Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet kan fortelle at den muterte virusvarianten er påvist flere steder i Norge, også i Agder. Foto: Terje Pedersen / NTB

Mutert virusvariant påvist i Agder

Den muterte virusvarianten er påvist i Agder. Den smittede kom til Norge fra Storbritannia, og er i isolasjon.

Det er oppdaget tre nye tilfeller av den britiske, muterte virusvarianten i Norge det siste døgnet. Det melder Folkehelseinstituttet på sine nettsider tirsdag ettermiddag.

Det er en person i Viken, en i Vestland (Ullensvang kommune) og en i Agder som har fått påvist den engelske varianten av viruset.

Det var VG som først omtalte de nye tilfellene.

Kom fra Storbritannia

Alle tre personene kom til Norge fra Storbritannia rett før jul. Disse kommer i tillegg til de to som ble oppdaget søndag, som var et i Oslo og et i Kinn.

– Personene det gjelder skal nå sitte i isolasjon, og vil bli fulgt opp av kommunen de befinner seg i. Vi bistår og sikrer at de følges opp i henhold til gjeldende retningslinjer, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI i en pressemelding på FHIs nettsider.

Den engelske virusvarianten ser ut til å være mer smittsom enn det vanlige koronaviruset. Ifølge FHI er det ikke holdepunkter for at vaksinen ikke har effekt på den nye varianten.

Varianten ser ikke ut til å gi noen større risiko for alvorlig sykdom.

– Som forventet

– Det er som forventet at flere personer får denne varianten påvist, og vi forventer også nye tilfeller fremover i Norge. Den nye varianten av viruset har stor utbredelse i deler av Storbritannia nå, og det er derfor ikke overraskende at reisende fra disse områdene er smittet av denne varianten av viruset. Vi følger nøye med på situasjonen, og vi ønsker å forsinke spredningen så mye som mulig, uttaler avdelingsdirektør Line Vold i pressemeldingen.

FHI viser til at det er kommunelegen som, i dialog med de personene det gjelder, vurderer hva de går ut med av ytterligere informasjon.

– Vi prøver å skjerme personene eller familiene det gjelder, sier overlege ved FHI, Preben Aavitsland, til NRK Sørlandet.

Les også
Nakstad om mutert virus i Sverige: – Det er all grunn til å være årvåkne også i Norge