender har vært aktive i kritikken. Leder for organisasjonen Arild Hermstad er ikke imponert over det rekordtidlige salget.

– Det er bare latterlig. Selv om det ikke rulles ut over hele landet, blir det helt meningsløst å late som om dette er riktig tid å feire jul på.

– Hva om produktene har en smak og kvalitet som etterspørres?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Da kan de enkelt lage et produkt hvor de ikke bruker jul som et lokkemiddel, sier Hermstad.  

- Kunden må bestemme

Konfrontert med hva han tenker om juleprodukter før sesong, er assisterende butikksjef enig i kritikerne i at det er en uting.

– Det er jeg ganske enig i. Jeg synes at når julemarsipanen kommer så tidlig som i begynnelsen av oktober måned, så blir det litt i overkant. Man må gjerne vente litt nærmere jul, forteller han.

– Blir ikke det litt dobbeltmoralsk å si, når dere selger julebrus midt på sommeren?

– Ja, det er dobbeltmorralsk. Men jeg mener at det ikke er fullstendig opp til meg å bestemme. Det er kunden som velger om de vil ha produktene. Hadde ikke mine kunder kjøpt det, ville jeg latt det stå på lageret.

Liker ikke retorikken

– Har dere fått noen kritiske tilbakemeldinger angående det tidlige julebrussalget?

– Enkelte er overrasket, men når vi informerer om at vi har latt det bli stående fra i jul, snur det gjerne over til noe positivt. Det er noen ytterst få som er imot, men langt over 90 prosent er fornøyd med at det selges.

Leder i Framtiden i Våre Hender går ikke god for den argumentasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Med en slik retorikk er det mange andre produkter som kunne vært solgt i norske butikker, men som ikke blir det. Som forretningsdrivende bør man utvise en viss grad av etikk og skjønn, sier Arild Hermstad.