Ordførerkandidat Milly Olimstad Grundesen tror at Senterpartiets store fremgang skyldes blant annet         distriktspolitikk–og at særlig unge mennesker er opptatt av lokalproduserte varer. 1. mai serverte hun og partikolleger nystekt brød til turgåere på Hove.
Ordførerkandidat Milly Olimstad Grundesen tror at Senterpartiets store fremgang skyldes blant annet distriktspolitikk–og at særlig unge mennesker er opptatt av lokalproduserte varer. 1. mai serverte hun og partikolleger nystekt brød til turgåere på Hove. Foto: Elisabeth Grosvold

Fersk meningsmåling: Sp kan avgjøre ordførervalget i flere kommuner

Senterpartiet er soleklar vinner i fersk meningsmåling, og kan få nøkkelrollen når ordførerstillingene skal fylles etter valget. – Målingen er en katastrofe for Arbeiderpartiet, mener valgekspert.

Senterpartiet har voksende velgermasse i landet for øvrig, men fosser også frem i Aust-Agder. Oppslutningen er spesielt stor blant velgere i alderen 30–44 år.

Det viser en ny undersøkelse markeds- og samfunnsanalyse byrået InFact har utført for Agderposten.

– Oppslutningen om Senterpartiet er vanvittig. Partiet gjør det sabla godt. Senterpartiet kan få en nøkkelrolle etter valget, og kan bestemme hvem som blir ordfører i flere kommuner, sier valgekspert Dag Ingvar Jacobsen, som er instituttleder og professor ved Universitetet i Agder.

– Frykter arbeidsplasser

Milly O. Grundesen (65) er Senterpartiets eneste bystyrerepresentant i Arendal i dag, og ordførerkandidat ved kommunevalget til høsten.

Både Arbeiderpartiet og KrF, som i dag styrer Arendal, har en nedgang. Her ved ordfører Robert C. Nordli (Ap) og varaordfører Terje Eikin (KrF).
Både Arbeiderpartiet og KrF, som i dag styrer Arendal, har en nedgang. Her ved ordfører Robert C. Nordli (Ap) og varaordfører Terje Eikin (KrF).

– Vi har mange unge, engasjerte medlemmer, særlig kvinner – og opplever at det er utrolig lett å få folk til å stille på lista. Det er gledelig, sier Grundesen.

Den ferske meningsmålingen viser at Sp går frem 4,7 prosent fra forrige kommunevalg, og får totalt 13,0 prosent oppslutning i Aust-Agder. Partiet får dermed større oppslutning enn Frp (12,3 prosent). Grundesen har noen klare formeninger om årsaken til partiets fremgang, og det handler først og fremst om folk og næringsliv i distriktene.

– Det handler om tydelig distriktspolitikk over tid. Folk har mer følelser for distriktene nå enn tidligere. Velgerne er bekymret for arbeidsplasser i forbindelse med fylkessammenslåingen, og opplever at de mister kontroll over hverdagen sin. Mange ser at det trengs folk over hele landet, sier Grundesen.

Hun opplever at spesielt unge mennesker er opptatt av lokalproduserte varer.

– Spesielt unge kvinner er opptatt av å kjøpe trygg, lokalprodusert mat.

Samarbeid med begge sider

1. mai var Senterparti-politikere på Hove for å servere nybakt brød til dem som ville bruke fridagen sin i området som kan stå overfor en omdiskutert utbygging. Grundesen påpeker at hun ikke er den som figurerer mest i avisenes debattsider.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tror det er mest hensiktsmessig å opptre ryddig, og ikke hive seg inn i alle slags opphetede debatter til enhver tid. Jeg vil legge stein på stein. Det viktigste for oss, er at Arendal er en kommune for alle, med god næringspolitikk. Landbrukspolitikken kommer lenger ned på lista.

Hun mener at Senterpartiet sørger for trygghet og beredskap.

– I forbindelse med de mange brannene den siste tiden, er det avgjørende at det finnes en lokal befolkning som har utstyr – og som kan bruke det.

– Hvordan blir det å ta fatt på valgkampen med denne meningsmålingen i ryggen?

– Det gjøres med stor ydmykhet.

I Arendal er Sp i dag i flertallskonstellasjon med Ap, KrF, Venstre og SV.

– Hvem vil Sp samarbeide med etter valget?

– Vi posisjonerer oss slik at vi kan samarbeide til begge sider. Vi går til valg på vårt program, sier Grundesen.

Sp tar særlig velgere fra Frp og KrF.

Meningsmålingen er også svært positiv for SV (5,3 prosent), som kan gjøre et bedre valg enn på lenge.

– Ap svekket av personsaker

Arbeiderpartiet, som i dag har ordføreren i Arendal, er fylkets største parti, med en oppslutning på 24,9 prosent ifølge meningsmålingen. Det er tilbake 6,6 prosent fra valgresultatet i 2015, da partiet fikk 31,5 prosent av stemmene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette kan bli et katastrofevalg for Arbeiderpartiet, sier professor Jacobsen.

Han viser til at partiet er svekket nasjonalt.

– Mange personsaker har skygget for politikken. I Arendal har Arbeiderpartiet frontet Hove-saken som er omfattende og konfliktfylt, men jeg tror ikke det har hatt noen særlig betydning. Jeg tror de lokale resultatene følger de nasjonale trendene, som slår forbløffende likt ut i Aust-Agder som i landet for øvrig, sier Jacobsen.

Bystyrerepsentant og andrekandidat i Arendal, Nina Jentoft (Ap), er derimot nokså fornøyd med en oppslutning på 28,6 prosent i regionen Arendal/Froland/Åmli.

– Vi gjorde et brakvalg ved forrige kommunevalg, og da satt vi i opposisjon. Til å være det største partiet med ansvaret det innebærer, må vi være fornøyde med denne målingen. Men målet vårt er å bikke 30 prosent, sier Jentoft.

– Jeg tar meningsmålingen til etterretning. Valgkampen har ennå ikke startet. Vi gleder oss til den starter. Jeg registrerer at det er gode tall for de rødgrønne partiene, sier Arendals ordfører Robert C. Nordli (Ap).

Ap har imidlertid høy oppslutning blant de yngste velgerne i alderen 18–29 år. De har også mye å hente hos de såkalte «sofavelgerne». altså de som ikke stemte ved forrige valg, dersom de kommer seg til urnene denne gang.

Professor Jacobsen bemerker dårlige resultater for KrF, som ifølge målingen får en oppslutning på 9,2 prosent, mot et resultat på 12,8 prosent ved forrige kommunevalg.

– Dette er særdeles dårlig for KrF, som har en betydelig nedgang, spesielt i de indre bygder der oppslutningen har vært stor. En oppslutning på ni prosent ville vært enorm for KrF på landsbasis, men til å være et viktig KrF-fylke, er dette svakt, sier Jacobsen.

Varaordfører og ordførerkandidat i Arendal KrF, Terje Eikin, viser til at partiet gjorde et godt valg ved forrige kommunevalg.

– Det håper jeg vi skal gjøre i år også. Jeg opplever at positiviteten rundt KrF er økende, og er optimist før valget. De lokale resultatene påvirkes ofte av nasjonale trender, sier Eikin.

Frp fortsatt protestparti

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frp holder seg på nokså likt nivå som forrige kommunevalg (12,3 prosent). Professor Dag Ingvar Jacobsen viser til at dette er bra sammenlignet med andre fylker og byer, der Frp mister velgere.

– På Vestlandet har Folkeaksjonen nei til mer bompenger gjort et dramarisk innhogg i Frp, mens i Aust-Agder opprettholder Frp fortsatt status som protestpartiet, sier Jacobsen.

Høyre får en liten økning, og får en oppslutning på 21,3 prosent blant de spurte i meningsmålingen.

I Arendal/Froland/Åmli er kategorien «andre partier», større enn Rødt, MDG og Venstre.

– Kan det være det nye partiet Hovelista som gjør utslag?

– Det er ikke lett å si, men det er høyst sannsynlig at det er noe slikt som Hovelista som kan være forklaringen, sier Jacobsen.

Hovelista har som mål å annullere alle kontraktene med Canvas Hove og oppløse Hove drift og utvikling.

maes@agderposten.no