SKRIVER UNDER: Avtalen mellom USA og Taliban ble undertegnet av USAs Afghanistan-utsending Zalmay Khalilzad (t.v.) og Talibans politiske leder Abdul Ghani Baradar. Foto: Hussein Sayed/AP/NTB scanpix

USA og Taliban har signert fredsavtale

Regjeringen i USA og den islamistiske Taliban-bevegelsen har undertegnet en fredsavtale som legger til rette for amerikansk tilbaketrekking fra Afghanistan.

USAs Afghanistan-utsending Zalmay Khalilzad satte sin signatur på avtalen på et hotell i Qatars hovedstad Doha lørdag. Talibans politiske leder Abdul Ghani Baradar undertegnet på vegne av opprørsbevegelsen.

I henhold til avtalen skal USA i første omgang redusere antall soldater i Afghanistan til 8.600 i løpet av 3–4 måneder.

Deretter er planen at alle styrkene til USA og landets allierte skal være ute av Afghanistan i løpet av 14 måneder. Forutsetningen er at Taliban overholder sine forpliktelser i avtalen.

– Er bare ved begynnelsen

– Vi er bare ved begynnelsen, sa den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo i Doha i forkant av signeringen.

– En betydelig reduksjon i volden vil skape forutsetninger for fred, la han til.

USAs utenriksminister Mike Pompeo under seremonien i Doha der USA og Taliban undertegnet fredsavtalen. Foto: Hussein Sayed/AP/NTB scanpix

Selv om det ikke var Pompeo som signerte avtalen på vegne av USA, var han til stede under seremonien. Han oppfordrer Taliban til å holde sine løfter om å kutte alle bånd til det ytterliggående islamist-nettverket al-Qaida

Samtidig advarer USAs forsvarsminister Mark Esper om at USA ikke vil nøle med å trekke seg fra avtalen hvis ikke Taliban overholder sine forpliktelser.

Esper kommenterte avtalen lørdag under et besøk i Afghanistans hovedstad Kabul, der også Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er til stede.

– Trenger fred

Norge er et av Nato-landene som har soldater i Afghanistan – selv om antallet er mye lavere enn for ti år siden.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som lørdag er til stede i Doha, beskriver avtalen mellom USA og Taliban som et skritt mot en politisk løsning på konflikten i Afghanistan. Samtidig minner hun om at mye arbeid gjenstår.

– Etter flere tiår med krig trenger afghanerne fred. En fredsprosess bør være inkluderende og føre til en fredsavtale som ivaretar menneskerettigheter, ikke minst for kvinner, sier utenriksministeren i en uttalelse.

Samtidig opplyser forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) at norske styrker blir i Afghanistan inntil videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er derfor for tidlig å si noe om hvordan avtalen på sikt vil påvirke vårt militære bidrag. Dette er noe Nato nøye vil vurdere i lys av den endrede sikkerhetssituasjonen fremover og som regjeringen da vil ta stilling til, sier han i en uttalelse til NTB.

Fangeutveksling

Signeringen av avtalen i Doha skjer etter at USA og Taliban først ble enige om å redusere voldsnivået i Afghanistan i én uke. Ifølge Mike Pompeo ble denne avtalen i stor grad overholdt.

Meningen er at avtalen skal bane vei for samtaler mellom Taliban og Afghanistans regjering. I tillegg omfatter avtalen et punkt om utveksling av flere tusen krigsfanger i løpet av noen uker.

USA invaderte Afghanistan og styrtet det daværende Taliban-regimet i 2001 etter 11. september-angrepene i USA.

Men det viste seg å være vanskelig å oppnå fred og en stabil politisk situasjon. Taliban gikk over til å operere som en opprørsgruppe, som de siste årene har hatt betydelig framgang på slagmarken.

Ifølge FN er over 100.000 mennesker drept eller såret i Afghanistan siden 2009.

(©NTB)