STUDENTHYBLER: Studentene blir ikke boende lenge i studenthyblene i Grimstad. Foto: UIA

Studentene vil ikke bo her: – Gammelt og slitt

Studenter ønsker ikke å bo i studentleilighetene i Grimstad, til tross for at det er vanskelig å skaffe rimelig bolig.

Agder troner på topp når det kommer til færrest studentboliger. Mens det foreløpig er tildelt 650 studentboliger, er det 550 studenter som står i kø.

Til sammen har Universitetet i Agder 1.500 studentboliger fordelt i Grimstad og Kristiansand.

Det viser studentboligundersøkelsen, som ble offentliggjort av Norsk studentorganisasjon mandag.

Men til tross for stort behov, står studentboligene i Grimstad ofte tomme.

– De som flytter inn i studentbolig i Grimstad, flytter raskt ut igjen, forteller Olea Norset, leder for Studentorganisasjonen i Agder (STA).

– Vi får innspill om at studenter i Grimstad ikke ønsker å bo i Studentsamskipnadens studentboliger, fordi de er slitte og gamle. Nå vil Studentsamskipnaden renovere, men det kan koste studentene dyrt, forteller Norset.

STUDENTLEDER: Leder i Studentorganisasjonen i Agder, Olea Norset, peker på viktigheten av gode studentboliger for å få studenter og kompetanse til Sørlandet. Foto: Inger Stavelin

– Holder ikke mål

Studentboligene i Grimstad står ofte tomme.

– Dette brukes som argument for å ikke bygge flere. Men grunnen til at de ofte er tomme, er fordi de ikke holder mål. Ofte bor studentene der et halvt år, før de flytter inn i noe annet. Vi får tilbakemeldinger om at boligene er slitte, og lite hyggelige å bo i. Beliggenheten er imidlertid veldig bra, nær både campus og sentrum, sier Norset.

Nå ønsker STA at regjeringen kommer på banen, slik at det ikke blir studentene som må ta regningen.

– Regjeringen må sikre muligheter fir renovering gjennom årlige statsbudsjett, ikke bare en engangsbevilgning, noe som kan gjøre studentboliger dyrere. Studentboliger skal være billige, og studenter skal ikke behøve å bruke 70 prosent av inntekten sin på bolig, sier Norset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Viktig utdanningspolitikk

Hun mener studentboliger er viktig utdanningspolitikk, om man ønsker å få studenter og kompetanse til Sørlandet.

– I år er det en økning på antall studenter som har søkt seg til Sørlandet. Det er viktig å legge til rette for at disse får tak over hodet, slik at de flytter hit, og kanskje også blir boende når studenttiden er over, sier Norset.

Grimstad har 3.309 studenter, 390 studenthybler og 99 studentleiligheter. En hybel koster fra 3.680 kroner per måned og oppover.

– Hvordan er det private utleiemarkedet av hybler?

– Det er et godt privatmarked i Grimstad og Kristiansand. Vi ønsker at studenter skal leie bolig av Studentsamskipnaden, fordi det er trygt, flertallet i styret består av studenter, og inntektene går til studentvelferd.