To søkere har trukket seg i protest mot ansettelsesprosessen til dekanstillingen ved Fakultet for humaniora og pedagogikk.
To søkere har trukket seg i protest mot ansettelsesprosessen til dekanstillingen ved Fakultet for humaniora og pedagogikk.

To søkere trakk seg i protest mot UiA

To søkere til en dekanstilling ved UiA trakk seg i protest mot ansettelsesprosessen.

De to søkerne uttrykker manglende tillit til den nye ledelsen ved UiA, og mener det er snakk om forbigåelse og kjønnsdiskriminering.

Dermed følges 

Innstilt til to stillinger

Etter en mislykket første runde, skal styret ved UiA gjøre et nytt forsøk på å ansette dekan ved Fakultet for humaniora og pedagogikk.

Instituttleder Jørn Varhaug (43) fra Universitetet i Stavanger var i første runde innstilt som kandidat nummer én, men ble tilbudt dekanstillingen ved Avdeling for lærerutdanning, der han også var innstilt som nummer én.

– Innstillingsprosessen var så merkelig at jeg ikke kunne leve med den. Derfor trakk jeg min søknad, og i min begrunnelse brukte jeg uttrykket tillitssvikt, sier professor Helje Kringlebotn Sødal (52) ved Institutt for religion, filosofi og historie til Fædrelandsvennen.

– Klar forbigåelse

I september søkte hun stillingen som dekan ved Fakultetet for humaniora og pedagogikk, men trakk seg da hun fikk vite at hun var innstilt som nummer to.

– I mitt tilfelle mener jeg innstillingen vitner om en klar forbigåelse, og egentlig også diskriminering. Både hovedavtalen og UiAs likestillingsstrategi sier klart at kvinner skal foretrekkes hvis søkerne ellers har tilnærmet like kvalifikasjoner, og jeg hadde sterkere formelle kvalifikasjoner enn den som ble innstilt som nummer én, sier professoren til avisen.

Et søk avisen har gjort i forskningsdokumentasjonsbasen «Christin» viser at Kringlebotn Sødal er oppført med 140 vitenskapelige publikasjoner av ulik art, mens Jørn Varhaugs liste inneholder elleve publikasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også andrekandidaten til stillingen som dekan ved Avdeling for lærerutdanning trakk sin søknad før styret skulle foreta ansettelser den 21. oktober.

– Jeg var en av mange som opplevde innstillingene ved lærerutdanningen og fakultet for humaniora og pedagogikk, samlet sett, svært underlige. Og ser man kun på innstillingen til humaniora og pedagogikk, der jeg selv ikke søkte, så var den meget kontroversiell. Dette svekket min tillit til deler av det påtroppende rektoratet i en slik grad at jeg valgte å trekke søknaden min, sier Hodne til Fædrelandsvennen.

– Det er utrolig vanskelig å kommentere dette, for alle ting rundt innstillinger er konfidensielle, sier 

– Dessverre har vi ikke lykkes med den perfekte kjønnsbalanse. I evalueringen av kandidater er vi nødt til å sette den best kvalifiserte personen først, og så er det opp til styret å fatte en avgjørelse, sier han videre, og legger til at det ikke er problematisk at en person blir innstilt av to forskjellige tilsettingsutvalg.