UT MOT SYKEHUSET: Tidligere klinikksjef og overlege Pål Friis ved Sørlandet sykehus.

Tidligere klinikksjef ut mot sykehuset: – De må fortelle oss hva som skjer

Tidligere klinikksjef og overlege Pål Friis er skuffet over den minimale informasjonen Sørlandet sykehus gir om koronapandemien. Nå etterlyser han mer åpenhet.

I et debattinnlegg sendt til Agderposten går Friis hardt ut mot sin tidligere arbeidsgiver.

Les også
Torsdag: Her er de siste korona-tallene

– Sørlandet sykehus har, i motsetning til mange andre sykehus, valgt å informere oss så lite som mulig om koronapandemien på sykehuset. Vi får ikke vite hvor koronasyke er innlagt, om det er i Flekkefjord, Kristiansand eller Arendal, vi får ikke vite hvor mange som er på respirator, hvilken aldersgruppe de tilhører, og ikke minst hvordan det går med pasientene, skriver han i innledningen av innlegget.

– Og hva vet vi om smitteveien?

Var ansvarlig under svineinfluensaen

Da svineinfluensaen feide inn over Norge i 2009, var det Friis som hadde hovedansvaret for beredskapsplan og kommunikasjon ved Sørlandet sykehuset.

– Den gang valgte vi en helt annen strategi. Vi ønsket å gi folk så mye informasjon så tett opp mot taushetsplikten som mulig. Vi hadde motsatt strategi enn det de tydeligvis har nå. Nå ble ikke svineinfluensaen stort, men vi tenkte helt annerledes den gangen, sier Friis til Agderposten.

I innlegget peker han også på at Kristiansand kommune har valgt helt motsatt strategi enn sykehuset.

Les også
Sykehuset må fortelle oss hva som skjer

– Vi får straks vite om antall smittede på hvilke sykehjem, om noen dør og om hvilke tiltak som gjøres. Kommunen legger ikke skjul på at smittekilden kan være sykehjems-personell som ikke har symptomer og ikke kan vite at de bærer viruset, skriver den tidligere overlegen.

Les også
For lite informasjon kan gi feil informasjon

– Det er et umettelig behov for informasjon i befolkningen, ikke minst fordi vi ennå ikke har kunnskap om hva denne epidemien kommer til å bety. Hvor mange vil dø? Hvem er det som dør? Hvor lenge vil dette vare, fortsetter han.

Tilliten må opprettholdes

Den tidligere klinikksjefen, som nå jobber som sykehjemslege, avslutter innlegget med å skrive at det er ekstremt viktig at befolkningen må holdes løpende oppdatert for at tiltroen til myndighetene skal vedvare.

– Vi må få vite mest mulig om hva som skjer, også i vårt nærmiljø. Sørlandet sykehus, som til og med flotter seg med egen kommunikasjonsdirektør, må skifte strategi, skriver Friis.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sørlandet sykehus har tidligere opplyst på e-post at de ikke går ut med detaljert informasjon av hensyn til personvernet. Det innebærer at de ikke opplyser om hvilket sykehus smittede er innlagt på, ei heller kjønn og alder dersom det ikke er helt spesielle tilfeller.

Årsaken er at de ikke anser dette som nødvendig med mindre det er viktig for å unngå misforståelser.