PASS DEG: Slutten av julig og august kan by på nærkontakt med den sortstripede hissigproppen.

Vær på vakt: Nå er det vepsesommer

Den gul-og-svart-stripete hissigproppen er på vei til huset og hagen din. Slik fjerner du vepsebolene, hvis du absolutt må …

Juli og august er de store vepsemånedene i Norge, og det sies at oddetallsår er vepseår, men det er en myte, forklarer vepse-ekspert.

– Været på forsommeren betyr mest: Vepsen må ha gode forhold om våren, og gunstig vær betyr ikke for kaldt og ikke for mye nedbør, sier Vidar Selås, professor emeritus fra NMBU, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Han forklarer logikken:

– Vepsen er rovdyr, de lever av andre insekter, og hvis det er kaldt og mye regn, er jaktforholdene dårligere fordi det rett og slett er mindre andre insekter da.

BESKYTT DEG: - Hvis vepsebolet sitter slik at du må passere det, bør du prøve å fjerne det, men beskytt deg godt, anbefaler Vidar Selås, professor emeritus på Norges miljø-og biovitenskapelige universitet og bosatt på Vegårshei. Foto: NMBU

Et rovdyr trenger «kjøtt»

– Bare nye dronninger overlever sesongen. På våren er hun alene når hun begynner å legge egg og bygge et bol. Hun fortsetter å legge egg, og slik øker antall «arbeidere» uke for uke, forklarer professor Selås.

Det er ikke uvanlig å se små bol som er påbegynt, men så blir det ikke mer av det, fordi dronninga ikke klarte det.

Men når hun altså klarer det, og mengden «arbeidere» øker uke for uke, er vepsebolene blitt store når vi kommer godt ut på sommeren.

De ivrige svartstripete tjenerne fyker ut og inn av bolet for å hente mat som de mater vepselarvene med.

Men arbeiderne er også skikkelig hissige dørvoktere:

ARBEIDER: Hele sommeren øker tallet på veps i et bol. Her er geithams, en art i familien stikkeveps og en slekt med ganske store veps.

Aggressive voktere

Selås bor altså på Vegårshei, og har med sin innsikt i insekter naturligvis vært i forkant:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg pleier å gå med hoven og ta dronninga om våren.

Dermed blir neppe noen vepse-eksplosjon hos ham i sommer. Men hva med oss andre?

– Kommer du for nært bolet, oppfatter de deg som en trussel. Hold deg et par meter på avstand, anbefaler Selås.

– Hva skal vi gjøre hvis vi oppdaget et vepsebol over inngangsdøra til huset eller hytta, der vi må passere bolet?

– Beskytt deg godt

– Ja, er bolet kloss ved der du går inn og ut, må du prøve å bli kvitt det. På nattetid best da er arbeiderne litt spakere, og hvis du kan beskytte deg godt så du ikke blir stukket, kan du ta bolet med hendene og få det over i en søppelsekk, forklarer Selås.

Du kan kle deg i regntøy og tape rundt håndledd og ankler og beskyttet hodet med maske og lue, eller – hvis du er heldig å kjenne en birøkter; be om å få låne utstyret som hen bruker.

Bruk en stor kniv og en søppelsekk og skjær bolet av veggen slik at det dumper ned i sekken og lukk fort igjen!

Når søppelsekken er lukket godt, legger du vepsebolet i fryseren, slik at insektene dør, før du kaster det.

– Er bolet slik at du ikke må komme tett på det, så la det henge – for neste år er det uansett ikke i bruk, forklarer professor Selås.

Hvis du ikke kommer til

Er vepsebolet plassert så du ikke kommer til, er det ikke annet å gjøre enn å sprøyte med gift. Insekt- og skadedyrfirmaet Anticimex.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En kan også benytte insektmiddel og spraye rett opp i bolet. Men vi anbefaler giftfri metoder, så lenge det lar seg gjøre, sier Stian Mjåsund i Anticimex i en pressemelding.

Hvis et vepsebol er under bakken eller bak kledningen på huset, kan det være lurt å kontakte et skadedyrfirma for å få hjelp til å fjerne det på en trygg måte.

Har sin plass i økosystemet

Vi spør professoren hvilken nytte det irriterende insektet har i naturen.

– Jeg vil ikke påstå hvilken nytte den har, men vepsen har sin betydning i økosystemet. Vi vet at den tar masse insekter og vi har rovfugl som er avhengig av vepsen. Vepsevåk, som vi har litt av her på Sørlandet og som er på størrelse med musvåk, er avhengig av de gode vepseåra, sier Vidar Selås.