SKATTEMELDING: Skatteetaten advarer om svindelforsøk. Foto: Helen Rist/Skatteetaten.

Nå kommer skattemeldingen – men dette er svindel

– Skatteetaten sender aldri lenker uoppfordret, forteller sikkerhetsdirektør Ragna Fossen i Skatteetaten.

Mellom 16. mars og 4. april mottar 4,9 millioner nordmenn skattemeldingen.

Hvis du er en av dem, får du varsel på e-post. Der blir du bedt om å gå til skatteetaten.no og logge deg inn på «Min side».

Samtidig går Skatteetaten ut med en advarsel om en forestående bølge av svindelforsøk:

– Skatteetaten sender aldri lenker uoppfordret. Dette er svindel!

Skatteetatens sikkerhetsdirektør Ragna Fossen fortsetter med å fortelle om svindelforsøkene, som gjennom e-poster eller tekstmeldinger som forsøker å lure mottakerne til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon. Dette vil senere kunne brukes for å svindle mottakeren.

– DETTE ER SVINDEL: Sikkerhetsdirektør Ragna Fossen gir deg Skatteetatens tips om hva du kan gjøre for å forhindre at du blir lurt. Foto: Andreas Agasøster Vatnøy/Skatteetaten

– Vi sender ikke lenker uoppfordret i e-post eller SMS, og etterspør ikke bank- eller kredittkortopplysninger i disse kanalene, sier Fossen i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På «Min side» finner du derimot korrekt informasjon. Alternativt kan du logge på altinn.no for å se om du har meldinger fra Skatteetaten.

– Det er et økende omfang på svindelforsøk i Norge og globalt, men heldigvis er bevissthetsnivået, skepsisen og kunnskapen i befolkningen generelt forbedret. Likevel endrer også svindlerne taktikk og mange blir fortsatt lurt til å klikke på lenker. Derfor sender ikke vi lenker uoppfordret, slik at du enkelt vet at lenken ikke er fra oss, sier sikkerhetsdirektøren.

Slik unngår du å bli lurt

• Se nøye på e-poster og tekstmeldinger (SMS) du får. Ta en kritisk vurdering av e-posten/SMS-en og sjekk avsender, og tenk over om dette kan være riktig. Sunn skepsis er aldri feil.

• Sammenlign med tidligere ekte e-poster/SMS-er. Se spesielt etter falsk avsenderadresse, ukjent nummer, dårlig språk og stavefeil. De kriminelle blir stadig flinkere til å herme.

• Vær særlig oppmerksom hvis du i en e-post/SMS blir bedt om å oppgi sensitive opplysninger som kontonummer eller sikkerhetskoder.

• Ikke åpne vedlegg fra ukjente, klikk ikke på lenker ukritisk, skriv heller selv inn internettadresser i nettleseren.

• Spesielt på mobil kan det være fristende og klikke på en lenke i farten, ikke gjør det.

• Er du i tvil, dobbeltsjekk med den riktige avsender på for eksempel Skatteetaten.no.

Kilde: Skatteetaten