annonse

Ut av «irrelevant» SV

Utmeldt
Utmeldt: Øystein Djupedal, som ble vraket til fortsatt fylkesmannsjobb, har meldt seg ut av SV etter 38 år og føler ikke engang vemod. (Foto: )

Frustrert over partiets maktvegring har fylkesmann Øystein Djupedal meldt seg ut av SV, etter 38 år som medlem. Den tidlgere stortingsrepresentanten og statsråden melder seg inn i Ap, men understreker at han har sin politiske karriere bak seg.

  • Stein Gauslaa

– Jeg har i flere år vært spørrende til utviklingen i SV. Det maktsøkende og allliansebyggende partiet jeg var med på å bygge opp, er borte, sier Djupedal til Agderposten.

I sine mange år som nestleder sto Djupedal sentralt i kampen for å bygge allianser med mulige regjeringspartnere. Nå har de som var hans motkrefter den gangen seiret, konstaterer han skuffet.

I et portrettintervju i Adresseavisen nylig, i forbindelse med at han ikke fikk fornyet tillit som fylkesmann for Agderfylkene, uttalte Øystein Djupedal at SV har gått fra Skyggenes dal til Dødens dal.

– I intervjuet sa jeg min hjertens mening om at det i mine øyne var komplett uforståelig at SV ikke ble med på Syria-forliket. Det smerter meg at det gjør mitt gamle parti SV til et helt uinteressant parti.

Partiets opptreden i forbindelse med forhandlingene om et bredt forlik for Syria-flyktningene ble dråpen som fikk begeret til å flyte over.

– At partiet valgte å stå utenfor forliket, og når vi ser hva partiet ellers sier i resolusjoner og politisk arbeid, viser det at dagens SV dessverre er irrelevant, sier Djupedal.

Katastrofemålinger

– Det gir seg utslag i så katastrofale gallupptall at om kursen ikke endres, vil partiet falle ut av mange kommunestyrer og fylkesting, og også havne under sperregrensen og ut av Stortinget, sier Djupedal.

– Hvorfor sier du dette nå?

– Jeg ønsket å vente til etter at avgjørelsen om ansettelse av fylkesmann var truffet, for at det ikke skulle reises mistanke om at jeg sier dette for å tekkes regjeringen.

Når han nå har meldt seg ut, føler han ikke engang vemod. Han synes imidlertid det er riktig som et politisk menneske, av respekt for demokratiet, å være medlem av et politisk parti.

Valgte Ap

Og valget falt på Arbeiderpartiet.

– Jeg har valgt Ap fordi jeg er enig i partiets politikk, og fordi det er prinsipielt riktig å være medlem av et parti.

– Kan vi vente en ny karriere i Aust-Agder Ap, på Stortinget eller i lokalpolitikken?

– Jeg har min politiske karriere bak meg, men sympatiserer med partiet. Jeg synes Jens Stoltenberg var en god regjeringssjef og at Jonas Gahr Støre gjør det bra.

Han har informert Gahr Støre, Raymond Johansen og Aust-Agder Aps leder Jon Rolf Næss om sin beslutning.

– Ekstra trist er det at dagens SV snakker ned regjeringsprosjektet partiet var en del av, og ikke at det leverte flott politikk.

– Hva var det viktigste dere oppnådde i din tid i SV-ledelsen?

– At vi kom i regjering. Kristin Halvorsen måtte opptre forsiktig for ikke å provosere motstanderne, så jeg måtte dra lasset, ta alle kampene. Men ga også valuta tilbake til dem som stemte på oss.

Barnehageforlik

Djupedal trekker frem barnehageforliket og etiske retningslinjer for oljefondet som eksempler på saker hvor SV fikk gjennomslag i Stortinget.

Etter regjeringsdannelsen i 2005, da Djupedal ble kunnskapsminister, trekker han frem flere saker av stor betydning.

– Vi stanset en bred privatisering av norsk skole, som heller ikke dagens regjering har fulgt opp. Vi fikk til gratis læremidler i videregående skole, stipend til utstyr for yrkesfagelever, kunnskapsløft, flere og billigere barnehager, Stjernøutvalget om høyere utdanning. Og verdinøytral formålsparagraf i skolen, sier Djupedal.

– Det var spennende og fascinerende og hardt arbeid. Jeg var i Dagsnytt Atten hundrevis av ganger. Og jeg elsket Stortinget. Debattene, prosessene, menneskene. Og de beste vennene har man i de andre partiene.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse

annonse

annonse