ARENDAL: Dronefoto av Pollen i Arendal sentrum. Kommuneoverlege Helene Rakeie innfelt. Foto: Frank Johannessen

To nye smittede i Arendal: - Dette er viktig å vite nå

Det er registrert to nye smittede i Arendal lørdag. Begge satt i karantene.

– De to nye smittede har generert seks nye nærkontaker, som alle er satt i karantene, sier kommuneoverlege Helene Rakeie til Agderposten lørdag ved 21.45-tiden.

De to nye tilfellene lørdag får de totale smittetallene opp i 30 tilfeller så langt denne uken i Arendal. (Mandag: 2, tirsdag: 5, onsdag: 9, torsdag: 7, fredag: 5).

Situasjonen er oversiktlig, i følge kommunen.

Les også
To jenter bekreftet smittet

Kun SMS fra nå av

Samtidig ønsker kommuneoverlegen å informere om en endring som gjennomføres fra og med nå.

– Smittesporingsteamet vil fra i dag ikke lenger ringe alle nærkontakter til nye smittede. Fra nå vil det sendes ut en SMS med nødvendig informasjon, sier Rakeie.

SMS'en vil inneholde informasjon om at man er bekreftet nærkontakt til en smittet. Her får man informasjon om hva man skal gjøre og hvor lenge man må holde seg i karantene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SMS-en kommunen sender ut vil se slik ut:

SMS: Denne tekstmeldingen vil sendes til nærkontakter i Arendal fra og med lørdag 3. juli. Foto: Skjermdump

De som mottar SMS'en fra kommunen får også oppgitt et telefonnummer de kan ringe om de skulle ha spørsmål om karantenen.

Må svare

Kommuneoverlegen sier til Agderposten at endringen kommer fordi smittesporingsteamet frem til nå har brukt mye tid på å ringe alle nærkontakter.

– Samtidig opplever vi at folk har en mye større kontaktflate nå enn i vinter og vi har ikke nødvendigvis ha kapasitet til å ringe alle nærkontakter om det oppstår mye smitte i sommer, sier hun.

Les også
Kvinne smittet

Kommunen mener derfor at smittesporernes tid og ressurser utnyttes bedre ved å sende SMS.

– Nå er vi i Arendal på det nasjonale tiltaksnivået og vi ønsker å legge noe ansvar over på befolkningen. Vi forventer at folk setter seg inn i gjeldende regler ved karantene og isolasjon hvis de rammes, sier Rakeie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun forteller at innbyggere som får SMS om at de er satt i karantene også må bekrefte at de har mottatt og lest meldingen.

– Dersom vi ikke får svar på tekstmeldingen, vil vi ringe. Vi vil også ringe dersom det er særskilte tilfeller hvor det er behov for det, sier Rakeie.

Les også
Ni nye smittede i Kristiansand

Hurtigtester godkjennes ikke

Ventekarantene-ordningen ble avviklet på nasjonalt plan den 1. juli. Den videreføres ikke som lokalt tiltak i Arendal, men kommuneoverlegen presiserer at husstandsmedlemmer til personer i karantene, vil bli bedt om å være forsktige og teste seg på dag fem.

– Vi ser fremdeles at husstandsmedlemmer til personer i karantene blir smittet og tester positivt. Derfor ber vi om at de dette gjelder er ekstra påpasselige, holder oversikt over nærkontakter og tester seg, sier hun.

Rakeie minner om at personer som er satt i karantene som nærkontakter kan teste seg ut av karantene på dag sju, men utelukkende med PCR-test. Hurtigtest godkjennes ikke.

Er man i isolasjon med påvist smitte kan man ikke teste seg ut før tiden, men må sitte 10 dager i isolasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Alle som er smittet vil blir oppringt at smittesporingsteamet. Der vil det også bli gitt særskilt informasjon til aktuell husstand både når det gjelder karantenetid og testing, sier Rakeie.