Avisredaktør Vebjørn Selbekk forlot sjakkturneringen i Arendal på grunn av terroren i Danmark. Her er han i et parti mot Petter Gjertsen.
Avisredaktør Vebjørn Selbekk forlot sjakkturneringen i Arendal på grunn av terroren i Danmark. Her er han i et parti mot Petter Gjertsen. Foto: Arne Ingmar Eggen

Trakk seg fra Arendal GP etter København-terror

En av de mest terrorutsatte målene i landet, Vebjørn Selbekk, måtte forlate Arendal midt under sjakkturneringen lørdag.

Dagen-redaktøren rakk å være med på de tre første rundene, før terroralarmen gikk. Da sto han igjen med to seiere og ett tap.

Hemmelig om sikkerhet

– Det er en samlet vurdering som gjorde at jeg trakk meg. Jeg er en lidenskapelig sjakkspiller, men det finnes ting som er viktigere enn sjakk. Slik som det kokte på lørdag ettermiddag og kveld var det ikke mulig for meg å fortsette i Arendal, forteller Selbekk til Agderposten.

-

LES OGSÅ:

Vebjørn Selbekk var svært synlig i mediebildet da han i 2006 trykte bilde av Mohammed-karikaturer i avisen Magazinet
Vebjørn Selbekk var svært synlig i mediebildet da han i 2006 trykte bilde av Mohammed-karikaturer i avisen Magazinet

Vebjørn Selbekk var svært synlig i mediebildet da han i 2006 trykte bilde av Mohammed-karikaturer i avisen Magazinet. Diskusjonen omkring ytringsfrihet blusset opp på ny etter terrorhandlingene i Paris forrige måned. Selbekk var en hyppig brukt meningsytrer i ordskiftet. Blant annet forlangte han en unnskyldning fra daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre for måten han hadde håndtert den åtte år gamle karikatur-saken.

– Trakk du deg fordi du fryktet for egen sikkerhet?

– Når det gjelder sikkerhet, har jeg fått råd om å ikke kommentere noe på det. Det velger jeg å heller ikke gjøre denne gangen, sier Selbekk.

Ser virkninger på sikt

– Hvordan reagerer du på det som har skjedd?

– Det bildet som har tegnet seg i løpet av natten og morgentimen er helt forferdelig. Aksjonen fremstår som en kopi av det som skjedde i Paris. Først et angrep av ytringsfriheten og så på det jødiske samfunnet. De hater vår frihet og de hater jøder, så slår de til mot begge, sier Selbekk.

-

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ:

– Denne aksjonen var enda nærmere Norge, enn sist gang. Hvordan kommer Norge til å la seg prege?

– Etter det som skjedde i Paris sa jeg at det kom til å bli et før og et etter. Handlingene i Danmark er med på å styrke det bildet, men det er på sikt vi kommer til å se virkningene. Nå står alle opp og sier de er Charlie. Det er veldig bra, men fasiten ser vi i månedene fremover. Blir vi mer forsiktige? Kommer vi til å ikke si hva vi mener, ikke tørre å tegne, skrive og gi uttrykk for vår sak? spør han retorisk.

God sjakkglid

Han ber nå norske medier om å fortsette å stå opp for ytringsfrihet og ikke la seg bøye etter for radikale islamister.

– Vi må redigere nyhetene etter aktualitet og nyhetskriterier. Agderposten var en av dem som trykte tegningene av Muhammed. Den avgjørelsen, den mener jeg står seg historisk. Vi kan ikke la ekstremister og voldsutøvere bli med inn i lokalene der redaksjonelle avgjørelser tas. Det gjør vi dersom vi velger å avstå fra ytringer, vi ellers ville kommet med. Da vinner de, og det vil jeg ikke være med på å la skje, sier Selbekk.

Sjakkturneringen i Arendal falt uansett i smak. Han var meget fornøyd med arrangementet, og tar gjerne turen tilbake.

– Jeg hadde veldig god glid i spillet. Siden det gikk så bra, var det ekstra irriterende å måtte gi seg. Men slik måtte det bli. Det var et stort arrangement som viser at den oppturen norsk sjakk har hatt, også har slått inn over Sørlandet, avslutter Selbekk.