Tyvene er ikke redd for å skade båten din, for å fjerne motoren.
Tyvene er ikke redd for å skade båten din, for å fjerne motoren. Foto: If

Tyvene bruker motorsag for å stjele båtmotoren din

Det er snart ikke mulig å sikre båtmotoren mot tyvenes metode, men her er noen gode tips for å gjøre det vanskeligere for tyven. Videoen i saken er laget av if forsikring.

Her kan du se videoen hvis du er på mobil.

Flere båteiere har så god tro på medmenneskene sine, at de verken låser fast båt eller motor. De må våkne opp, advarer både politiet og forsikringsselskapet if.

Den siste uken har det vært en voldsom oppblomstring av 

Gjør ikke flere båteiere noe nå, kan dette bli tidenes verste år for tyverier fra båter og tyveri av båter, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i forsikringsselskapet if.

LES OGSÅ: 

Tyvene er ikke redd for å skade båten din, for å fjerne motoren.
Tyvene er ikke redd for å skade båten din, for å fjerne motoren. Foto: If

Bruk vakter

Yamaha sine båtmotorer på 40–50 hester er mest populære, men motorer i alle størrelser blir stjålet.

– Overvåkede havner med nattevakt er uten tvil den beste måten å gardere seg mot tyverier. Har du båt på hytta og ikke er tilknyttet en havn, er det viktig at du sørger for hyppig tilsyn med båten. God belysning kan virke avskrekkende, sier fagsjef fritidsbåt i if forsikring, Per Arne Strandenes.

Han mener folk gjerne må låse motoren fast så godt de kan også.

– Bruk gjerne en FG-godkjent lås som hindrer tyvene i å skru løs motoren, sier Strandenes.

Bruker flere folk

Det er gjerne østeuropeiske bander som kommer på raid etter båtmotorer, og de klarer å komme seg forbi de fleste sikringstiltak, men om man sinker dem nok, kan du forhindre tyveri.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Å demontere en stor motor kan være tidkrevende. Vi har hatt flere tilfeller der folk finner båten sin klargjort for tyveri. Bolter er løsnet og kabler klippet på flere båter i samme havn. Tyvene skal tydeligvis komme tilbake og hente motorene senere, skriver if i en pressemelding.

Mange nyere motorer har elektronisk startsperre, som kan gjøre motoren mindre attraktiv for tyvene. Merking av motoren, er også forebyggende.

For hvis politiet stanser en bil full av påhengsmotorer, kan man konfiskere alle hvis man identifiserer én som stjålet.

Årlig stjeles rundt 600 båtmotorer i Norge.