ILTE TIL: Hilde Lyshaug Bendvold (32) reagerte raskt da hun hørte om badeulykken på stranden på Merdø. Foto: Privat

Tok seg av gutten til helikopteret kom: – Viser hvor fort det kan gå galt

«Det har skjedd en ulykke med en liten gutt»: Hilde Lyshaug Bendvold slapp det hun hadde i hendene og løp til stranda på Merdø.

Det var fredag i 16-tiden. Sykepleier Hilde Lyshaug Bendvold (32) slappet av på svigerforeldrenes hytte nær fellesbrygga på Merdø. Hun og barna hadde akkurat vært på stranda da hun hørte fra en mann at det hadde skjedd en ulykke med et barn i vannet.

– Jeg slapp det jeg hadde og løp bort, sier 32-åringen, som tidligere har jobbet som sykepleier på Diakonhjemmet i Oslo.

På stranda fant hun den lille gutten på fanget til sin mor; blek. Hun fikk siden vite at andre personer på stedet hadde utført hjerte- og lungeredning på barnet.

Oppdatering: I etterkant av at denne saken var publisert, har Agderposten kommet i kontakt med et annet øyenvitne. Mannen sier seg svært imponert over guttens eldre søsken, som var den som fikk broren opp av vannet, og voksenpersoner i guttens nære familie som kort etter satte i gang med hjerte- og lungeredning.

Også en ytterligere person bidro med førstehjelp: Ifølge Silje Kristine Liberg hadde hjertet på den vesle gutten på et tidspunkt sluttet å slå.

– Det var mange voksne der, men dessverre tok vel apatien oss – og så er vel ikke heller alle like trygge på hjerte- og lungeredning når man står midt oppi det, kommenterer øyenvitnet om meg selv og de andre som var i nærheten.

REDDET OPP: Det ble utført hjerte- og lungeredning på gutten på stranda på Merdø fredag ettermiddag. Dagen etter opplyste sykehuset at det sto bra til med ham. Foto: Privat

Fikk ham inn

Hilde Lyshaug Bendvold kom til stedet etter at gutten var brakt på land, og etter at hjerte- og lungeredning var utført.

Det første hun gjorde, var å forvisse seg om at ambulanse var på vei, Jo, en dame hadde akkurat fått kontakt med AMK, gjenforteller 32-åringen, fra en situasjon i strandkanten som forståelig var nokså kaotisk.

Hun tok gutten og hans mor inn i hytta, bort fra den sterke sola. Han kastet flere ganger opp sjøvannet han hadde fått i seg.

Vet du noe om denne saken?
Tips Agderposten her

De fikk gitt ham en lunken dusj, og – etter hvert – litt ferskvann å drikke. Snart landet helikopteret på nabotomta.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Liten gutt i badeulykke på Merdø

– Han var medtatt, men våken da luftambulansen kom. Jeg tror det gikk bra med ham til slutt, sier 32-åringen.

Det kunne Sørlandet sykehus langt på vei bekrefte lørdag i 12-tiden, kort etter at Bendvold hadde snakket med Agderposten.

«Gutt innlagt SSHF Kristiansand etter badeulykke 14.08. Oppgis å være i god allmenntilstand», skrev akuttmottaket på Twitter.

RYKKET UT: Redningsskøyta Inge Steensland dro mot Merdø med politiet om bord, men overlot etter hvert oppdraget til mannskapet på luftambulansen. Foto: Skjermdump fra video

Skjedde fort

Etter hvert som Hilde Lyshaug Bendvold fikk forhørt seg litt, fikk hun vite mer om hva som skal ha skjedd:

Gutten badet med søsken. Han kunne ikke svømme og skal derfor aldri ha pleid å gå langt ut, fikk Bendvold fortalt – men i løpet av en kort stund («maks ett minutt») han var uten oppsyn, må noe ha gått galt. Han ble oppdaget duppende i vannet, gjenforteller 32-åringen.

– Han kan ikke ha vært lenge under. Vi var på stranda like før, og da var alt normalt, sier hun – og kommer med en sterk henstilling til alle foreldre:

– Du må aldri slippe barna av syne i vannet, ikke tro at «det går bra». Det gjelder ikke minst når barna kommer i alderen der de blir mer selvstendige. Det skal så lite til. Det trenger ikke være mer enn knedypt vann for at det kan gå galt.

Hun har snakket åpent med egne barn på 2 og 4 år om hendelsen:

– De så jo at jeg sprang av sted og at noe skjedde. Vi har snakket om at det er viktig å bruke baderinger. Og viktig å hjelpe til.

ILTE TIL: Hilde Lyshaug Bendvold (32) reagerte raskt da hun hørte om badeulykken på stranden. På bildet til venstre, tatt fra landsiden, er luftambulansen på vei mot Merdø. Foto: Liv Ekeberg/Privat