– Vi kan ikke tillate trusler fra terrororganisasjoner å diktere vår sikkerhetspolitikk, sier statsminister Erna Solberg.
– Vi kan ikke tillate trusler fra terrororganisasjoner å diktere vår sikkerhetspolitikk, sier statsminister Erna Solberg. Foto: NTB scanpix

Solberg: ISIL kan ikke diktere vår sikkerhetspolitikk

PST mener det er sannsynlig at noen vil prøve å gjennomføre terrorangrep i Norge i løpet av det neste året. – Deltakelse i internasjonale operasjoner kan påvirke trusselbildet mot Norge, fastslår statsminister Erna Solberg (H).

– Vi kan ikke tillate trusler fra terrororganisasjoner å diktere vår sikkerhetspolitikk. Selv om politiske valg på kort sikt kan øke risikoen, er bekjempelse av ISIL en langvarig investering i vår egen sikkerhet. Vi har et ansvar og en forpliktelse til å ta vår del av byrden når det er påkrevet. Gjennom vår innsats viser Norge at vi tar dette på stort alvor, fastslo Solberg fra Stortingets talerstol onsdag formiddag.

Da hadde PST kort tid før opplyst at de vurderer det som sannsynlig at det innenfor de kommende tolv månedene kan trues med, og bli forsøkt utført, terrorangrep i Norge.

-

LES OGSÅ: 

Forsvarets E-tjeneste og PST gjennom det felles Kontraterrorsenteret (FKTS) har derfor utarbeidet en gradert trusselvurdering som er formidlet til relevante departementer og etater.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård ber politifolk være ekstra forsiktige på jobb som følge av den nye trusselvurderingen.
Politidirektør Odd Reidar Humlegård ber politifolk være ekstra forsiktige på jobb som følge av den nye trusselvurderingen. Foto: NTB Scanpix

Ikke lukke øynene

Statsminister Erna Solberg omtalte trusselvurderingen da hun orienterte Stortinget om Norges bidrag mot IS (ISIL) i Afghanistan og Irak.

Solberg fastslo at Norge ikke kan lukke øynene til IS’ frammarsj og at Norge må bidra i kampen mot terrorgruppen. Innsatsen mot IS er en felles kamp mot en felles trussel, understreket statsministeren.

– Deltakelse i internasjonale operasjoner kan påvirke trusselbildet mot Norge, fastslo Solberg og pekte på at FKTS legger vekt på flere forhold, blant annet at IS har et relativt stort og økende antall ideologiske tilhengere i Norge, og at politiet og tiltak mot islamister kan fungere som motiv for aksjoner i Norge.

Skal ikke dikteres

– ISIL har utstedt en klar oppfordring om å utføre terrorangrep mot alle som støtter den USA-ledede koalisjonen. Norges militære bidrag kan brukes som et påskudd for terror i Norge, understreker Solberg.

Hun la til at IS helt spesifikt har oppfordret til terror mot militært personell, samt medlemmer av politiet, sikkerhets- og etterretningstjenesten og viste til at parlamentet i Canada nylig ble utsatt for et IS-inspirert angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun viste for øvrig til Norges innsats i Afghanistan helt siden tiden etter terrorangrepene i USA 11. september 2011, et bidrag som har hatt bred støtte gjennom skiftende regjeringer.

Tar alvorlig

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier de plikter å utviklingen i andre land alvorlig og gi tydelig råd til myndighetene.

– Vi ser det som sannsynlig at noe kan skje og plikter å ta det alvorlig, sier Bjørnland til NRK.

Hun understreker imidlertid at det ikke er avdekket konkrete planer, slik tilfellet var i sommer. Trusselen har derfor ikke samme alvorlighetsgrad.

– Dette er en generell sannsynlighetsvurdering av at det kan skje noe på norsk jord de nærmeste tolv månedene. Jeg vil karakterisere det som skjedde tidligere i sommer som en mer alvorlig trussel, fordi den var mer målrettet, sier Frp-nestleder Per Sandberg til NTB.

Rokker ikke ved beslutningen

Sandberg mener truslene fra IS har endret seg ettersom gruppen har mistet sympati og støtte. Gruppen truer nå sivile, politiet og myndigheter for å spre enda mer frykt, mener Sandberg.

Som Solberg mener heller ikke Sandberg at trusselen fra IS bør rokke ved beslutningen om å sende soldater til Irak. Hadia Tajik (Ap), leder i Stortingets justiskomité, er enig.

– Det er bred tverrpolitisk enighet om at Norge skal bidra. Det er en beslutning som fortsatt ligger til grunn, sier hun til NTB.

Nye terrortrusler mot Norge overrasker ikke, mener NUPI-forsker Ståle Ulriksen. Også han mener at vi har valgt å bistå Irak i krigen mot IS, og dermed anses dermed som en part i krigen.

– Den islamske staten har vist at de har et nettverk som gjør dem i stand til å inspirere folk til å komme og kjempe sammen med dem i Midtøsten. Da må man også anta at de har evnen til å inspirere folk til å utføre terrorhandlinger mot land som blant andre Norge, sier han. (©NTB)