SJEKK JEVNLIG: 1. desember er brannvarslerens dag. Test at apparatet fungerer, og ta forholdsregler, oppfordrer forsikringsselskapet.

Unge aner ikke om de har røykvarsler – eller om den virker

I fjor brant det i 431 boliger i Agder. Utleiemeglerne har vært i altfor mange boliger uten tilfredsstillende brannvern, og ber nå alle om å ta en sjekk.

Det finnes en dag for så mangt, men 1. desember er en av betydning. Da er det nemlig røykvarslernes dag. Og det er god grunn til å minne om hvor viktig denne lille dingsen kan være – for det er langt fra alle som er opptatt av slikt.

• 40 prosent mellom 18 og 29 år vet ikke om minimumskravet for røykvarslere er oppfylt der de bor, går fram av nye tall fra Frende forsikring.

• En av tre studenter vet ikke om brannvarsleren fungerer, ifølge Norsk brannvernforening.

• 500.000 nordmenn har enten defekt brannvarsler, eller ingen i det hele tatt, ifølge samme forening.

Manglende brannvern

Med tanke på at åtte av ti dødsbranner skjer i hjemmet, er statistikken over nokså skremmende. Dette er også noe Utleiemegler Sør er opptatt av i sine boliger.

I 2019 var det 431 boligbranner i Agder. Utleiemegler Mikal Fjellvang har vært for i mange utleieboliger uten tilfredsstillende brannvern, opplyser selskapet i en pressemelding.

– Kort fortalt er det eiers ansvar å anskaffe, samt montere røykvarsler. Og så er det leietakers ansvar å teste, samt vedlikeholde røykvarsleren. I dag er det leietakerne som skal bytte batterier, opplyser Fjellvang.

HAR SETT MYE: Mikal Fjellvang i Utleiemegler Sør sender ut melding til alle leietakere om at de må huske å skifte batteri i røykvarsleren i dag. Han har sett mange boliger uten forsvarlig brannvern. Foto: Utleiemegler Sør

Utleieselskapet leier ut boliger på Sørlandet og har mange studenter som leietakere. De anbefaler leietakerne sine å koble røykvarslerne, og å teste dem på røykvarslernes dag tirsdag.

Dette sier loven om brannvarsler

• Det er påbudt med minst én røykvarsler i hver etasje. Denne må dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor teknisk rom. Det er også viktig at den kan høres fra alle deler av boligen, også gjennom dører.

Tips fra ekspertene

Dette bør du gjøre for å være sikker på godt brannvern hjemme (tips fra Frende og Utleiemegler Sør):

• Unngå lading om natten, bruk sikre ladere, sørg for at den elektriske enheten ikke ligger tildekket og bruk færrest mulig skjøteledninger.

• Tenn kun stearinlys i rom der du oppholder deg, og slukk lysene dersom du forlater rommet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

• Sjekk om ovn/stekeplate er skrudd av før du legger deg.

• Sjekk at røykvarsleren fungerer en gang i måneden.

• Gjennomfør en rømningsøvelse med barna dine.

• Røykvarsleren bør testes månedlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid.

• For å være helt sikker, bør du teste varsleren med røyk. Hold noe som ryker, som en spesialfyrstikk, en liten gassflaske beregnet til testing, eller et telys du nettopp har blåst ut, under røykvarsleren.

• Det er også en god leveregel å bytte batteriet i alle varslerne en gang i året, gjerne 1. desember som er røykvarslerdagen. Velfungerende og riktig plasserte røykvarslere redder liv hvert eneste år.

• Pulverapparat skal ikke være eldre enn 10 år, og det må vendes jevnlig. Skumapparat skal ikke være eldre enn 5 år. Dersom man er usikker på datoen så står dette stemplet inn på undersiden eller kanten av apparatet.