annonse

Stein Gauslaa utnevnt til Ridder av 1. klasse

UTNEVNT TIL RIDDER:
UTNEVNT TIL RIDDER: Tidligere sjefredaktør i Agderposten, Stein Gauslaa, døde lørdag. Gauslaa ble 68 år gammel. Dette bildet er fra januar i 2016. (Foto: Stein Harald Øigård)
Kongelige ordener og medaljer:
Kongelige ordener og medaljer: 1. rekke f.v. H.M. Kongens fortjenestemedalje i sølv, St. Olavs medalje, H.M. Kongens fortjenestemedalje i gull, ?, St. Olavs orden ridder, St. Olavs orden ridder 1. klasse. 2 rekke f.v. St. Olav orden kommandørkors militær, St. Olavs orden storkors, stjerne, St. Olavs orden kommandørkors. (Foto: NTB Scanpix)
St. Olavs orden

Få uker før Stein Gauslaa døde, fikk han vite at Hans Majestet Kongen hadde utnevnt ham til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hans samfunnsgagnlige innsats.

  • Ingmar Brokka Rike
Inger Stavelin

Redaktør Stein Gauslaa var blitt orientert om utnevnelsen og hadde takket ja til å motta ordenen, skriver ordenssekretær Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet i en kort pressemelding onsdag ettermiddag.

Den Kongelige Norske St. Olavs Orden er en fortjenstorden og tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten».

Fikk beskjed før jul

Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder, Stein A. Ytterdahl, forteller at han ble underrettet om utnevnelsen like før jul.

– Jeg snakket med Gauslaa 22. desember, og han bekreftet at han aksepterte utnevnelsen og at han var glad for å bli utnevnt, forteller Ytterdahl.

– Det er hyggelig at en som har vært så flink til å se andre mennesker selv ble sett av Kongen og fikk denne utnevnelsen. Det er veldig fint at Gauslaa ble kjent med dette før han gikk bort, sier Ytterdahl.

– I samtalen med Gauslaa før jul fikk jeg en bestemt opplevelse at han satte veldig pris på utnevnelsen, sier Fylkesmannen.

Blir ikke delt ut

Ordenssekretær Sven Gjeruldsen opplyser at slike utmerkelser aldri blir gjort post mortem. Både utnevnelsen og aksepten hadde allerede funnet sted.

Når Gauslaa gikk bort før han rakk å motta selve ordenen, fører det i praksis til at den ikke blir delt ut.

Ekstraordinær innsats

Slottet pleier ikke å være veldig konkret i sin begrunnelse av utnevnelser som dette, og nøyde seg i pressemeldingen med at «Gauslaa ble utnevnt for hans samfunnsgagnlige innsats».

Når vi spør Gjeruldsen om en utdyping, sier han at Kongen utnevnte Gauslaa på bakgrunn av bredden av hans virke, og at Gauslaa har vist et ekstraordinært samfunnsengasjement.

Bred og grundig vurdering

Gjeruldsen forteller at det generelt tar rundt et år fra Slottet får et forslag om utnevnelser til Kongen tar sin beslutning.

– Det gjøres en bred og grundig vurdering før utnevnelser blir gjort, sier han.

Aktiv

Gauslaa var pressemann i hele sitt liv, og sjefredaktør i Agderposten fra 1996 til 2009. Deretter var han redaktør og kommentator.

De siste årene har vært med i mange ulike prosjekter, blant annet Bokbyen forlag, Grunnlovsjubileet, Kringkastingsrådet, Gabriel Scott Selskabet – og ikke minst hjertebarnet 

Stein Gauslaa ble utnevnt for hans samfunnsgavnlige innsats. Gauslaa var orientert om utnevnelsen og han hadde takket ja til å motta ordenen. Det melder Slottet i en pressemelding.

Den Kongelige Norske St. Olavs Orden er en fortjenstorden og tildeles som belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskehetenn.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse

annonse