SMITTEUTBRUDD: Folkehelseinstituttet har varslet 69 kommuner om å følge opp i underkant av 400 passasjerer fra de to seilasene med MS Roald Amundsen som er berørt av koronasmitte. Foto: Scanpix

Tvedestrand har fått koronavarsel etter Hurtigruta-utbruddet

Seks passasjerer fra Agder var ombord på Hurtigruta-skipet som ble rammet av et omfattende smitteutbrudd. Samtlige skal følges opp.

Av de seks (oppdatert fra «minst fire») personene er én fra Tvedestrand, og én fra Kristiansand. I tillegg har to andre kommuner fått korona-varsel. Kommuneoverlege Hans Tomter i Tvedestrand bekrefter at én av byens innbyggere er satt i karantene og følges opp av fastlege for testing.

Folkehelseinstituttet har varslet 69 kommuner om å følge opp i underkant av 400 passasjerer fra de to seilasene med MS Roald Amundsen som er berørt av koronasmitte. Det var lørdag at Hurtigruten meldte at 33 av deres ansatte hadde testet positivt på viruset.

De oppdaterte tallene for søndag kveld viser at antallet smittede har økt til 36 besetningsmedlemmer og tre passasjerer. To passasjerer fra den første seilasen og én fra den andre seilasen har testet positivt.

Om lag 40 passasjerer ble satt i karantene i Tromsø, der skipet la til havn. Det store flertallet av passasjerene har imidlertid reist hjem til sine kommuner, noe FHI frykter kan føre til økt smittespredning.

– Vi frykter et større utbrudd, sier fagdirektør Karin Straume i Helsedirektoratet til NTB.

Varslet 69 kommuner

Folkehelseinstituttet har varslet 69 kommuner om å følge opp i underkant av 400 passasjerer fra de to seilasene med MS Roald Amundsen som er berørt av koronasmitte.

Kommunene det gjelder er spredt over samtlige fylker i Norge.

Antall kommuner for hvert fylke står i parentes: Agder (6), Innlandet (5), Møre og Romsdal (3), Nordland (4), Oslo (1), Rogaland (8), Troms og Finnmark (7), Trøndelag (7), Vestfold og Telemark (5), Vestland (7), Viken (18).

BEKREFTER: Kommuneoverlege i Tvedestrand, Hans Tomter, bekrefter at en person bosatt i Tvedestrand er i karantene etter å ha vært om bord på et av Hurtigruta-seilasene som er rammet av koronavirusutbrudd. Foto: PRIVAT

– Dette er allerede et stort utbrudd, og vi er bekymret for ytterligere spredning, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Fikk telefon lørdag

Passasjerer som har vært på de to seilasene det gjelder, må i karantene.

– Jeg fikk telefon fra Folkehelseinstituttet i dag. Det ene personen det gjelder er i karantene og skal testes. Vedkommende har ikke symptomer. Nå har det gått noen dager siden seilasen ble avsluttet, så vi håper dette har gått bra. Personen følges opp av fastlege. Jeg kan ikke si så mye mer enn det, sier kommuneoverlege Hans Tomter til Agderposten.

Han tilføyer at passasjeren testes mandag, og at svaret på om vedkommende er koronasmittet vil komme tidligst i morgen.

Tomter er kommuneoverlege også i Risør kommune - som ikke har fått varsel fra FHI.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kristiansand er en av de andre kommunene i Agder som er berørt.

– Vi vet om ett tilfelle fra Kristiansand, men vi skal ikke gjøre noe i den forbindelse. Det følges opp lokalt der vedkommende er, opplyser assisterende kommuneoverlege Priscilla Hilton til Fædrelandsvennen lørdag kveld.

Kommuneoverlege Preben Aavitsland sier til Agderposten at Arendal og Froland kommuner ikke har fått varsel.

Heller ikke i Grimstad, Lillesand, Birkenes, Åmli, Bygland, Gjerstad, Vegårshei, Iveland eller Evje og Hornnes har det kommet varsel, ifølge kommuneoverleger og administrasjonssjefer.

I Bykle og Valle ønsker ikke kommuneoverlege Maren Østvold å gi opplysninger om noen av deres innbyggere var ombord på skipet.

Valgte å ikke varsle

FHI bekrefter ovenfor VG at de rådet Hurtigruten om å varsle alle passasjerene som var om bord seilaset 17.-24. juli.

– Her ble det igangsatt varsling. Vi var i kontakt med Hurtigruten på onsdag og vi rådet om at passasjerer som var om bord 17-24. juli om at de burde gå i karantene, sier avdelingsdirektør Line Vold til VG fredag.

Men varslingen ble ikke fulgt opp.

Kommunikasjonssjef i Hurtigruten, Rune Thomas Ege, kommenterte saken til VG fredag kveld og sa ta det opprinnelig ble konkludert med at det var mest sannsynlig at gjesten ikke ble smittet om bord.

– Med den nye informasjonen som har kommet i dag, har vi nå valgt å kontakte alle gjestene på de to siste seilingene. Sammen med myndighetene jobber vi nå aktivt med å kontakte gjestene på de to siste turene med MS «Roald Amundsen», og bidra til smittesporingen på alle tenkelige måter. Vi har også satt opp egne numre gjestene kan kontakte oss på. Vi jobber så raskt og effektivt vi klarer, og skal gjøre alt vi kan for å følge opp både gjester og våre ansatte så godt som mulig, sier Ege til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En alvorlig situasjon

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) understreker viktigheten av at Hurtigruten-passasjerene overholder karantenen etter smitteutbruddet.

– Det er en alvorlig situasjon når så mange er berørt. Nå er det viktig at man konsentrerer seg om å få kontakt med alle og driver smittesporing. Det er viktig at de på seilasene går i karantene og at kommunene som er berørt, driver aktiv smittesporing, sier Høie til NTB.

Høie sier at helsemyndighetene vil gjennomgå hele hendelsesforløpet og finne ut om regelverket er brutt.

– Jeg vil berømme Tromsø kommune for den formidable innsatsen som de gjør i en veldig krevende situasjonen, veldig takknemlig for den innsatsen de legger ned, sier Høie.