GÅR MOT UTSETTELSE: Slik så det ut da Arendals-russen vrengte av seg buksene, og fikk på de røde dressene i 2008. 2021 ligger an til å bli en ganske annerledes feiring. Trolig blir feiringen utsatt.

Vil utsette russefeiringen

Den svært etterlengtede russefeiringen ser ut til å bli ganske annerledes for andre året på rad. Russepresidentene i fylket planlegger utsettelse.

- Ja, vi tenker å utsette. Om resten av Agder skal utsette, så kommer vi til å følge etter. Jeg har akkurat hørt på Erna Solberg sin koronakonferanse, og vi vil ta hensyn til hva hun sier, forteller russepresident Alise Fossing Stebekk på Tvedestrand videregående.

Etter det Agderposten får opplyst er det et sterkt ønske om at skolene i Agder samkjører russetiden. Hvilken dato man lander på er enda ikke bestemt, og mye er usikkert når smittesituasjonen er som den er.

– Å legge feiringen fra 30. april, til 13. juni er en dato vi har snakket om, men det er ikke sikkert i det hele tatt. Det er mange meninger om dette, sier hun.

Et av hensynene er også eksamenstrekk i starten av juni, som kan krasje med en sen russefeiring.

Les også
De store russeplanene går fløyten: – Kjipt
Alise Fossing Stebekk: Russepresident i Tvedestrand Foto: Privat

Må ha god situasjon

I helgen har russens hovedstyre i Oslo vedtatt å starte russefeiringen 17. mai og avslutte 18. juni. Stavanger vil starte 1. mai. Agder-russen forteller at det ikke er om å gjøre å feire i samtidig som østlandsrussen.

– Sannsynligvis blir vi ikke å dra til Oslo å feire uansett, slik situasjonen er, men det hadde vært gøy å feire med de skolene som er nærmest, sier russepresident i Grimstad, Ian Tetlie.

Han har investert både tid og penger i en russebuss han gleder seg til å rulle med denne sommeren. Men de ønsker ikke å ta noen unødvendige sjanser.

– Vi må vente til det er forsvarlig. Om koronasituasjonen ikke er god, så er det ikke noe vits. Hvis en blir smittet, så er det mest sannsynlig at mange må i karantene. Da er det to uker ut som ryker, sier Tetlie.

Innsamling blir digital

Onsdag skulle den tradisjonelle innsamlingen til kreftforening finne sted. Den blir i år heldigital. Nå krysser russepresidentene fingrene for at situasjonen bedrer seg.

– Vi håper at restriksjonene skal lette. Nå har FHI sagt at det kanskje blir mulig å reise i mai. Da kan det også være at flere har satt vaksine, og at restriksjonene ikke er like strenge, sier Fossing Stebekk.

– Er det frustrerende for deg og resten av russen at alt er så uforutsigbart?

– Ja, det er frustrerende på en måte, men så er det sånn for hele Norge og resten av verden. Det får vi leve med, sier hun. Ja, man gjør jo det. Man vil ha det så vanlig som mulig.