Afghanske sikkerhetsstyrker ved Kabul universitet. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB

Studenter skutt i forelesningssalene

Afghanistan er i sorg etter at minst 22 personer, de fleste studenter, ble drept i et brutalt terrorangrep mot universitetet i Kabul.

Den afghanske regjeringen har erklært tirsdag som offisiell sørgedag. Også ved landets ambassader rundt omkring i verden skal det flagges på halv stang.

Bilder fra stedet viser at studenter ble rammet av kuler mens de satt i forelesningssaler og mens de forsøkte å flykte fra stedet etter at tre tungt bevæpnede personer stormet universitetet mandag morgen.

IS har påtatt seg ansvaret for terrorhandlingen, som skjer samtidig som det pågår fredsforhandlinger mellom regjeringen og Taliban.

Først etter seks timer var skytingen over, ifølge Tolo News. Da var de tre angriperne drept av sikkerhetsstyrker, opplyser innenriksdepartementet.

Lover hevn

President Ashraf Ghani fordømmer det han kaller et ondskapsfullt terrorangrep, utført av «kunnskapens og framskrittets fiender».

– Vi vil hevne dette meningsløse angrepet og hver eneste bloddråpe som har dryppet fra uskyldige studenter i dag, sier presidenten.

Angrepet skjedde samtidig som det pågikk en bokmesse sponset av iranske myndigheter ved universitetet. Blant de inviterte var Irans ambassadør til Kabul, som skulle åpne messen.

– Trodde vi skulle dø

Minst 22 liv gikk tapt, og flere titall ble såret, opplyser afghanske myndigheter. De fleste av ofrene var unge studenter.

– Vi var veldig redde, og vi trodde vår siste dag var kommet, gutter og jenter skrek, ba og ropte etter hjelp, sier Fraidoon Ahmadi, en 23 år gammel student.

Ifølge en annen student, Ahmad Samim, skjedde angrepet i østfløyen, der instituttene for journalistikk og juss ligger.

Universitetet har til sammen 17.000 studenter.

– Angrep eksamensseremoni

I en uttalelse publisert av det IS-vennlige nettstedet Armaq tar IS ansvaret for angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge meldingen greide to IS-krigere å angripe et arrangement i regi av den afghanske regjeringen, der dommere og etterforskere skulle få utdelt eksamensbevis.

– De to krigerne angrep de uteksaminerte med automatvåpen, deretter støtte de sammen med sikkerhetsstyrker, heter det i uttalelsen.

I forrige uke tok IS også på seg ansvaret for et selvmordsangrep mot en utdanningsinstitusjon i Kabul der minst 24 mennesker ble drept, de fleste av dem studenter.

Norske soldater

Pressevakt ved Forsvarets operative hovedkvarter Jørn Hammarbeck opplyser til

Nato har bekreftet at soldater tilknyttet oppdraget Resolute Support rykket ut.

Norge har rundt 60 spesialsoldater i Kabul, der de i flere år har samarbeidet tett med det afghanske politiets spesialstyrke Crisis Response Unit 222 og følger dem når de er ute på oppdrag.

(©NTB)

En såret mann får behandling på sykehus etter angrepet mot universitetet i Kabul. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB
Afghansk politi sperret av området rundt universitetet i Kabul, som ble stormet av væpnede mann mandag. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB
Politi og sikkerhetsstyrker sperret av området rundt campus. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB