Enighet om avtale mellom Fellesforbundet og Parat og NHO-forbundet Norsk Industri etter mekling nesten 23 timer på overtid.Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Storstreik avverget – enighet i frontfaget

Arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri og fagforbundene Fellesforbundet og Parat har kommet til enighet. Dermed blir det ingen storstreik.

Norsk Industri har akseptert forslaget, mens Fellesforbundet skal ha en uravstemning.

Ifølge VG er dette hovedtallene i oppgjøret:

• Rammen er på 1, 7 prosent. Det gir en lønnsvekst på vel 8400 kroner for en industriarbeider, som tjener 496 200 kroner. Med en anslått prisvekst på 1,4 prosent, gir det en reallønnsvekst på 0,3 prosent, vel 1450 kroner.

• Alle får et generelt tillegg på 50 øre.

• Minstelønnsgruppene får et stort løft. De lavtlønte får en økning i minstelønnssatsene på 7,50–8,50 kroner.

• De lavtlønte i Teko-industrien, som lager klær og sko, får via flere ordninger samlet 5,50 kroner i minstelønnstillegg.

• Alle ansatt i frontfagene får i tillegg økt skifttillegget med 6,3 prosent.

28.000 industriarbeidere sto i fare for å bli tatt ut i streik, men etter å ha forhandlet nesten 23 timer på overtid ble partene i frontfaget enige fredag.

– Da kan jeg meddele at vi har kommet til en løsning i årets frontfag, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland da partene endelig møtte pressen klokken 22.45 fredag kveld.

Jørn Eggum i Fellesforbundet er fornøyd med enigheten og sier de har fått reallønnsvekst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Partene som har forhandlet nå, utgjør altså det såkalte frontfaget. Det de kommer fram til, er vanligvis retningsgivende for lønnsoppgjøret i øvrige sektorer.