Tom Svennevig (t.v.) og Stein Gauslaa er godt fornøyd med resultatet. I går signerte og solgte de bøker i Agderpostens ekspedisjon.
Tom Svennevig (t.v.) og Stein Gauslaa er godt fornøyd med resultatet. I går signerte og solgte de bøker i Agderpostens ekspedisjon. Foto: STEIN HARALD ØIG� RD

Artikkelserie ble historiebok

ARENDAL: Agderposten utgir bok om austegdens historie, «Fra steinøks til databrikke», for å markere at et nytt årtusen er i gang.

-Også austegder står bedre rustet til å takle fremtidige utfordringer hvis vi har en viss forankring i vår egen historie, sier ansvarlig redaktør i Agderposten, Stein Gauslaa.

Boken er i hovedsak basert på to artikkelserier Agderposten trykket i 1999. Tom Svennevig, pensjonert journalist i Agderposten, skrev majoriteten av artiklene i en serie på 13 hvor han belyste utviklingen nettopp fra den første austegd og fram til dagens moderne dataalder. Artiklene er gjengitt som de ble skrevet den gang. Johs Bjørkeli sørget for setesdalsstoffet i serien.

Agderposten brukte også 1999 til å markere avisens 125-årsjubileum. I den forbindelse kåret avisen «tidenes austegd» og Stein Gauslaa skrev miniportretter på de 12 kandidatene. Matematikeren Niels Henrik Abel vant.

-I sum ga de historiske artiklene og portrettene oss en kjærkommen anledning til å samle historisk stoff fra og om Aust-Agder som mange har savnet, derfor bestemte vi oss for å samle alt i en bok, sier Gauslaa.

Flere bøker

Disse to bolkene er supplert med et par andre temaer. Olav Rune Ekeland Bastrup har fokusert på industrigründeren og embetsmannen Erik Munk, samt hans sønn, sjøhelten og oppdageren Jens Munk.

Kjell Olav Masdalen ved Aust-Agder Arkivet har skrevet om middelalderens baglere og birkebeinere på Agder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Boka er rikt illustrert med tegningen av avdøde Yngvar Uleberg og med en rekke bilder.

Bjørn Arne Rosland har sørget for redigering og tilrettelegging av boka.

-Vi har trykket boka i 1.000 eksemplarer og den blir å få kjøpt i Agderpostens ekspedisjon, sier opplags- og prosjektsjef Rosland.

Dette er første bok Agderposten utgir på mange år, men Rosland ser ikke bort fra at det kan bli flere.

Hovedforfatterne Gauslaa og Svennevig har begge stor interesse for lokalhistorie og har utgitt flere publikasjoner og bøker tidligere. Svennevig har blant annet skrevet historien til Grimstad meieri, Grimstad kontraktdyrkerlag og deler av Eide kirkes historie. Gauslaa har utgitt biografi om Rolf Presthus og var en av to forfattere bak fagboken «Vi - en bok om ledere».