LISTETOPP: Sørlending og MDG-politiker Oda Sofie Pettersen (20) kan bli tidenes yngste på Stortinget. Foto: MDG

Sørlending (20) kan bli tidenes yngste på Stortinget

Oda Sofie Pettersen (20) fra Kristiansand er valgt til førstekandidat for Agder MDG.

– Jeg er skikkelig, skikkelig stolt og rørt over å få tilliten fra partiet, sier politikeren i en pressemelding fra Miljøpartiet de Grønne.

Så hvem er Oda Sofie Pettersen, som kan bli tidenes yngste stortingsrepresentant?

Hun er 20 år, bor i Søgne, studerer internasjonale studier på UiO og er folkevalgt på fylkestinget i Agder. Hun jobber dessuten som rådgiver i Miljøpartiet De Grønne.

Vil rydde opp

- Min generasjon er vokst opp med klimakrisen som en trussel hengende over oss. Vi har sett dem som styrer i dag bevisst ta valg som min generasjon må rydde opp i. Derfor er det ingenting som er viktigere for meg enn å jobbe for å få opp tempoet i norsk klimapolitikk, sier hun i pressemeldingen.

Førstekandidat for MDG ble hun lørdag, etter kampvotering mot to Elisabeth Udjus (22) og Mira Svartnes Thorsen (38). Partiet har felles liste i både Aust- og Vest Agder valgkrets.

– Mangfold av talenter

Jens Aldo Carrizo-Nilsen, bystyrerepresentant for Arendal MDG, kom selv på 9. plass.

BYSTYRE-POLITIKER: Jens Aldo Carrizo-Nilsen Foto: Elisabeth Grosvold

Han er stolt, skriver han i en kommentar til Agderposten, over at partiet har et «akademi» av unge dyktige politiske talenter – Oda Sofie Pettersen er ett av disse talentene.

– Vi har et mangfold i partiet av unge og eldre på topp. Det er skikkelig bra å ha både fremtid og fortiden i partiet med seg i den avgjørende klimakampen av en valgkamp.

Selv om listetoppen til MDG er dominert av politikere fra tidligere Vest-Agder (Bjørn Loland fra Lillesand er på fjerde), mener Carrizo-Nilsen at navn som Oda Sofie Pettersen og Birte Simonsen definitivt vil det beste for hele Agder.

PS: Den trolig yngste stortingrepresentanten noensinne – til nå – er Mette Hanekamhaug, ifølge Dagbladet. Hun ble valgt inn for Frp for Møre og Romsdal i 2009, 21 år gammel..

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Slik beskriver MDG sin egen liste

Førstekandidat: Oda Sofie Pettersen: se over.

Andrekandidat: Birte Simonsen

Birte Simonsen feirer i valgåret 2021 50 år som folkevalgt, både i bystyre og på fylkesting. Som pensjonert lærer og lærerutdanner sitter hun nå i fylkesutvalget på Fylkestinget. Birte er med sin lange erfaring og brede kunnskap legendarisk i MDG, blant annet som en av stifterne av partiet.

Tredjeplass: Elisabeth Lindland

Elisabeth Lindland har jobbet 24 år som adjunkt på ungdomsskole, og har de siste seks år gjort en utrettelig innsats for MDG i Mandal, nå Lindesnes kommunestyre. Hun sitter i komite for plan og samfunnsutvikling, og har skole- og oppvekstpolitikk som hjertesak. Biolog og naturforvalter.

Fjerdeplass: Bjørn Loland

Bjørn Loland fra Lillesand bringer sitt engasjement og sin fagkunnskap og arbeidserfaring fra fylkesmannen i Agder med seg inn i partiet. Han har stor interesse for arealforvaltning og byutvikling.

Femteplass: Hildegunn Marie Tønnessen Seip

Nominasjonsmøtet mente at Hildegunn Seip kom til å bli et godt tilskudd til Agder MDGs stortingsliste. Hun har erfaring som folkevalgt i Songdalen, og nå Kristiansand hvor hun er medlem av formannskapet.

Sjetteplass: Ida Jordal

Nominasjonsmøtet mente at Ida Jordal fra Lyngdal burde inn på stortingslista. Ida har bred erfaring fra partiet, bådet som medlem av kontrollkomiteen, vara på fylkestinget og som nestleder i Agder MDG. Disse kvalitetene i samspill med økt geografisk spredning kommer til å gagne partiet neste år.

Syvendeplass: Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, biolog og gruppeleder for MDG Kristiansand, er inne i sin andre periode som folkevalgt. Hun er nestleder i by- og stedsutviklingsutvalget i Kristiansand og medlem av regionalt samarbeid for areal og transportplanlegging (ATP-utvalget). Marte er spesielt engasjert i sirkulær økonomi, og jobber tett sammen med reparatørene i Kristiansand for å fremme gjenbruk.

Åttendeplass: Tobias Stokkeland

Tobias Stokkeland studerer sammenlignende politikk i Bergen og sitter i sentralstyret til Grønn Ungdom. Hjertesakene hans er grønt arbeidsliv og utenrikspolitikk.

Niendeplass: Jens Aldo Carrizo-Nilsen

Jens Aldo Carrizo-Nilsen er en bauta for MDG i Agder. Han sitter i fylkesstyret og er landsstyrerepresentant, gruppeleder og MDGs representant i Arendal bystyre og jobber i barnehage. Jens har mangfold, integrering og oppvekstvilkår for barn og unge som sine hjertesaker.

Tiendeplass: Arne Otto Iversen

Heders- og siste plass på listen går til Arne Otto Iversen, båtbygger fra Høvåg og nestor i miljøkampen på Sørlandet. Arne Otto sitter i Lillesand kommunestyre og er en av ildsjelene bak det populære samlingsstedet Grønt Senter i Kristiansand.